Nieuws

Hoogbegaafd! Nieuwsbrief – September 2017

By | september 1st, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Geplande bijeenkomsten

19 oktober, Bornem

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Hoogbegaafde volwassenen

21 oktober, Rotterdam Maasvlakte

Hoogbegaafd! Samen Uit – Hoogbegaafde volwassenen

Aanmelden

De Maasvlakte

Rara… meer leer je tijdens de excursie!


Nieuwe artikelen

Titels van artikelen zijn aanklikbaar

Belevingswereld

To Screen or not to Screen? | Alicia Puik

Chaos, in orde | Erik van Beesten

Wanneer wordt mijn kind weer gelukkig? | Alicia Puik

Het is niet moeilijk, maar eenvoudig | Stephany Daal

Anders-zijn en Inter-zijn | Lotte van Lith

Had ik dit maar eerder geweten… – 2 | Tessa Faber

Dialoog

“Ik sta stil omdat ik geen baan heb” | Ilona Kuis

“Over twee jaar heb ik geen werk en geen inkomen meer” | Ilona Kuis

Alles lezen

Ga je mee op pad?

Excursie op de Maasvlakte voor hoogbegaafde volwassenen

Naar aanleiding van een post van Hester op Facebook over haar vondsten op het strand is een leuk initiatief ontstaan voor hoogbegaafde volwassenen: een strandexcursie van ongeveer 2,5 uur waaraan leden van de Hoogbegaafd! groepen en andere hoogbegaafde geïnteresseerden kunnen deelnemen.

Onder leiding van Hester gaan we de Maasvlakte op om te zoeken naar interessante fossielen die op het strand te vinden zijn. Het liefst wil Hester dat de gevonden ijstijdfossielen bij haar worden ingeleverd, maar dat doen we dus mooi niet! Alle vondsten mogen mee naar huis genomen worden.

Na afloop van de excursie kunnen degenen die dat willen naar Futureland gaan, waar een tentoonstelling over de Maasvlakte is. Hier is tevens de mogelijkheid samen iets te eten in de horecagelegenheid. De strandexcursie is gratis, maar het eten en drinken bij Futureland is op eigen kosten.

Aanmelden via een Facebook-event is niet voldoende, je aanmelding telt pas als je hebt gemaild. Dit kan via het formulier op de evenementenpagina.

Aanmelden


Goodreads voor hoogbegaafden

Wat lezen we zoal?

Veel hoogbegaafden zijn fervente lezers. Fantastisch! In de hoop dat er een uitwisseling van leestips en inspiratie ontstaat is het vanaf nu mogelijk om boeken toe te voegen aan de bibliotheek op onze website, inclusief veel of weinig sterren en een reactie op het boek. We zijn benieuwd naar je suggesties en aanbevelingen!

Boek toevoegen


Online community

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Speelgoedtips

Ben je op zoek naar passend speelgoed voor je kind, zoals spellen, maar ook boeken? Heb je tips en goede ervaringen die je met andere ouders wil delen? Voel je dan welkom. Dit is geen groep voor commerciële reclame.

Lid worden


Terugblikkend

Ondertussen in Drachten

Op vrijdagmiddag 18 augustus heeft er een samenkomst plaatsgevonden op een centrale locatie in Friesland. Er kwamen welgeteld zeven mensen op af: zes dames en één heer. Onder het genot van warme dranken en soesjes vlogen onderwerpen als informatiestromen, de rechtsstaat en persoonlijke (werk)ervaringen door de kamer. De wijzers van de klok draaiden sneller rond dan gedacht en het was zomaar half zeven toen de laatste enthousiastelingen huiswaarts keerden.

Op dit moment zijn diverse mensen bezig om in de regio Noord-Nederland meer bijeenkomsten te organiseren. Ook wordt er nagedacht over hoe we mensen hier meer bij kunnen betrekken. Ongetwijfeld zullen jullie dit binnenkort in een Hoogbegaafd! nieuwsbrief of in de regionale Facebook-groep voorbij zien komen.

Organisator over de Hoogbegaafd! Samen Zijn bijeenkomst voor hoogbegaafde volwassenen op 18 augustus

Terugblik schrijven


Hoe beleef jij

…het schrijfproces?

Heb je een passie voor schrijven? Voor een verzamelbijdrage aan ons E-magazine horen we graag van je hoe je dat doet! Hoe verloopt bij jou het creatieve schrijfproces? Waar begin je? Maak je van tevoren een structuur of begin je razendsnel je gedachten uit te tikken en is het dan nog niet snel genoeg? Hoe is je schrijfproces zich gaandeweg gaan ontwikkelen? Waaruit haal je inspiratie? En wat voor schrijftips geef je graag mee? We zijn benieuwd! Je kan je bijdrage hiernaast indienen. De lengte maakt niet uit! Indienen kan op enig moment. Als de verzamelbijdrage al is verschenen wordt je stukje achteraf toegevoegd.

Hoogbegaafd! Lees- & Schrijfclub

Lid worden

Nou, zó!

Zoals deze wordt weergegeven onder je bijdrage op de website
Zoals weergegeven bij je bijdrage.
Je mailadres wordt niet gepubliceerd

Nieuwe vrijwilliger

Er is een nieuwe vrijwilliger actief geworden. Alicia schrijft bijdragen voor het Hoogbegaafd! E-magazine.

Alicia

Hoogbegaafde en hoogsensitieve moeder van een hoogsensitief en zeer hoogbegaafd kind. De puzzelstukjes uit het verleden zijn op zijn plaats gevallen door de komst van haar zoon. Haar interesses liggen voornamelijk op het gebied van psychologie en menselijke interactie, alhoewel haar (creatieve) brein 1001 kanten op schiet. Kernwoorden die bij haar passen zijn openheid, eerlijkheid, directheid, authenticiteit, diepgang, respect en puurheid.

“Ik ben een praktijkmens. Alhoewel ik vrij makkelijk kon leren was ik niet geïnteresseerd in stoffige boeken en saaie schoolroosters, maar in actie! Ik wilde weten hoe bedrijven werkten van A tot Z! Ik wilde de wereld zien!

Vanaf mijn 21e had ik geluk. Ik kwam een baas tegen die mijn (door mijzelf nog steeds niet echt onderkende) potentie zag en werd bij dat grote internationale bedrijf de eerste en enige vrouwelijke, en jongste manager ooit in hun geschiedenis. Ik mocht mijn eigen (logistieke) afdeling opzetten, aansturen, zelf mensen aannemen etc. Ik was helemaal in mijn element.

