WERKGROEP COMMUNITY

Koen van Hoof

VLAANDEREN

Ik ben Koen en ik ben opgegroeid in het wereldvermaarde Lint, tussen Antwerpen en Mechelen. Je weet wel, waar die (oorspronkelijke) rosse van K3 woont. 😉

Gezegend met een leuke familie, een jeugd met veel sport, spel, muziek, scouting, toffe vrienden en blijkbaar “goed in logica”, al dacht ik tot mijn 35e dat iedereen toch wel een beetje zo was. Doorgaans liep alles vlotjes in mijn leven, behalve… wanneer het misliep. Dan ging het soms wel eens stormen, maar goed. Ach, vallen en opstaan en weer doorgaan zeker? Ja!

En neen. Zo kwam ik in 2015 tot de vaststelling dat ik een flink aantal kenmerken qua hoogbegaafdheid toch wel héél erg goed herkende (ik zocht hulp na enkele incidenten die me op korte tijd én een vriendenkring én een job hadden gekost, en mijn “begeleiding” wees me al snel in die richting). En zoals dat dan zijn typische gangetje gaat, begon ik me daar – puur uit interesse – in te verdiepen. Eerst ongeloof, ik had wel 1001 argumenten klaar om dit te ontkrachten (“ik heb ooit wel eens 0 op 10 gehad”), al maakte dat mettertijd baan voor aanvaarding. En verbinding.

Laat dat laatste een van de zaken zijn waarom ik me (ook) wil inzetten voor de Stichting (afdeling Vlaanderen). Sinds enkele jaren plan ik de bijeenkomsten voor de Stichting in de provincie Antwerpen. Op al die fijne middagen – en dat durft geregeld al wel eens tot laat op de avond uit te lopen – zag ik dat net de ervaringen, levensverhalen, tips & tricks van gelijkgestemden voor vele aanwezigen niet enkel vaak herkenbaar waren, maar meer zelfs: velen van hen zijn ook vrienden geworden. En zeg nu zelf: een netwerk vol gelijkgestemden, wie wil dat nu niet?

In mijn werk ben ik momenteel heel vaak bezig met digital design, daarbuiten ben ik vooral veel bezig met muziek (nochtans niet klassiek geschoold), sport, spel, natuur en bewustwording. 

Marijke van der Pal

HOOGBEGAAFDE KINDEREN OP FACEBOOK

Ik ben getrouwd met Sebastiaan en samen zijn wij ouders van twee hoogbegaafde kinderen. Ik ben vrijwilliger bij de online community van Stichting Hoogbegaafd! en lid van de werkgroep onderwijs. Doordat onze kinderen aan de bovenkant afwijken van het gemiddelde, merken wij hoeveel maatwerk er nodig is en hoe lastig het is om dit binnen het huidige onderwijs op een reguliere basisschool te realiseren. Helaas zijn er ook geen alternatieven in de regio. Hierdoor ligt passend onderwijs niet binnen handbereik.

Onze kinderen zitten gelukkig op een school met wie wij als ouders goed kunnen samenwerken, zodat we samen het beste voor onze kinderen kunnen bieden. Ook hebben mijn man en ik flink wat kennis in huis over hoogbegaafdheid, onderwijs en de ontwikkeling van kinderen. Toch lopen we regelmatig tegen grenzen aan van wetgeving, financiën, inzicht, kennis en tijd. Ons oudste kind is, ondanks de beste bedoelingen, een tijdje thuis komen te zitten. Wanneer een kind van 6 aangeeft nergens meer zin in te hebben, zelfs niet meer in Sinterklaas – dan is er echt iets aan de hand! Gelukkig hebben wij dit samen met school goed kunnen oppakken. Maar een onbezorgde schooltijd zal er voor ons gezin niet inzitten, je blijft kritisch kijken, je vinger aan de pols houden en bijna maandelijks gesprekken met school voeren over hoe het gaat.

Ik wil mij inzetten voor meer begrip voor deze kinderen. Zover afwijken van het gemiddelde is binnen dit onderwijssysteem een last voor ze. En ik besef mij goed dat de mogelijkheden die onze kinderen nu hebben, ook niet voor iedereen zijn weggelegd. En dan vind ik dit al zwaar.

Niet iedere school wil of kan zo intensief samenwerken, gelden aanspreken die eigenlijk ergens anders voor bedoeld waren en ook is elk gezin anders qua financiën, kennis en flexibiliteit. Hoogbegaafde kinderen hebben een oneerlijke start in onze samenleving en ik wil mij inzetten om dat te verbeteren.

