TESTIMONIALS

(H)Erkenning en soms ervaringsgelijken

Soms (h)erkenning en soms ervaringsgelijken

Jan Bouke Tiersma
30 mei 2019

Ik laat me telkens weer verrassen door alle creatieve, spitsvondige en verfrissende inbreng

Hoe is Stichting Hoogbegaafd! ontstaan? Ik was al lang op zoek naar wat mij anders maakte dan veel van mijn leeftijdgenoten. Ik weet niet precies wanneer ik voor het eerst het woord “hoogbegaafdheid” bezigde, maar het uitte zich eerder in een samenspel van eigenschappen die zich samen onder die noemer bleken te scharen. Die eigenschappen had ik al eerder overdacht en uitgeschreven. Ze maken me tot wie ik ben en hoe ik handel.

Ik was op zoek naar herkenning en meer interactie vanuit een wederzijds begrip en respect. Een plek om vanuit onder andere mijn belevingswereld te sparren over van alles, zonder veroordeeld te worden, zonder als vreemd of ongrijpbaar gezien te worden. En dat zonder al te hard afgebakende formats, thema’s en richtlijnen. Laat het zich maar ontwikkelen en groeien naar waar het heen wil.

Dat Stichting Hoogbegaafd! ooit zo groot werd, inclusief ontmoetingen, had ik in 2012 nog niet durven hopen. Sinds 2018 is de stichting een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Ik laat me telkens weer verrassen door de creatieve, spitsvondige en verfrissende inbreng van de mensen die zich hebben aangesloten bij Stichting Hoogbegaafd!: de bezoekers van de bijeenkomsten, de leden van onze online community, de bloggers en alle vrijwilligers. Daar ben ik als voorzitter van de stichting trots op.

Alice K. Burridge
Oprichter & Voorzitter van Stichting Hoogbegaafd!

Alice K. Burridge
28 mei 2019

Gevoel van thuiskomen

Als zelf te laat geconstateerde hoogbegaafde ben ik destijds met de Hoogbegaafd! Facebookgroepen in aanraking gekomen wat voor mij een gevoel van ‘thuiskomen’ was. Achteraf bekeken een stortvloed van ‘vallende kwartjes’ door zowel erkenning als herkenning op de punten waarvan ik zelf altijd dacht nu eenmaal een beetje vreemd te zijn. Dat bleek dus waar, maar niet als enige ;).

De Facebookgroepen zijn een absolute aanrader voor mensen die er nog maar net achter zijn of wellicht nog twijfelen over het ‘hoogbegaafd zijn’. In mijn ervaring is het onderlinge contact van ‘de community’ via Facebook open, fatsoenlijk, hartelijk en dankzij mij ook erg leuk 😉

Er is vrijwel onbeperkte ruimte voor het stellen (of volgen) van vragen met meer specifiek gerichte groepen voor verschillende doeleinden zoals regionale informatie en activiteiten, filosofie of commercie. Maar er zijn natuurlijk ook ‘luchtiger’ onderwerpen zoals bijvoorbeeld ‘religie’ en ‘kwantum fysica’.

Als eeuwige optimist (of is het dat perfectionistische aspect van hoogbegaafdheid?) kan ik het eigenlijk niet voor mijzelf verantwoorden 5 sterren te ‘geven’, maar ik heb na vrij serieuze overweging besloten dit toch te doen omdat ik 80% een bijna beledigende waardering vind voor hetgeen waar het voor staat.

Markus Boxum
28 december 2017

Acceptatie en inclusie

De Stichting Hoogbegaafd! heeft iets toegevoegd aan mijn leven. Ik voel me welkom en begrepen en werk dan ook met veel plezier aan mijn columns.

Het benefietdiner, waar ik ook aangeschoven ben, is een leuke en gezellige manier om gelijkgestemden wat beter te leren kennen. Het eten was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!