Maar het vele harde en late werken, mijn perfectionisme en mijn bewijsdrang hebben toen zijn tol geëist. Ik kreeg een burn-out met blijvende schade. Toen heb ik het roer helemaal omgegooid en ben ik gaan werken in een totaal andere (sociale) bedrijfstak, waar ik me als hoogsensitief persoon meer thuisvoelde, maar waar het werk niet uitdagend genoeg was.

Tegenwoordig bevind ik me in de bevoorrechte positie dat ik een stay-at-home mom mag zijn voor onze zeer hoogbegaafde zoon. In mijn zoektocht om hem gelukkiger te zien kwam ik bij Hoogbegaafd! terecht en kreeg ik ook mijn eigen aha-moment. Nu mag ik hier mijn belevingswereld neerpennen.
Verder houdt mijn gezin van veel rust, natuur en water. Wij zijn wat ik noem “bijzonderlingen”.”

Vrijwilligers


Advertentie

Mensa Fonds Awards 2017

Stichting Mensa Fonds viert hoogbegaafdheid, omdat zij de talenten van deze groep mensen meer zichtbaar wil maken voor de samenleving. Daardoor voelen mensen met een hoge intelligentie zich meer op hun plek in de samenleving en komen hun talenten optimaal tot hun recht. Dit is in lijn met de doelstelling uit de internationale constitutie van Mensa die luidt:

‘For the benefit of humanity’

Draag bij, draag voor!

Een van de manieren om op een positieve manier aandacht te vragen voor hoogbegaafdheid en voor mensen die voor hoogbegaafden het verschil maken, is de toekenning van de Mensa Fonds Awards tijdens een feestelijke uitreiking. Inmiddels wordt het evenement voor de vijfde keer georganiseerd. Het heeft de nodige positieve publiciteit voor Hoog-Intelligentie in zijn algemeenheid opgeleverd en voor de genomineerden en winnaars in het bijzonder.

Stichting Mensa Fonds doet hierbij een oproep om mensen voor te dragen. Ken je iemand die in het belang van hoogbegaafden het verschil maakt op het gebied van Onderwijs, Werk of Maatschappij? Voor jou persoonlijk, of ten bate van anderen? Draag diegene dan voor via het voordrachtformulier. Dat kan tot en met 15 september.

Door mensen voor te dragen zorg je voor een succesvolle Mensa Fonds Awards uitreiking. En je zorgt ook voor een goed gevoel bij de genomineerden. En uiteraard ook bij jezelf, want hoe fijn is het niet wanneer iemand die jij waardeert, ook een officiële waardering krijgt!

Tijd en locatie

De uitreiking is op 11 november 2017 om 14.30 in het Maarten Maartenshuis in Doorn. Je kunt daar gratis bij zijn en na afloop genieten van de door het Mensa Fonds aangeboden netwerkborrel door je aan te melden via info@mensafonds.nl. Maar eerst vragen we je om na te denken wie jij zelf in het zonnetje zou willen zetten.

Ter inspiratie hieronder het overzicht van de genomineerden en de winnaars van de vier voorgaande jaren:


Advertentie

Stichting An Meaisín Dénártha (ANMD)

Wij zijn Stichting An Meaisín Dénártha (ANMD). Vertaald in het Engels betekent de naam “The Binary Machine”, De Binaire Machine. Dit verraadt het al, we doen iets met computers. Wij zijn een leer- en kennisplatform op het gebied van ICT en alles daar omheen.

Wat bieden wij?

 • Virtual Private Servers (VPS) en gerelateerde diensten (beheer, webhosting, email)
 • Advies en ondersteuning op ICT vlak aan individuen en organisaties
 • Lezingen, gastcolleges en workshops (bijvoorbeeld over IPv6, Proxmox, onze eigen infrastructuur, maar ook hoe we voor andere partijen zaken hebben ingericht)
 • Een enthousiaste community met mensen die van elkaar willen leren door het opzetten van projecten voor zichzelf en voor anderen (de stichting, maar ook externe partijen zoals andere stichtingen en verenigingen)

Door met elkaar gebruik te maken van onze diensten, door opzet en beheer van diensten voor anderen, door te experimenteren in ons testlab en het bijwonen en geven van lezingen, gastcolleges en workshops vergroot je je kennis en je netwerk.

Dit is het doel van de stichting in een notendop.

Hoe kun je bijdragen aan Stichting ANMD?

 • Word vrijwilliger
 • Neem een betaalde dienst af
 • Maak een donatie over op NL18 TRIO 0391 1201 07 t.a.v. Stichting An Meaisín Dénártha
 • Praat met ons over sponsoring of samenwerking
 • Like en share onze Facebook pagina
 • Vertel je werkgever, je vrienden en iedereen die je kent wie we zijn en wat we doen

Interesse?

Kom langs in onze Facebook groep, neem contact op met voorzitter Harmen de Ruiterstuur een mailtje, of bekijk onze diensten & prijzen.

Je mag uiteraard ook gezellig mee praten in ons IRC kanaal:

IRC (directe link) #anmd @ OFTC (irc.oftc.net)
Webchat #anmd @ OFTC (irc.oftc.net)

Hoogbegaafd! Nieuwsbrief – Augustus 2017

By | augustus 1st, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Meer mogelijkheden tot ontmoeting

Geplande ontmoetingen vanuit Facebookgroep Hoogbegaafd! Games & Fantasy

Vanuit deze groep is er een rondvraag: fantasyliefhebbers verzamelen zich namelijk nogal graag op Castlefest. Via een handige poll in de groep kan je laten weten op welke dag(en) je er bent en of je ook op de camping staat. Hopelijk leidt dit tot mooie ontmoetingen tussen hoogbegaafden in een fantasievolle setting!

Ook wordt er binnenkort vanuit deze groep een LAN-party georganiseerd. De datum en verdere details volgen nog. Wordt vooral alvast lid van deze groep om op de hoogte te blijven.

Hier kan je verder een diversiteit aan topics over games en fantasy plaatsen, zoals nieuwsitems, nieuwe releases, game reviews, topics over boardgames, RPG’s, en LARP, maar ook puzzels, raadsels, apps en smartgames.