Melanie Günther

LGBT+, TRAUMA, DUITS & ENGELS TAALGEBIED OP FACEBOOK & WHATSAPP

Mijn leven is een odyssee. Na als onderpresteerder door school te zijn gegaan, studeerde ik vier verschillende vakken, maakte er één af, beëindigde ik een opleiding en solliciteerde ik voor meer dan 50 uiteenlopende banen.

Ik ben autodidacte, leer door dingen zelf te doen, houd van lezen, creativiteit, taal, gamen en muziek en vind technologie en oudheidkunde leuk. Hoogbegaafdheid was echter nooit een ding. School en familie kenden het niet en ik vond dit kleine woordje, dat zo veel voor me zou betekenen, pas op mijn 21e. Toen kon ik het niet te pakken krijgen. Wie dacht ik wel niet te zijn? Hoogbegaafd? Zo slim ben ik niet.

Hierop volgden veel gesprekken, een hele zoektocht, waarbij ik veel vrienden mocht ontmoeten, vooral binnen de stichting. Daarom ben ik dankbaar en blij om een actief deel van de stichting te mogen zijn.

Vandaag de dag ervaar ik nog steeds de avonturen en gevaren van mijn odyssee. Ik ga door met het schrijven van mijn verhaal. Als zelfstandige schrijfster en lectrice zoek ik naar nieuwe paden. Kijk maar eens op melanieguenther.berlin als je meer wilt weten. Ik hoor graag van je!

Kiki Scheepens

LINKEDIN

Even voorstellen ….

Mijn naam is Kiki Scheepens en ik ben al sinds 1998 zelfstandig ondernemer, na een carrière als directiesecretaresse. Een aantal jaar geleden is bij mij de diagnose ‘hoogbegaafd’ gesteld. Daarna vielen er heel veel puzzelstukjes op zijn plaats. Het verklaarde waarom ik op mijn vierde al kon lezen, op mijn vijfde al kon schrijven en op mijn zevende al Engels sprak.

Als kind (opgegroeid in een tijdperk toen internet nog niet bestond) waren mijn lievelingsboeken hoofdzakelijk encyclopedieën. Het Gymnasium vond ik saai en daarom heb ik mijn school vroegtijdig verlaten. Het verklaarde ook waarom het altijd druk is in mijn hoofd. Ik onthoud bijna alles tot in detail, ik ben altijd bezig, ik denk vooruit, ik denk oplossingsgericht, ik zit vol met ideeën en ik verveel me derhalve nooit. Het verklaart ook waarom ik heel snel verbanden kan leggen tussen zaken, waarom ik niks heb met ‘geneuzel’ en altijd op zoek ben naar zaken die me geestelijk uitdagen. Zowel op zakelijk gebied als in mijn privéleven.

Mijn interessevlak is dan ook breed, al zijn de kernwoorden daarbij: mensen, Psychologie/Psychiatrie, Defensie, Justitie, Gezondheidszorg en (Geo)politiek. Ik ben heel zakelijk en praktisch ingesteld. Organiseren is dan ook iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen, al van kleins af aan en het liefst zo perfect mogelijk. Communicatie, het verbinden van mensen met elkaar, de natuurlijke drang om altijd meer te willen weten over bepaalde onderwerpen en om daadwerkelijk iets bij te dragen aan de maatschappij hebben mij ertoe gebracht om me aan te melden als vrijwilliger van de Stichting Hoogbegaafd! Soms lukt het om even niet na te denken …. Dat is gedurende mijn nachtrust, als ik met mijn bouvier door de natuur wandel of documentaires kijk die veelal over geschiedenis gaan uit vorige tijdperken c.q. eeuwen.

Kortom, een duizendpoot met een positieve instelling en altijd geïnteresseerd in anderen en wat hen beweegt.

Martine van der Reijden

HOOGBEGAAFDE VOLWASSENEN OP FACEBOOK

Multipotentialist, o.a. bedrijfsadministrateur, auteur, spiritualist. Brede interesses, altijd zoekende om zaken die elkaars tegenpool lijken met elkaar te verenigen. Onderpresteerder, o.a. als gevolg van verveling op school. Veel tegenwerking gekend, maar er mentaal altijd sterker uitgekomen. It made me, who I am today. Moeder van twee tieners.