Alicia Puik
23 november 2017

Benefietdiner

Op 20 november vond het eerste Benefietdiner van de Stichting Hoogbegaafd plaats in Almere. Wat een goed idee!
Heel lekker eten, een zeer goed gezelschap en daarnaast geld inzamelen voor de Stichting.
Het was zeer aangenaam om gewoon ongedwongen over diverse onderwerpen tijdens het eten te kunnen praten.
Zeker voor herhaling vatbaar!!!

Claudia Benmesahel-Kruidbos

Claudia Benmesahel-Kruidbos
19 november 2017

Fantastisch platform

Aantal jaren terug via een Facebookzoektocht hier terecht gekomen, voornamelijk om informatie in te winnen voor zoonlief! Zeer veel aan gehad en alleen al het feit om te zien en lezen dat je niet de enige bent is zeer fijn. Ben sinds begin 2017 wat andere groepen gaan ontdekken. Heb een keer de stoute schoenen aangedaan en ging naar een bijeenkomst hier in Flevoland. Ik heb dit als zeer fijn ervaren en ben nog een aantal keer geweest! Inmiddels ben ik vrijwilliger en bestuurslid! Het is een fantastisch platform en format! Mijn leven is er op een zeer positieve manier behoorlijk door veranderd! Dank daarvoor!

Daniëlle Mers
9 oktober 2017

Uniek, waardevol, respectvol, innovatief

Als auteur, coach en lezer ben ik verbonden aan Stichting Hoogbegaafd! Ik ervaar deze community zowel voor als achter de schermen als uniek, waardevol, respectvol en innovatief. Lieve, slimme, betrokken vrijwilligers en adequate moderators, kortom fijne mensen die actief relevante en op ervaring gerichte content bijeenbrengen. Mijn dank ook aan de lezers en andere schrijvers voor het vormen van deze inspirerende online ontmoetingsplek.

Ilona Kuis
8 oktober 2017

Volledig

Een organisatie waar hoogbegaafdheid en ieder die hoogbegaafd is een kans krijgt ten volle tot ontplooiing te komen en te tonen, niet zichzelf benoemend met slechts een bovengemiddelde I.Q. score. We weten inmiddels dat hoogbegaafd zijn nog veel meer inhoudt dan wat zichtbaar is: het in vele, dan wel in alle facetten in het (alledaagse) leven meerder laags ervaren, intens voelend, algeheel begrijpend en inzichtelijk handelend, dit vaak tezamen met een snel kunnen denken en schakelen. Ieder die zich(zelf) kan vinden in de theorie van Kazimierz Dąbrowski vindt zichzelf zeker terug in de platform en de filosofie die de stichting uitdraagt.

Jenny
16 mei 2017

Passie, ademruimte, verbondenheid en liefde

“Wat heeft Hoogbegaafd! voor mij betekend?” Dit is een vraag die in diverse groepen gesteld werd. Het zette mij aan het denken. Al bijna een jaar geleden werd ik lid van de groep ‘Hoogbegaafd! Ouders en begeleiders’. Hier werd ik lid van omdat ik als kampbegeleidster met hoogbegaafde kinderen in aanraking kom.