Lid worden


Online community

Vernieuwd: Facebookgroep Hoogbegaafd! Zeer hoogbegaafde kinderen

Zeer hoogbegaafde kinderen hebben een intens waarnemingsvermogen, een onuitputtelijke drang naar het opdoen van nieuwe kennis, het zien van patronen in een groter geheel, en het vermogen deze toe te passen in een andere context. Ze integreren de via verschillende kanalen binnengekomen informatie, gebeurtenissen en gedachten in rijke associatievelden. Zeer hoogbegaafde kinderen zijn wezenlijk anders: ze spreken een zekere taal die ze vaak niet met leeftijdsgenoten kunnen spreken. Uit gebrek aan aansluiting, onveiligheid en gebrek aan erkenning op school komen ze ook vaak thuis te zitten. Soms biedt zelfs het voltijds hoogbegaafdenonderwijs niet voldoende uitdaging voor deze kinderen. Deze groep is traumasensitief en inclusief: er wordt veel rekening gehouden met asynchrone ontwikkeling en dubbelbijzonderheid.

Deze groep heette voorheen Hoogbegaafd! Ouders 145+, maar de naam, de omschrijving en het beleid zijn aangepast zodat deze beter past bij onze kernwaarden: inclusie & diversiteit, integriteit & discretie, grondigheid & wetenschappelijkheid.

Lid worden


Nieuwe vrijwilligers

Er zijn een paar nieuwe vrijwilligers actief geworden. Daniëlle en Niek zijn lid geworden van de stuurgroep van overkoepelende beheerders van onze online community, een nodige vernieuwing passend bij de groeiende community. Danielle focust zich hierbij vooral op de oudergroepen en Niek vind je vooral in de interessegroepen. Niek schrijft bovendien bijdragen voor het Hoogbegaafd! E-magazine.

Daniëlle

Altijd op zoek naar nieuwe onderwerpen en vaardigheden (actiemeisje) om zelf te leren en door te geven aan anderen. Dat doe ik door kritische vragen te stellen. Hiermee wil ik mensen bewegen om meer uit zichzelf te halen op allerlei vlakken. Brede interesse en kennis op meerdere vlakken. Onderneemster in een aantal van deze gebieden: IT (zeer breed), fotografie en de muziekindustrie.

“Ik ben 31 jaar oud en mamma van 2 kids (eigenlijk 3). Door mijn oudste ben ik in aanraking gekomen met hoogbegaafdheid. Daardoor zijn er sinds een aantal jaren voor mijzelf ook een hoop zaken opgehelderd.

Via mijn zoektocht ben ik bij Hoogbegaafd! terecht gekomen en van daaruit heb ik veel geleerd. Ik ben erg blij om gelijkgestemden te hebben mogen ontmoeten. Ik voelde me sinds een lange tijd niet meer de vreemde eend in de bijt.

Inmiddels kan ik via mijn inzet als vrijwilliger een stukje teruggeven aan de stichting als ik bekijk wat het voor mij betekend heeft! Daarvoor ben ik zeer dankbaar. Er heerst vrijwel altijd een gemoedelijke en ondersteunende sfeer op basis van de juiste kernwaardes. Ik hoop nog een hele tijd deel uit te maken van dit mooie geheel!”

Niek

Ziet intrapersoonlijke intelligentie als belangrijkste intelligentie waarover de mens beschikt en vanuit deze intelligentie tracht Niek het leven zo eenvoudig mogelijk te houden door de weg te bewandelen die de minste energie van hem vraagt, maar toch voldoende kwaliteit geeft. Volgens hem kan dit het makkelijkst verwezenlijkt worden wanneer het individu een hoog bewustzijn over het zelf heeft – waarmee hij niet beweert dat het makkelijk is.

“Ik ben geboren in 1992 en getogen in Zeeland, maar ik woon sinds 2013 in Antwerpen.

Gedurende mijn leven kreeg ik veel verschillende psychische diagnoses, waaronder Asperger-Syndroom, OCD en ADHD. In een levensfase dat deze diagnoses geen rol meer voor me speelden, maar ik nog steeds niet volledig begreep waarom ik altijd van het kastje naar de muur werd gestuurd, begon ik nieuwsgierig te zoeken via Google. Toen kwamen er een hoop pagina’s tevoorschijn betreffende misdiagnoses bij hoogbegaafdheid. Met tranen in mijn ogen heb daarna het ‘halve’ internet gelezen betreffende dit onderwerp, want de informatie die ik voorgeschoteld kreeg gaf me het gevoel van thuiskomen na een ontzettend lange en zware reis. In de Hoogbegaafd!-groepen waar ik me nadien bij aansloot vond ik – in vergelijking met mijn moyenne voordien – met velen aansluiting. Het was overigens al langer bekend dat ik hoog scoorde op intelligentietests, maar daar heeft mijn omgeving alsook ikzelf indertijd verder niet bij stilgestaan.

Inmiddels zet ik mezelf in als vrijwilliger voor deze organisatie. Dit komt doordat een mede-hoogbegaafde die ik leerde kennen via de Hoogbegaafd!-groepen mij vertelde dat als ik een andere baan wilde, ik meer moest netwerken en socializen. Zodoende besloot ik onder andere om me als vrijwilliger voor deze organisatie in te zetten om zodanig sneller met interessante soortgenoten en potentiële werkgevers in contact te komen, maar uiteraard ook om een bijdrage te leveren aan Hoogbegaafd! – een organisatie die mij veel voordelen gaf en daar wilde ik iets voor terug doen. Een andere baan vond ik uiteindelijk op een andere manier, maar inmiddels ben ik weer werkloos en zoek ik voor mezelf uit wat ik graag voor werk wil doen – of in ieder geval werk dat ik niet met tegenzin doe. Of beter gezegd: ik zoek uit hoe ik dat wat ik graag doe kan praktiseren en er tegelijkertijd financieel voordeel uit kan halen.”

Vrijwilligers


Advertentie

SpeelDagHB

De SpeelDagHB is een dag vol leerzame activiteiten, workshops, ontdekken, spelen en informatie en richt zich op vermoedelijk hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en hun ouders. Van echte reptielen aanraken tot je verdiepen in de nieuwste bordspellen…. er is voor ieder wat wils. Per editie/locatie kan het programma variëren.

Entree: 5 euro bij vooraf aanmelden via onze website.

In 2017 en 2018 vind je de SpeelDagHB in de volgende steden:

 • Assen – 30 september 2017
 • Hoorn – 28 oktober 2017
 • Amersfoort – 11 november 2017
 • Schiedam – 10 maart 2018

Kom je ook naar de SpeelDagHB? Vooraf aanmelden raden we aan: er is een beperkt aantal kaartjes te koop. Wil je als aanbieder of sponsor deelnemen of heb je vragen?

Mail dan even naar nina@speeldaghb.nl of marjolijn@speeldaghb.nl.

Heel graag tot ziens op de SpeelDagHB!

