BESTUUR

BESTUUR 2018-2020

Alice K. Burridge

Als oprichter en voorzitter van Stichting Hoogbegaafd! breng ik hoogbegaafden van allerlei leeftijden en achtergronden bij elkaar, resulterend in een internationale community met een fantastisch team van intrinsiek gemotiveerde vrijwilligers. In 2016 werd ik genomineerd voor de Mensa Fonds Awards in de categorie Maatschappij.

Als wetenschapper droeg ik bij aan het beter begrijpen hoe het zeeleven reageert op de effecten van klimaatverandering. Daartoe heb ik diverse wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en gesproken op internationale conferenties met relevantie voor biodiversiteit en natuurbehoud.

Inmiddels ben ik ondernemer en heb ik mijn eigen duurzame tekst- en vertaalbureau: Green Writing. Voor de stichting verzorg ik dan ook met veel plezier de redactie en correctie van de artikelen in ons E-magazine. Mijn filosofie: taal is leven. Communicatie is meer dan een serie woorden.

Daarnaast begeleid ik met Waves & Currents (uitzonderlijk) hoogbegaafde volwassenen die hun begaafdheid in hun voordeel willen laten werken en meer in verbinding willen staan met zichzelf.

In mijn vrije tijd houd ik me graag bezig met creatief schrijven, schilderkunst, fotografie en fietsen. Ik raak nooit uitgeleerd: mijn leerhonger is ontembaar.

Hoe is Stichting Hoogbegaafd! ontstaan? Ik was al lang op zoek naar wat mij anders maakte dan veel van mijn leeftijdgenoten. Ik weet niet precies wanneer ik voor het eerst het woord “hoogbegaafdheid” bezigde, maar het uitte zich eerder in een samenspel van eigenschappen die zich samen onder die noemer bleken te scharen. Die eigenschappen had ik al eerder overdacht en uitgeschreven. Ze maken me tot wie ik ben en hoe ik handel.

Ik was op zoek naar herkenning en meer interactie vanuit een wederzijds begrip en respect. Een plek om vanuit onder andere mijn belevingswereld te sparren over van alles, zonder veroordeeld te worden, zonder als vreemd of ongrijpbaar gezien te worden. En dat zonder al te hard afgebakende formats, thema’s en richtlijnen. Laat het zich maar ontwikkelen en groeien naar waar het heen wil.

Dat Stichting Hoogbegaafd! ooit zo groot werd, inclusief ontmoetingen, had ik in 2012 nog niet durven hopen. Sinds 2018 is de stichting een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Ik laat me telkens weer verrassen door de creatieve, spitsvondige en verfrissende inbreng van de mensen die zich hebben aangesloten bij Stichting Hoogbegaafd!: de bezoekers van de bijeenkomsten, de leden van onze online community, de bloggers en alle vrijwilligers.

Eelko de Vos

Optimistische fatalist (“Geen zorgen, komt goed!”), geïnteresseerd in vrijwel alles behalve zweverigheid, GTST of Gordon Heuckeroth. Zeer geïnteresseerd in natuurkunde, quantum mechanica, gefascineerd door psychologie, filosofie en vooral -vanuit atheïstisch standpunt- geloof/religie. Maar ook Disturbed, de Beatles, H.R. Giger, Aliens, Perl, Unix en zijn vrouw en kinderen zijn grote interesses en prettige tijdvreters. Eelko houdt van discussies over allerlei zaken: van zeer persoonlijke problemen, via maatschappelijk kritische debatten tot toekomstvisies over techniek en intelligentie.