Echter bleek de verwachting in de groep anders, namelijk iets als ‘ouders en docenten’, ofzo. In ieder geval een actievere begeleider dan ik was, kon ik proeven. Toen ik aangaf veel te leren uit de verhalen, was dat voor een ander een reden minder over haar kind te delen. Dit vond ik eng – deze sfeer wilde ik niet! Ik besloot uit de groep te stappen, want ik leek meer schade te doen dan ik goed deed. Ik keek verder en werd lid van diverse groepen. Gelukkig vond ik toen een plek waar ik meer thuis was: Hoogbegaafd! Jongvolwassenen. Hoewel ik me de eerste online gesprekken niet goed herinner, herinner ik me wel iedere borrel nog. De eerste was in Rotterdam, een spelletjesborrel. Ik vond het eng, maar omdat een meisje dat uit Groningen kwam gevraagd had of ze bij mij, wonend in Utrecht, kon blijven logeren (en ik ‘ja’ antwoordde), kon ik me niet meer terugtrekken. Enthousiast ging ik op weg. Gespannen zat ik binnen op de bank. Vol verwachting klopte mijn hart. De rest stroomde binnen en al snel waren we compleet. Een gezellige avond volgde, de eerste van velen. Zelf heb ik het genoegen gehad meerdere borrels te organiseren, waar vanuit ook een vaste kern ontstaan is. Er hebben al logeerpartijen plaatsgevonden en lief en leed wordt via Whatsapp gedeeld. Ik heb nu vrienden in Breda, Den Haag, Helmond en Utrecht. Ik heb zelfs in Berlijn iemand opgezocht die ik dankzij deze groep heb leren kennen. En hoe voelt dit, hoe ervaar ik deze vriendschappen? Amazing. Ik merk dat ik begrepen word. Mijn irreële angsten worden serieus genomen. Ik merk dat ik dom mag zijn, en anderen met mij. Zoals gezegd delen we lief en leed. Ik voel passie, ademruimte, verbondenheid en liefde. Ik voel voldoening. Ik voel me thuis.

Tamara D.
20 februari 2016

Wat heeft Stichting Hoogbegaafd! voor mij betekend en wat betekent het nog?

Op de kleuterschool begonnen voor onze zoon de problemen. Vanaf ongeveer halverwege groep 2 is hij gedurende anderhalf jaar iedere dag huilend naar school gegaan; zei hij dat hij ziek was, smeekte me hem niet daar achter te laten. Hoewel wij er zelf nooit over hadden nagedacht, werd vaak aan ons gevraagd of hij misschien hoogbegaafd zou zijn omdat hij zoveel vragen stelde en zoveel wist en zo gemakkelijk verbanden legde. Deze vragen werden overigens gesteld door mensen van buiten school en soms zelfs door wildvreemden. Op school werd gesuggereerd dat hij autistisch was.

Uiteindelijk zijn we naar een orthopedagoog gegaan met verstand van hoogbegaafdheid. Zij heeft hem getest en hij bleek een IQ van 139 te hebben, maar ze vertelde ons dat het hoger zou kunnen zijn omdat zijn concentratie op voor hem minder interessante onderdelen duidelijk verminderde.

Vanaf toen begon mijn zoektocht naar informatie. Op zijn toenmalige school konden ze niets met de adviezen die de orthopedagoog gaf en ons jongetje werd steeds ongelukkiger. Uiteindelijk hebben we hem naar een andere school laten gaan, waar ze meer naar het individu kijken. Hij was hier beter op zijn plek, maar het was geen halleluja verhaal omdat hij helaas één van de hoogbegaafden is die niet in het systeem passen.

Binnen ons gezin en binnen de familie en vrienden was wel begrip, maar wat een onbegrip, jaloezie (!) en zielige opmerkingen, een uitzondering daargelaten, kregen we daarbuiten. Ik ben op een gegeven moment heel oppervlakkig gaan vertellen over hem. “Hoe gaat het met je zoon?” “Ja hoor, heel goed haha, toedeloe!” Doodmoe werd ik ervan.

Tot het moment dat ik Hoogbegaafd! ontdekte en mijn eerste post plaatste; wat een lieve reacties. Het was net een warm bad. Er was begrip, er waren tips, troost, bemoedigende woorden.

Ik heb zoveel aan Hoogbegaafd! gehad. Nu ben ik zover dat ik juist wel vertel over deze kinderen; omdat het taboe doorbroken moet worden en de fabels over hoe geweldig hoogbegaafd zijn is uit de wereld moeten. Dat kan ik door Hoogbegaafd! met al die verschillende mensen die steun geven en niet oordelen.

Daarnaast heeft Hoogbegaafd! een aantal heel leuke contacten opgeleverd. Mensen die ik regelmatig zie en/of waarmee ik chat.

"Vera Licee"
20 februari 2016