Website

Hoogbegaafd! Nieuwsbrief – Juli 2017

By | juli 8th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Geplande bijeenkomsten

22 juli, Ede

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Volwassenen

30 juli, Almere

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Volwassenen

4 augustus, Antwerpen

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Zeer hoogbegaafde volwassenen

Aanmelden


Nieuwe artikelen

Titels van artikelen zijn aanklikbaar

Belevingswereld

Maar je moet dan ook wel durven | Stephany Daal

Opinie

Waarom altijd die vraag “waar ben je niet goed in”? | Ingeborg de Keizer

Informatief

Hoogbegaafde meisjes met autisme: de diagnose | Adi van den Brande

Top-down leren | Laura

Dialoog

“Wat is ook alweer de zin van zelfobservatie?” | Ilona Kuis

“Ik ben een zeer kritisch persoon” | Ilona Kuis

“Zo ben ik nu eenmaal” | Ilona Kuis

“Ik kan niet voor 9:00 uur opstaan” | Ilona Kuis

“Ik heb een autoriteitsprobleem” | Ilona Kuis

Alles lezen


Testimonial

Volledig

Een organisatie waar hoogbegaafdheid en ieder die hoogbegaafd is een kans krijgt ten volle tot ontplooiing te komen en te tonen, niet zichzelf benoemend met slechts een bovengemiddelde I.Q. score.

We weten inmiddels dat hoogbegaafd zijn nog veel meer inhoudt dan wat zichtbaar is: het in vele, dan wel in alle facetten in het (alledaagse) leven meerder laags ervaren, intens voelend, algeheel begrijpend en inzichtelijk handelend, dit vaak tezamen met een snel kunnen denken en schakelen.

Ieder die zich(zelf) kan vinden in de theorie van Kazimierz Dąbrowski vindt zichzelf zeker terug in de platform en de filosofie die de stichting uitdraagt.

Jenny

Testimonial schrijven


Nieuwe visuele identiteit

We zijn na ruim vijf jaar flinke groei een zeer uitgebreide community geworden. In de online groepen zitten in totaal ongeveer 7500 unieke leden. Hoog tijd voor een vernieuwde visuele identiteit, op vrijwillige basis ontworpen door Studio Mark van Asperen. Momenteel wordt deze geïmplementeerd. In de regiogroepen is deze al beschikbaar, net als bovenaan deze nieuwsbrief! Een uitgebreide motivatie, of beter, filosofie achter het geheel lees je terug in de volgende nieuwsbrief.


Online community

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Culinair

Hoog op smaak of juist op zoek naar verfijning van je hoogbegaafde smaakbeleving? Deze groep is bedoeld voor het uitwisselen van recepten, restaurantervaringen, kooktechniek en -tips op culinair vlak. Deze groep is nadrukkelijk niet voor discussies over medische zaken, voedingssupplementen en het opdringen en prediken van een bepaald dieet.

Lid worden

Enkele Facebookgroepen samengevoegd

Zo nu en dan evalueren wij de Facebookgroepen op mate van activiteit en meerwaarde ten opzichte van het overige Hoogbegaafd! aanbod. Hieruit bleek dat sommige groepen in de praktijk vrijwel geen aanvullende content bevatten ten opzichte van andere Hoogbegaafd! groepen.

De groepen Ouders BO Middenbouw en Ouders BO Bovenbouw gaan niet verder. Over deze kinderen kan je schrijven in Ouders. Als ze bijna naar het voortgezet onderwijs gaan, is Ouders VO beter. En voor jonge kinderen tot en met groep 3 van het basisonderwijs is de groep Ouders Voorschools meer geschikt. Ben je op zoek naar een feelgood groep, zeker nu in de zomer? Dan ben je van harte welkom in Trotse Ouders. Specifiek voor Vlaanderen is er Ouders Vlaanderen.

De groepen Leerkrachten & Begeleiders BO en Docenten & Begeleiders VO zijn vanwege overlap opgegaan in Onderwijs Nederland dan wel Onderwijs Vlaanderen. Zowel onderwijzers als ouders zijn er welkom!

De regiogroep West-Brabant & Zeeland was weinig actief en is opgegaan in Zuid-Holland (nu: Zuid-Holland & Zeeland) en Oost-Brabant & Limburg (nu: Noord-Brabant & Limburg).


Terugblikkend

Ondertussen in Berghem

Voor herhaling vatbaar. Klein maar fijn en mooie gesprekken.

Sandra (organisator) over de Hoogbegaafd! Samen Zijn bijeenkomst voor hoogbegaafde volwassenen op 29 juni

Ondertussen in Almere

Ter kennismaking was er op twee zondagen achter elkaar een bijeenkomst voor zeer hoogbegaafde volwassenen. Dat bleek zeker een aanvulling voor wie buiten het bestaande aanbod viel en mensen kwamen vanuit heel Nederland. Ondanks de leeftijdsindicatie varieerden de leeftijden tussen de zes en 72 jaar. En dat alles lekker laagdrempelig: behalve dat er samen werd gegeten, stond niets van tevoren vast.

Organisator over de Hoogbegaafd! Samen Zijn bijeenkomsten voor zeer hoogbegaafde volwassenen op 25 juni en 2 juli

Voor ik naar de ZHB bijeenkomst ging was ik nogal zwartgallig en wat somber. Nu weet ik dat ook uit te drukken in woordspelingen en heb ik ontdekt dat er zelfs een spel gemaakt is over mijn gevoelens! Ook ken ik nu alle ins en outs van melatonine, mirtazapine, arrogantine – wist niet dat ze daar ook wijn maakten – en spaghettini. De terugreis heeft me veel gebracht. (Het nodigt wel uit… ;))

Willem (bezoeker) over de Hoogbegaafd! Samen Zijn bijeenkomst voor zeer hoogbegaafde volwassenen op 2 juli

Ondertussen in Amsterdam

Het was een fijne avond die begon met een warm welkom van de dikke roodwitte kater genaamd Kater Aak, die af en toe weer om aandacht kwam vragen. De hele avond bestond eigenlijk uit een voorstelrondje, door eenieder begonnen met een inkijkje in de familiegeschiedenis. Na 1001 zijtakjes was de volgende persoon aan de beurt om zich voor te stellen. Het was leuk om te zien hoe iedereen zich op verschillende manieren succesvol inzet voor de maatschappij en voor de hoogbegaafden daarin. De wijn smaakte goed, proost!