Met toewijding modereer ik een aantal Facebookgroepen van de stichting en verzorg ik de boekhouding, schrijf ik columns voor de website en realiseer ik meetings.

Eelko de Vos

DIVERSE INTERESSEGROEPEN OP FACEBOOK, BESTUUR 2018-2019

Ik lees en discussieer graag over hoogbegaafdheid en ben voor vele onderwerpen wel te porren. Ik ben vrijwilliger bij de stichting omdat ik het doel erg ondersteun. Deze organisatie helpt je echt om met elkaar in contact te komen en daardoor voel je je niet zo zeer een buitenbeentje. Vooral de soepele aanmeldingsnormen (waarbij voor sommige groepen een motivatie overigens wel weer verplicht is) zijn prettig. De organisatie komt dus niet elitair over, met de gedachte dat als je er niks aan hebt, je er toch weer snel weg bent. Al met al ben ik trots om vrijwilliger te zijn en ik verwacht dat we nog flink zullen uitbreiden.

Jan Willem Lenting

BESTUUR 2018-2019

Optimistische fatalist (“Geen zorgen, komt goed!”), geïnteresseerd in vrijwel alles behalve zweverigheid, GTST of Gordon Heuckeroth. Zeer geïnteresseerd in natuurkunde, quantum mechanica, gefascineerd door psychologie, filosofie en vooral -vanuit atheïstisch standpunt- geloof/religie. Maar ook Disturbed, de Beatles, H.R. Giger, Aliens, Perl, Unix en zijn vrouw en kinderen zijn grote interesses en prettige tijdvreters. Eelko houdt van discussies over allerlei zaken: van zeer persoonlijke problemen, via maatschappelijk kritische debatten tot toekomstvisies over techniek en intelligentie.

Als een soort van grap heb ik me jaren geleden aangemeld bij de eerste hoogbegaafdengroep, waar ik snel in toegelaten werd. “Ik ben dus nu echt hoogbegaafd!”, riep ik semi-verrast blij en ietwat sceptisch over de opzet van deze groep. Maar al snel merkte ik dat in deze groepen mensen zaten waar ik me zeer mee kon identificeren. Mijn intellectuele interesses werden gevoed en opgestookt, en de rare trekjes die ik had, bleken gedeeld te worden door een hoop anderen binnen Hoogbegaafd! Of ik zelf hoogbegaafd ben betwijfel ik nog steeds, maar volgens verschillende docenten aan de universiteit, (in mijn ogen) slimme vrienden en kennissen word ik er wel vaak van beschuldigd. Dat, samen met het feit dat ik me wel op mijn gemak voel binnen deze groepen, heeft me gerustgesteld dat ik vast ook wel hoogbegaafde trekjes heb. Of ik het ooit ga testen? Geen idee. Dat interesseert me eigenlijk niet zoveel.

Mijn carrière begon op de lagere school waar ik de vriendelijke bijnaam “stuud” kreeg, omdat ik leren en wetenschap machtig interessant vond. Mijn allereerste opstel ooit ging over een robot die stalen buizen boog maar een foutje maakte en een mens te pakken kreeg, waarna ik duidelijk beschreef welke botten er in chronologische volgorde aan gingen. Dat verhaaltje haalde meteen de schoolkrant.

Na het VWO ben ik aan de TU Delft Informatica gaan studeren, waar ik mijn interesse in kunstmatige intelligentie kon voeden. Helaas vond ik dat er daar enkel wiskundige truukjes uitgehaald werden om basale neurale structuren na te bootsen, terwijl tot mijn grote teleurstelling het complete mobiele glia-netwerk volkomen over het hoofd gezien werd. Dat was zo’n afknapper dat ik er uiteindelijk maar het Internet op gegaan ben en de toentertijd grootste SF-website ter wereld heb opgezet en twee jaar heb onderhouden. Mijn afstudeerproject werd met zeer luid applaus ontvangen en beoordeeld, maar ik heb de studie toch nooit afgemaakt – werken bleek veel leuker en leerzamer. Het Internet heeft dus ook nauwelijks nog geheimen voor mij als techneut.

Sindsdien blijf ik me in mijn vrije tijd bezighouden met zo’n beetje elk vakgebied in de wetenschap en allerlei start-ups om me heen waar ik wat aan kan bijdragen. En als ik echt tijd over heb, schrijf ik ook nog wat verhalen hier en daar.

