Voor hoogbegaafden wordt weleens de term zebra’s gebruikt. Vooral voor de sensorisch intelligente, multi-getalenteerde out-of-the-box denkers met een arborescente denkstructuur (snel associatief denken). Ze blinken uit in vele domeinen en met hun streepjesmasker zijn ze zeker niet onopvallend binnen hun omgeving. Lees maar eens tussen de lijntjes door.

Zebra’s blinken uit op meerdere vlakken

‘Je kan niet in alles goed zijn.’

Dat hoor je mensen wel eens zeggen. Klopt, maar je kan wel op vele vlakken begaafd zijn. Dit multi-getalenteerd zijn, wordt beschouwd als een kenmerk van de zebra’s. Heb je een growth mindset en geloof je in de aanhoudende neuroplasticiteit van de hersenen, denk je waarschijnlijk ook dat een bepaalde intelligentie kan toenemen door training. Een ‘bepaalde intelligentie’? Juist, ja.

De theorie van meerdere intelligenties

Mogelijk hoorde je al eens van meervoudige intelligentie. Een theorie voorgesteld door Harvard-psycholoog Howard Gardner, die de volgende intelligenties benoemde: interpersoonlijke, intrapersoonlijke, natuurgerichte, kinesthetische, logisch-mathematische, linguïstisch-verbale, visueel-ruimtelijke en muzikale intelligentie.

Persoonlijk heb ik altijd gezegd: mensen zijn intelligent op hun eigen manier en er is geen reden om talenten te downsizen. Ik zou zelfs nog enkele intelligenties toevoegen aan de lijst, zoals bijvoorbeeld sensorische intelligentie. Als we puur hypothetisch en neurobiologisch naar intelligentie kijken en het beschouwen als het resultaat van optimaal ontwikkelde of ‘hyperontwikkelde’, gespecialiseerde netwerkregio’s van het zenuwstelsel, alsook van de hoeveelheid connecties en de snelheid van zenuwimpulsen tussen deze regio’s, houdt de theorie van meerdere intelligenties perfect steek.

Zebra’s hebben een drive voor betekenisvolle verbetering

Hoogbegaafden hebben vaak een grote gedrevenheid. Die gedrevenheid wordt al eens verward met perfectionisme of zichzelf willen bewijzen ten opzichte van anderen. Iemand met een grote drive voor betekenisvolle verbetering wil zichzelf (volgens mij) echter niet bewijzen ten opzichte van anderen, maar wil dingen (inclusief dingen met betrekking tot zichzelf) beter maken. Don’t mistake wanting to improve (things) for wanting to prove (things).

Wij steunen jou. Steun jij ons ook?

NU DONEREN

© Tekst Falke Bogaerts | Redactie Chrisje Kalthoff-van der Pol | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!