Alice (aanwezige) over het benefietdiner van Grethe van Geffen voor het Mensa Fonds op 10 juni

Nog wat foto’s van de Mensa Fonds Awards uitreiking in Dordrecht

Alice (voorzitter Stichting Hoogbegaafd! i.o.) werd vorig jaar genomineerd in de categorie Maatschappij; de uitreiking was op 19 november. Ondertussen kan je alweer nomineren voor de editie van dit najaar. Het Mensa Fonds stelde nog wat foto’s in hoge kwaliteit beschikbaar.

Terugblik schrijven

Deze diashow vereist JavaScript.


Advertentie

Summerschool Junior

De Universiteit Utrecht organiseert dit jaar alweer voor de zesde keer Summerschool Junior: een waanzinnige week vol wetenschap voor kinderen uit groep 5 t/m 8. Hierbij komen de kinderen 4 dagen naar de universiteit, waar ze van allerlei verschillende studies een programma aangeboden krijgen. Ze gaan zelf op onderzoek uit en ervaren op die manier hoe leuk wetenschap is!

Summerschool Junior is niet specifiek bedoeld voor hoogbegaafde kinderen (iedereen mag meedoen), maar de ervaring leert dat er elk jaar wel veel hoogbegaafde kinderen meedoen en dat zij het erg naar hun zin hebben.

Summerschool Junior vindt plaats van 17 t/m 20 juli. Meer informatie is te vinden op onze website.

Website


© Stichting Hoogbegaafd!, foto’s evenementen Mensa Fonds

E-magazine ontvangen Doneren Adverteren Vacatures Testimonial schrijven

Hoogbegaafd! Nieuwsbrief – Juni 2017

By | juni 7th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Geplande bijeenkomsten

9 juni, Eindhoven

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Volwassenen

10 juni, Zaandam

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Kinderen

24 juni, Amsterdam

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Gezinnen 

25 juni, Almere

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Zeer hoogbegaafde volwassenen

29 juni, Berghem

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Volwassenen

2 juli, Almere

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Zeer hoogbegaafde volwassenen

22 juli, Ede

Hoogbegaafd! Samen Zijn – Volwassenen

Aanmelden

De Notelaar, Berghem


Nieuwe artikelen

Titels van artikelen zijn aanklikbaar

Belevingswereld

Omni-interesse | Erik van Beesten

Lait: de remedie tegen het verleden | Niek Verhage

Een waarneming | Alice Karen

Niet zomaar een beetje hoogbegaafd | Anoniem

Opinie

Insteken of af laten glijden? De draad kwijt | Ingeborg de Keizer

Alles lezen

Nieuw initiatief: Ingesproken artikelen

Een van onze kernwaarden is inclusie. Daarom worden vanaf nu gaandeweg artikelen ingesproken. Dat is wat makkelijker voor als je dyslectisch bent of even geen zin hebt om te lezen en ondertussen bezig bent met klusjes in huis!

Het hosten van geluidsbestanden kost geld. Help je ons een handje mee om een meer inclusieve community te worden? Doe dan een donatie.

En voor de bijdragen van mannelijke auteurs: we zoeken nog een vrijwilliger voor het inspreken van berichten geschreven door mannen.

Doneren


Online community

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Developmental Coordination Disorder

Developmental Coordination Disorder (DCD) is een stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen. Het is een verzamelnaam van een aantal kenmerken van (licht) gestoorde motorische functies, zoals een lage spierspanning, een grote bewegingsonrust, coördinatieproblemen of problemen met de grove en fijne motoriek. Een kind kan een probleem hebben op één van deze vlakken, maar veel vaker treden problemen in combinatie op. Deze aandoening komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Door deze aandoening zijn kinderen met DCD veelal ontestbaar op de meest gangbare IQ-tests, maar zij zijn wel testbaar via dynamic assessment en didactisch onderzoek. Veel voorkomend zijn een taalontwikkelingsstoornis (TOS), zwakke corestabiliteit, en sensorische integratieproblematiek (SI).

Lid worden

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Zeer hoogbegaafde volwassenen

Zeer hoogbegaafd zijn brengt een zijnswijze met zich mee, die zich doorgaans kenmerkt door een intens waarnemingsvermogen, een onuitputtelijke drang naar het opdoen van nieuwe kennis, het zien van patronen in een groter geheel, en het vermogen deze toe te passen in een andere context. Je spreekt een zekere taal die je vaker openlijk wil spreken. Veel zeer hoogbegaafden zijn bescheiden en laten het niet actief doorschemeren. Maar anders dan het simpelweg op IQ-scores te gooien, is er vooral een wezenlijk verschil. Alleen al in het waarnemingsvermogen en de manier waarop je de via verschillende kanalen binnengekomen informatie, gebeurtenissen en gedachten integreert in rijke associatievelden. En dat mag je best erkennen.

Geheime groep: toelating gebeurt alleen na intake, op aanbevelen van iemand die al lid is, of als we al bekend zijn met jou in andere groepen.

Intake

Hoogbegaafd! Nieuwsbrief – Mei 2017

By | mei 14th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Nieuw initiatief: Matching

We hebben er hard aan gewerkt, maar nu is het live: Hoogbegaafd! Matching, ons nieuwe initiatief voor hoogbegaafden op zoek naar wezenlijke interactie.

Heb je behoefte om naast de contacten die je opdoet in bijvoorbeeld onze online community of tijdens onze bijeenkomsten, op een bijzondere manier diepgaand contact op de bouwen met een andere hoogbegaafde? Wij bieden een hulpmiddel om je hoogbegaafde horizon te verbreden door je te matchen met een andere hoogbegaafde op basis van ons uitgebreide intakeformulier.

Ondanks dat we een toegankelijke community zijn, zijn er veel hoogbegaafden met wie je niet zo gauw in contact komt. En aangezien hoogbegaafden enorm divers zijn ligt de behoefte aan de vorm, mate en intensiteit van de contacten nogal uit elkaar. Er zijn natuurlijk ook hoogbegaafde ouderen in woon- en zorgcentra. Zij hebben doorgaans meer behoefte aan een prikkelende conversatie of een stevige schaakpartij dan aan een potje bingo, maar beseffen zich niet altijd dat ze hoogbegaafd zijn.

Wil je gekoppeld worden aan iemand op basis van door jou aangegeven voorkeuren? Of ken je misschien een hoogbegaafde oudere die niet beschikt over internet, maar wel begrepen en gehoord wil worden, en zou je diegene willen vertegenwoordigen als contactpersoon? Vul dan het formulier in en doe mee! Invullen duurt een halfuurtje. De matching is er niet voor dating, maar elders in de community kan dat wel, namelijk in Hoogbegaafd! Liefde & Relaties.