Erik van Beesten

BLOGGER

(UITZONDERLIJK) HOOGBEGAAFDE JONGVOLWASSENEN

Analyticus en verteller (nerd pur sang). Erik is een slimmerik met een zwaar verleden, waar hij altijd sterker uit is gekomen. Hij vertelt graag over zijn leven, waar hij tegenaan loopt en wat hij heeft geleerd. Ondanks zijn autisme leeft hij niet volgens de labels: Erik is in de eerste plaats altijd gewoon Erik.

Mijn naam is Erik van Beesten. Ik ben werkzaam als data scientist bij Achmea in Apeldoorn, waar ik ook woon. Tevens geef ik voorlichtingen over werken met een autistische stoornis als lid van de Autisme Ambassade Achmea. In het verleden heb ik ook studenten met autisme begeleid tijdens de transitie van middelbaar naar hoger onderwijs, tijdens mijn studiejaren aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Als kleine jongen was ik al ontzettend leergierig, de lezende peuter. Dit dreef mijn ouders ertoe om op mijn vijfde mij te laten testen, waar zowel HB als een autistische stoornis uitkwam. Op mijn achtste werd ik overgeplaatst naar het speciaal onderwijs, waar ik simpele dingen leerde als mensen aankijken, emoties herkennen en een goed gesprek voeren.

Tegenwoordig merkt niemand meer dat ik autisme heb. Dit heb ik te danken aan jaren van trainingen, mijn heldere kop en veel doorzettingsvermogen. Het is heel vaak erg moeilijk gegaan, maar ik ben altijd beter aan de andere kant uitgekomen. Ik gebruik mijn aangeleerde kennis om als pseudo-ambassadeur voor het autismespectrum op te treden. Veel mensen denken dat ze weten hoe wij denken, maar dat kan niemand weten. Iedereen is altijd in de eerste plaats zichzelf!

Persoonlijk ben ik dol op wandelen, gamen, pianomuziek, Pokémon, honden, en het internet, waar ik het grootste gedeelte van de tijd te vinden ben. Er is zo ontzettend veel te leren, en ik ben vastberaden om zoveel mogelijk te ontdekken, en anderen te helpen om zelf ook te blijven leren. Ik hoop dat mijn schrijfsels hierbij kunnen helpen.

Alicia Puik

BLOGGER

HOOGBEGAAFDE KINDEREN

Hoogbegaafde en hoogsensitieve moeder van een hoogsensitief en zeer hoogbegaafd kind. De puzzelstukjes uit het verleden zijn op zijn plaats gevallen door de komst van haar zoon. Haar interesses liggen voornamelijk op het gebied van psychologie en menselijke interactie, alhoewel haar (creatieve) brein 1001 kanten op schiet. Kernwoorden die bij haar passen zijn openheid, eerlijkheid, directheid, authenticiteit, diepgang, respect en puurheid.

Ik ben een praktijkmens. Alhoewel ik vrij makkelijk kon leren was ik niet geïnteresseerd in stoffige boeken en saaie schoolroosters, maar in actie! Ik wilde weten hoe bedrijven werkten van A tot Z! Ik wilde de wereld zien!

Vanaf mijn 21e had ik geluk. Ik kwam een baas tegen die mijn (door mijzelf nog steeds niet echt onderkende) potentie zag en werd bij dat grote internationale bedrijf de eerste en enige vrouwelijke, en jongste manager ooit in hun geschiedenis. Ik mocht mijn eigen (logistieke) afdeling opzetten, aansturen, zelf mensen aannemen etc. Ik was helemaal in mijn element.

Maar het vele harde en late werken, mijn perfectionisme en mijn bewijsdrang hebben toen zijn tol geëist. Ik kreeg een burn-out met blijvende schade. Toen heb ik het roer helemaal omgegooid en ben ik gaan werken in een totaal andere (sociale) bedrijfstak, waar ik me als hoogsensitief persoon meer thuisvoelde, maar waar het werk niet uitdagend genoeg was.

Tegenwoordig bevind ik me in de bevoorrechte positie dat ik een stay-at-home mom mag zijn voor onze zeer hoogbegaafde zoon. In mijn zoektocht om hem gelukkiger te zien kwam ik bij Hoogbegaafd! terecht en kreeg ik ook mijn eigen aha-moment. Nu mag ik hier mijn belevingswereld neerpennen.

Verder houdt mijn gezin van veel rust, natuur en water. Wij zijn wat ik noem “bijzonderlingen”.