Als een soort van grap heb ik me jaren geleden aangemeld bij de eerste hoogbegaafdengroep, waar ik snel in toegelaten werd. “Ik ben dus nu echt hoogbegaafd!”, riep ik semi-verrast blij en ietwat sceptisch over de opzet van deze groep. Maar al snel merkte ik dat in deze groepen mensen zaten waar ik me zeer mee kon identificeren. Mijn intellectuele interesses werden gevoed en opgestookt, en de rare trekjes die ik had, bleken gedeeld te worden door een hoop anderen binnen Hoogbegaafd! Of ik zelf hoogbegaafd ben betwijfel ik nog steeds, maar volgens verschillende docenten aan de universiteit, (in mijn ogen) slimme vrienden en kennissen word ik er wel vaak van beschuldigd. Dat, samen met het feit dat ik me wel op mijn gemak voel binnen deze groepen, heeft me gerustgesteld dat ik vast ook wel hoogbegaafde trekjes heb. Of ik het ooit ga testen? Geen idee. Dat interesseert me eigenlijk niet zoveel.

Mijn carrière begon op de lagere school waar ik de vriendelijke bijnaam “stuud” kreeg, omdat ik leren en wetenschap machtig interessant vond. Mijn allereerste opstel ooit ging over een robot die stalen buizen boog maar een foutje maakte en een mens te pakken kreeg, waarna ik duidelijk beschreef welke botten er in chronologische volgorde aan gingen. Dat verhaaltje haalde meteen de schoolkrant.

Na het VWO ben ik aan de TU Delft Informatica gaan studeren, waar ik mijn interesse in kunstmatige intelligentie kon voeden. Helaas vond ik dat er daar enkel wiskundige truukjes uitgehaald werden om basale neurale structuren na te bootsen, terwijl tot mijn grote teleurstelling het complete mobiele glia-netwerk volkomen over het hoofd gezien werd. Dat was zo’n afknapper dat ik er uiteindelijk maar het Internet op gegaan ben en de toentertijd grootste SF-website ter wereld heb opgezet en twee jaar heb onderhouden. Mijn afstudeerproject werd met zeer luid applaus ontvangen en beoordeeld, maar ik heb de studie toch nooit afgemaakt – werken bleek veel leuker en leerzamer. Het Internet heeft dus ook nauwelijks nog geheimen voor mij als techneut.

Sindsdien blijf ik me in mijn vrije tijd bezighouden met zo’n beetje elk vakgebied in de wetenschap en allerlei start-ups om me heen waar ik wat aan kan bijdragen. En als ik echt tijd over heb, schrijf ik ook nog wat verhalen hier en daar.

Jan Willem Lenting

Betrokkene (elke dag bereikbaar) die zich richt op ondersteuning in diverse interessegroepen voor hoogbegaafden, leest en discussieert graag over hoogbegaafdheid, is voor vele onderwerpen wel te porren.

Ik ben vrijwilliger bij de stichting omdat ik het doel erg ondersteun. Deze organisatie helpt je echt om met elkaar in contact te komen en daardoor voel je je niet zo zeer een buitenbeentje. Vooral de soepele aanmeldingsnormen (waarbij voor sommige groepen een motivatie overigens wel weer verplicht is) zijn prettig. De organisatie komt dus niet elitair over, met de gedachte dat als je er niks aan hebt, je er toch weer snel weg bent. Al met al ben ik trots om vrijwilliger te zijn en ik verwacht dat we nog flink zullen uitbreiden.

BELONINGSBELEID

Het bestuur van Stichting Hoogbegaafd! bestaat uit vrijwilligers. Zij declareren slechts reiskosten om aanwezig te zijn bij een bestuursoverleg. Deze reiskosten bedragen de daadwerkelijk gemaakte OV-kosten of €0,19 per gemaakte kilometer voor reizen met de auto.

AFTREEDROOSTER

Voorzitter

Dr. Alice K. Burridge, aangetreden 10 januari 2018, aftreden 10 januari 2020

Secretaris

Eelko W.C. de Vos, aangetreden 1 mei 2018, aftreden 1 mei 2020

Daniëlle P.A.J. Mers-van der Raad, aangetreden 10 januari 2018, afgetreden 1 mei 2018

Penningmeester

Jan Willem Lenting, aangetreden 10 januari 2018, aftreden 10 januari 2020