Matching is de eerste keer gratis en kost daarna 20,- per keer. Het is altijd gratis voor personen ouder dan 70 jaar en voor personen met een handicap waardoor ze niet kunnen reizen. Je gegevens komen in een door Stichting Hoogbegaafd! beheerde database. Hierbij zijn we uitsluitend verantwoordelijk voor de matching en niet voor de vervolgstappen. Ook garanderen we geen termijn waarbinnen matching zal plaatsvinden. Als daartoe aanleiding is, behouden we ons het recht voor om geen poging tot matching te ondernemen. We beroepen ons daarbij op ons huishoudelijk reglement.

Wij staan met dit initiatief open voor samenwerking met andere vrijwillige belangenbehartigers van hoogbegaafden.

Aanmelden


Online community

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Sport

Om sport te beoefenen heb je een bepaalde mindset nodig. Deze groep is er voor hoogbegaafden die (top)sport beoefenen, sporters die faalangst of andere beperkingen als een blokkade ervaren, ouders van sporters, sportliefhebbers, amateurs en begeleiders. Met een bredere kijk dan gebruikelijk bespreken we hier diverse takken van sport en alles wat erbij komt kijken.

Lid worden

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Grote geschiedenis

Een hoogbegaafde kijk op de geschiedenis van de aarde en alles wat er op leeft: evolutie, geschiedenis van de mens, paleontologie, archeologie, geologie en natuurhistorie. We filosoferen over wat we allemaal leren van de geschiedenis op allerlei tijdschalen.

Lid worden

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Zwangerschap & Baby

Hier verenigen hoogbegaafden zich, die zwanger zijn, net bevallen zijn (baby tot 1 jaar oud), of een kinderwens hebben. Ook personen die een misgeboorte hebben ervaren zijn welkom. Deze groep is niet alleen maar voor (aanstaande) moeders, maar ook voor hun partners. Het is een veilig plekje om je ei kwijt te kunnen: mooie, maar ook moeilijke momenten.

Lid worden

Nieuw: LinkedIn groep Stichting Hoogbegaafd!

Deze groep focust zich op onze activiteiten en artikelen.

Lid worden


Nieuwe vrijwilligers

Er zijn een paar nieuwe vrijwilligers actief geworden. Erik en Stephany schrijven bijdragen voor het Hoogbegaafd! E-magazine. Nicolette werkt mee aan Hoogbegaafd! Matching. Ook achter de schermen hebben we er een paar vrijwilligers bij.

Erik

Student en verteller (nerd pur sang). Erik is een slimmerik met een zwaar verleden, waar hij altijd sterker uit is gekomen. Hij vertelt graag over zijn leven, waar hij tegenaan loopt en wat hij heeft geleerd. Ondanks zijn autisme leeft hij niet volgens de labels: Erik is in de eerste plaats altijd gewoon Erik.

“Mijn naam is Erik van Beesten. Ik ben derdejaars student Business IT & Management aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle. Tevens geef ik voorlichtingen over studeren met een autistische stoornis. In het verleden heb ik ook eerstejaars studenten met autisme begeleid tijdens de transitie van middelbaar naar hoger onderwijs.

Als kleine jongen was ik al een ontzettend leergierig persoon, de lezende peuter. Dit dreef mijn ouders ertoe om op mijn vijfde mij te laten testen, waar zowel HB als een autistische stoornis uitkwam. Op mijn achtste werd ik overgeplaatst naar het speciaal onderwijs, waar ik simpele dingen leerde als mensen aankijken, emoties herkennen en een goed gesprek voeren.

Tegenwoordig merkt niemand meer dat ik autisme heb. Dit heb ik te danken aan jaren van trainingen, mijn heldere kop en veel doorzettingsvermogen. Het is heel vaak erg moeilijk gegaan, maar ik ben altijd beter aan de andere kant uitgekomen. Ik gebruik mijn aangeleerde skills om als pseudo-ambassadeur voor de autisten te fungeren. Veel mensen denken dat ze weten hoe wij denken, maar dat kan niemand weten. Iedereen is altijd in de eerste plaats zichzelf!

Persoonlijk ben ik dol op wandelen, gamen, pianomuziek, Snow Patrol, Pokémon, Oreo’s, mijn hond, en het internet, waar ik het grootste gedeelte van de tijd te vinden ben. Er is zo ontzettend veel te leren, en ik ben vastberaden om zoveel mogelijk te ontdekken, en anderen te helpen om zelf ook te blijven leren. Ik hoop dat mijn schrijfsels hierbij kunnen helpen.”

Stephany

Levensgenietster (leven zoals zij het wilt). Ze heeft een onuitputtelijke drang naar kennis en is uiterst nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Het liefst brengt ze haar dagen schrijvend door, want haar hoofd zit immers vol met eventuele ideeën voor een boek en/of project. Een eigen onderneming ziet ze dan ook wel zitten in de toekomst.

“Begin 2017 ben ik erachter gekomen dat ik hoogbegaafd ben. Omdat ik altijd als probleemkind werd gezien en men altijd vond dat er van alles mis met me was, is deze “diagnose” een soort van herontdekking van m’n identiteit.

Ik ben geboren op Curaçao (1990), maar m’n familie komt, op één Curaçaose oma na, voornamelijk uit Suriname en Venezuela. Ik heb me nooit thuis gevoeld op Curaçao en wilde er zo snel mogelijk weg. Op mijn zeventiende verhuisde ik dan ook in m’n eentje naar Amsterdam, waar ik uiteindelijk zeven jaar heb gewoond. De wereld zien, armoede bestrijden en een succesvolle carrière.. daar hield ik me vanaf jongs af aan al mee bezig.

Momenteel woon ik in Brussel en volg ik een Bachelor politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ook heb ik een paar maanden in Tallinn en Rio de Janeiro gewoond en horen Colombia, Japan, Bali en Ijsland tot m’n lievelingslanden die ik tot nu bezocht heb. Na m’n Bachelor ben ik van plan m’n Master in een ander land te volgen. Bestemming nog onbekend.

Reizen, schrijven, politieke systemen en internationale betrekkingen zijn m’n grootste passies. Alhoewel ik sinds kort ook een thuiscursus natuurkunde volg en ik dat ook erg interessant vind. Met het schrijven voor Stichting Hoogbegaafd! hoop ik grip te krijgen op m’n eigen hoogbegaafdheid, maar vooral ook te kunnen aantonen dat hoogbegaafden eigenlijk hele normale mensen zijn.”

Nicolette

Verpleegkundige (gekozen vanuit het hart) die zich inzet voor de behoeften van hoogbegaafde zorgvragers.

“Mijn naam is Nicolette van Vliet (1967). Ik heb ontdekt waarom ik mij zo anders voelde: door mijn twee kinderen. Na een huishoudschool-advies rondde ik middels stapelen uiteindelijk mijn VWO af, maar, onwetend van mijn capaciteiten, koos ik voor een opleiding tot verpleegkundige. Ik zeg wel eens; “ik koos voor mijn hart en niet voor mijn hoofd..”

Ik werk inmiddels al jaren als verpleegkundige in de thuiszorg, en vervul daarnaast diverse nevenfuncties om mijn ei kwijt te kunnen. Ik loop heel erg tegen de hiaten van de zorg aan, de hokjesgeest en de egootjes, die de zorg eigenlijk weerhouden te groeien. Het meest schokkend vond ik om aan de andere kant te staan van de zorg, met een vermoedelijk hoogbegaafde moeder die na een door het ziekenhuis gemist CVA, als “lastige patiënt” echt gebukt ging onder de machtspositie van de zorgverlenende instanties, die haar absoluut niet begrepen, en mij als dochter ook niet. In mijn werk pik ik de intelligentere medemens er snel uit, het zijn meestal de patiënten die door mijn collega’s als lastig worden bestempeld..

Ik zou heel erg graag mijn ervaring als professional én als familielid van hoogbegaafden willen inzetten om de (oudere) hoogbegaafden die afhankelijk zijn geworden van zorg, te begeleiden, maar zeker óók om de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep voor te lichten over de specifieke behoeften van hoogbegaafde zorgvragers.”

Vrijwilligers


Hoogbegaafde studenten aan de universiteit

Komen hoogbegaafde studenten wel aan bod op Nederlandse universiteiten? Welke initiatieven bestaan er? Het antwoord: niet zo veel. Wel zijn er bijeenkomsten op de universiteiten van Wageningen en Leiden.

Wageningen Universiteit: Lunchbijeenkomsten voor hoogbegaafden

Hoogbegaafdheid kan handig zijn, maar kan mensen ook in psychische of sociale problemen brengen. Dat is de reden waarom decaan Ruur Boersma zelfhulpgroepen voor hoogbegaafde studenten heeft opgezet. Deze bijeenkomsten zijn er voor ontwikkeling, ontmoeting en herkenning. Een van de obstakels waar hoogbegaafde studenten soms tegenaan lopen is de bachelorthesis. Een ander probleem is dat hoogbegaafde studenten vaak te veel doen en daardoor burn-out raken. Daarnaast is motivatie een heikel punt. Lees meer over de bijeenkomsten in de Resource.

Leiden Universiteit: Hoogbegaafden café en traject

De Universiteit Leiden biedt eenmaal per maand een ‘Hoogbegaafden café’ aan voor hoogbegaafde studenten van de Universiteit Leiden. We beginnen met een kort programma van een half uur, en daarna interessante gesprekken en gezellig samenzijn. Studenten die hierin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Simone Keijsers.

De Universiteit Leiden biedt drie maal per jaar een Traject aan van vijf bijeenkomsten in tien weken, voor hoogbegaafde studenten die aanlopen tegen uitdagingen die te maken hebben met hoogbegaafdheid. Studenten gaan in het Traject praktisch met hun uitdagingen aan de slag. Tevens is het traject een prettige mogelijkheid om met andere hoogbegaafde studenten van gedachten te wisselen over allerlei aspecten van hoogbegaafdheid.

Secretaris bij Echt Esther op radio Aalsmeer

By | april 19th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Luister hier de uitzending terug.

Op 20 april 2017 tussen 19.00 en 20.00 bij Echt Esther op Radio Aalsmeer: Een hoogbegaafd kind zijn: is dat een last of een zegen?

Daarover praat presentatrice Esther met enkele moeders en hun hoogbegaafde kinderen. Onze secretaris, die toevallig ook Esther heet, is één van die moeders en schuift aan met haar jongste zoon. Ze zal ook Stichting Hoogbegaafd! vertegenwoordigen.

Als je een vraag hebt aan de gasten kan je mailen naar Esther@radioaalsmeer.nl.


© Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Welkom op onze nieuwe website!

By | maart 5th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Sinds 5 maart is deze nieuwe website in gebruik! Voortaan worden berichten hier geplaatst en ook vanaf deze website verspreid. Oude content wordt overgeheveld van de vorige site, die niet meer wordt bijgewerkt. Welkom!


© Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Ondertussen in Gelderland

By | februari 28th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Blijf op de hoogte van bijeenkomsten vanuit deze groep.

Laatst hebben we voor het eerst in Ede een 18+ Samen Zijn bijeenkomst gehad. Dit leek het meest op een uit de hand gelopen verjaardagsfeest bij een van de leden van de Facebookgroep (van waaruit de bijeenkomst werd georganiseerd). We waren in totaal met vijf mensen. Ondanks dat de meeste aanwezigen elkaar nog nooit gezien hadden was er een goede klik.

Het idee van een Samen Zijn bijeenkomst is om op een laagdrempelige manier te kunnen leren over elkaars (vermoedelijke) hoogbegaafdheid. Zo een bijeenkomst is vooral bedoeld voor mensen uit de regio, maar uiteraard ook toegankelijk voor mensen die verder weg wonen.

Het is fijn om te zien dat je niet de enige bent met rare quirks zoals bijvoorbeeld het hebben van wisselende periodes met interesses waarover je dan alles te weten wil komen, en daarna een tijd niet. Ook mochten eventuele negatieve eigenschappen gewoon de parade passeren, zoals faalangst en zelfbeeld.

Voor de mensen die over hoogbegaafd zijn wilden weten vanuit (populair)wetenschappelijke invalshoek was er een leestafel waar boeken hierover ingekeken konden worden. Helaas werden de boeken niet uitgeleend vanwege negatieve ervaringen (beschadigingen/niet teruggeven) hiermee.

Het was een leuk idee om elkaar op deze manier ontmoet te hebben en te weten dat je toch niet de enige ‘rare’ bent, maar gewoon mag zijn zoals je bent.


© Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Ondertussen in Flevoland

By | februari 20th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Blijf op de hoogte van bijeenkomsten vanuit deze groep.

Voor het eerst sinds een paar maanden was er weer een bijeenkomst voor hoogbegaafde volwassenen in Almere. Ik was en ben nog heel druk met het afronden van mijn proefschrift, maar toen ik het plande dacht ik dat ik dat al af zou hebben. Maar die laatste 1% is een zenuwslopend stukje van de rit.

Er was een goede opkomst en het maakte niet veel uit naast wie je zat: telkens kwam er wel weer wat voorbij om op in te haken. Het is heel leuk om mensen met allerlei verschillende leeftijden en achtergronden op gelijkwaardige basis met elkaar te zien kletsen. En voor wie even wat minder wilde kletsen, was er weer een boekentafel in de voorkamer.

Bij binnenkomst lijkt zo een theekransje misschien wat op de suffe verjaardag van een verre kennis, maar de schijn bedriegt! Ik heb de volgende dus alvast gepland: 9 april. Ongeacht mijn eigen situatie op dat moment, want een onzeker maar vernieuwend jaar wordt het voor mij persoonlijk hoe dan ook.

Regiogrenzen zijn overigens niet hard: ook als je van buiten Flevoland komt ben je van harte welkom voor gesprekken met verwachte en onverwachte wendingen. Tot ziens!


© Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Ondertussen in Zuid-Holland

By | januari 5th, 2017|Categories: Nieuws|Tags: |

Blijf op de hoogte van bijeenkomsten vanuit deze groep.

Vlaardingen, ronde 1.

Eind 2016 zijn er twee bijeenkomsten geweest in Vlaardingen. Naar aanleiding van een oproepje op Facebook is er met een emailwisseling een datum geprikt. Niet iedereen die reageerde kon er helaas bij zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. We gingen door met zijn 3en. Drie vrouwen, alle drie een andere situatie. De een in de 40 met twee puberzonen en een man, in een mooie woning in Vlaardingen met leuke baan. De ander een alleenstaande dame in de 40 van een puber dochter, nu even zonder baan. En ik, een nabij 30 jarige single zonder kinderen met een aflopend contract. Opleidingsniveaus, interesses, persoonlijk, alles lag totaal uit elkaar. Maar dat weerhield niet dat we de hele avond hebben gekletst alsof er geen morgen zou komen. De snelheid waarmee vragen werden gesteld en beantwoord lag hoger dan gewend in normale interacties, iets wat ons ook enorm opviel en verwonderde. Maar wat een feest!

Veel persoonlijke issues zijn besproken, hoe wist jij dat je HB bent? Hoe oud was je? Wat heb je ermee gedaan? Wat voor werk doe/deed je, hoe verhield HB zich daartoe. Een meer dan succesvolle avond die nog velen avonden later stof gaf tot nadenken. En bovenal: Wat een herkenning! Wat een opluchting! Ik ben niet alleen! Jij bent ik en ik ben jij. Als ik een algehele conclusie mocht trekken van deze avond dan was het wel de zaligheid der herkenning, der erkenning.

Vlaardingen, ronde 2.

Meer mensen reageerden op de oproep die nog altijd op de Facebook-pagina stond. Begin december 2016 gingen we voor ronde 2. Een nieuwe dame en een man sloten aan. Spannend, meteen werd er gevraagd hoe de man HB zag, enige man/vrouw verschillen werden meteen onderzocht en uitgediept. Ook hier gingen de onderwerpen rap aan je voorbij, soms was het moeilijk om ertussen in te komen, iedereen had zo veel te vertellen. En wat een herkenning weer! De Hostess had helaas na een keelontsteking de opdracht niet te praten, ze typte op de laptop mee en de vragen werden voor haar gesteld. Echter aan het einde van de avond kon ze het toch niet laten om gewoon ook mee te praten, het was veel te boeiend om stil te kunnen zijn! Hopelijk heb je je stem nog…

In de tweede ronde gingen we ook meer in op familie, zijn die ook HB? Weten zij dat? De nieuwe dame vertelde van haar gezin waarbij ze met broers en zussen altijd op hoog niveau kon sparren. Heerlijk! Ook zochten we naar een thema. Er werd zo veel besproken, er we gingen zo snel van hak op tak, dat krijg je met die hoge verwerkingssnelheid! De volgende keer nemen we een thema. Eentje? Ach welnee, gewoon meteen twee thema’s op de lijst! De eerste werd ‘Diepgang’, daar wilde iedereen wel over sparren. Hoe ziet diepgang er bij jou uit? Hoe vinden andere mensen jouw diepgang? Hoe ga je ermee om in het dagelijks leven? Abstract, maar juist omdat het open is tot meerdere interpretaties zo een heerlijk onderwerp om te ontdekken. Het tweede dat de lijst behaalde was naar aanleiding van een geplaatste opmerking. Hoe verloopt het contact met mannen en met vrouwen? En dan ook uitgesplitst naar HB mannen en vrouwen en niet-HB mannen en vrouwen.

Den Haag, ronde 1.

Uit de oproep van Vlaardingen is een Den Haag afsplitsing gekomen, omdat er animo leek te zijn om dit ook in Den Haag zelf te doen. Zaterdag 17 december was er een huiskamerborrel in Den Haag, nabij Station Moerwijk. In totaal zijn er 6 mensen langs geweest. Alweer maar 1 man. Wat gebeurt hier toch? Mannen, meld u! Het mooie aan deze groep is weer dat het zo divers was. Een jongeman die in het buitenland heeft gewoond, erg autodidact. Een dame van 64, met lang blond haar en een rock-gaaf outfit, met kinderen en kleinkinderen die allemaal HB zijn! Een dame met hoge opleiding, tevreden met haar werk. Een dame die nu weer heerlijk haar eigen weg inslaat en opnieuw aan een studie is begonnen. Deze nabij 30 jarige single natuurlijk. Helaas heb ik van de laatste dame weinig meegekregen, ik moest te vroeg weg! Zo jammer.

We hebben van alles besproken. Allereerst HB. Hoe ervoer jij dat? Hoe groeide jij op? Het mooie was dat vanwege de leeftijdsverschillen we ook daadwerkelijk vele verschillende perspectieven kregen. Heel mooi! En jij als kind, op school, even eenzaam als ik? Voelde jij je ook zo dom, zo machteloos? Feest van herkenning, maar toch ook met een melancholische blik. Snel gingen we echter over op de wijn en de politieke discussies. Syrië, wat gebeurt er nu? En Trump vs Clinton, hoe zagen wij de verkiezingen? Gek he dat Trump het is geworden? Oh, jij vind van niet, jij zag het aankomen? Leuk! Vertel! En Nederland dan, hoe gaat dat verder? Maar meer onderwerpen passeerden de revue, hoe zit het met de digitalisering? Met onze anonimiteit, zou jij nog topless het strand op gaan? Ja vroeger wel, maar nu, met al die telefoontjes? Nee hoor.

Helaas moest ik er te vroeg vandoor. Maar niet zonder de toezegging dat we dit nogmaals gaan doen! Hoppa!


© Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Close