Ik heb me vaak dom gevoeld. Regelmatig begreep ik wat anderen heel vanzelfsprekend vonden niet. Daarom vond ik het in eerste instantie ook maar lastig om te ontdekken dat ik hoogbegaafd ben; toen de ‘diagnose’ viel, vlogen alle situaties waarin ik niet met een adequaat antwoord op de proppen kwam in mijn hoofd al voorbij. Later ontdekte ik dat de dingen die voor een ander logisch en eenvoudig zijn, voor mij enorm complex kunnen lijken – en op het moment dat ik de situatie doorzie, mijn eigen inzicht vleugels krijgt.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in de laatste fase van het afronden van mijn scriptie. De moeilijkste opmerkingen had ik voor het laatst bewaard (het commentaar van mijn begeleider waar ik niet zo één-twee-drie een antwoord op kon formuleren). Toen ik vandaag weer kritisch keek naar haar ‘ingewikkelde’ opmerkingen, zag ik dat haar vragen gewoonweg niet passen bij de tekst, vrij irrelevant zijn – ze liggen in ieder geval absoluut niet in lijn met wat ik wilde vertellen. Dus kon ik de opmerkingen binnen een half uurtje verwerken met simpele antwoorden. Maar dat ik er toch steeds weer vanuit ga dat de ander vast complexe vragen zal opwerpen, en ik daarin tekort zou schieten (het blijkt gewoon een kwestie van verschil in perspectief), is een herhalend thema in mijn leven.

Zo ben ik altijd al gefascineerd geweest door autoriteit. Niet de dagelijkse autoriteit van de manager of de leraar op de middelbare school overigens (daar verzette ik me tegen) – maar ik was wel geboeid door de experts binnen een vakgebied. De academische of culturele crème de la crème, die heel stellig – kennelijk op ervaring gebaseerd – een bepaalde benaderingswijze kan postuleren, en hierom wordt gevierd. In mijn werkende leven vond ik het fijn om zo dicht mogelijk bij dit soort autoriteiten in de buurt te komen en te dagdromen over de ‘verborgen kennis’ die zij tot hun beschikking hebben. Als je zó een duidelijke eigen visie hebt, moet dat wel gestoeld zijn op een diepgaand inzicht, toch?

De aanname is dan: ik ben misschien te dom of te onwetend om te begrijpen waar iemand vandaan komt. Maar je ziet dat iemand stellig en fel is in zijn standpunten, dus zal ik wel iets over het hoofd hebben gezien; ik kan vast iets leren. Zo probeerde ik in mijn carrière zo snel mogelijk gezien te worden door de mensen die invloed hadden en bekend stonden om hun visie, in de hoop dat ik ook eens een doorbraakmoment zou ervaren of mijn wereldbeeld op zijn kop zou komen te staan: wachtend op de volgende aha-erlebnis.

Ondertussen ben ik erachter gekomen dat het een kenmerk van (uitzonderlijke) hoogbegaafdheid is: ik kan me oprecht nauwelijks voorstellen dat iemand zó stellig kan zijn in zijn visie en zomaar de nuance overboord gooit. Als een intelligent en ervaren persoon dat doet, moet er toch wel sprake zijn van een wereldschokkend inzicht of een andere vorm van logica die ik kennelijk nog niet heb kunnen doorgronden? Want het blijft onvoorstelbaar dat mensen zomaar kunnen terugvallen op een ongenuanceerde verklaring van de wereld, en daar ook nog eens écht in geloven.

Op den duur zag ik waar die aantrekkingskracht tot mensen die het allemaal denken te weten toe leidt: dan zou ik nog eens volger van de één of andere goeroe kunnen worden, in de hoop dat het mysterie op den duur eens wordt geopenbaard. Gelukkig komt mijn kritisch denkvermogen al vrij snel om de hoek, discussieer ik, en kom ik erachter dat ik de argumenten van de ander zo kan omdraaien of kan ontkrachten. En zo wordt wat ingewikkeld was heel simpel, en andersom. Ik zocht naar een logische verklaring, maar wat me fascineerde, bleek niets met logica te maken te hebben.

De meeste hoogbegaafden zullen het denken over denken wel kennen: stel je voor dat je jezelf zou kunnen brainwashen met een idee, zou je daarvoor gaan? Ik kan eindeloos veel overtuigingen en meningen bedenken die me in de praktijk vooruit kunnen helpen en het dagelijks leven vereenvoudigen. Helaas wordt een nieuw idee toch altijd weer getoetst en is ieder idee maar één mogelijke perceptie op de werkelijkheid, die je altijd kan begrijpen aan de hand van het levensverhaal en de persoonlijkheid van de ander. Maar als ik veranderingen in mijn eigen manier van denken zou kunnen aanbrengen, had ik dat waarschijnlijk wel gedaan. Dan had ik nu een suboptimale persoonlijkheid waar de AI’s onder de indruk van zijn.

Anno 2024 zijn we toch vooral geïnteresseerd in mensen die trots voor hun visie staan en daarmee de boel opschudden. Iedere keer dat ik zelf even aan een mening vasthoud, weet ik dat het nu even in een context handig uitkomt, dat het in een gesprek de tongen losmaakt, of anderen verder kan helpen. De ongegeneerde visie zal er waarschijnlijk nooit zijn. In dat opzicht ben je een beetje dom door je hoge verwachtingen van anderen (naïef is een beter woord), maar op het moment dat je weer kan bevragen en doorgronden, wordt ook snel helder wat wel en niet werkt. Je loopt in ieder geval niet het risico om vast te zitten in één of andere illusie.

Ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn, af en toe zal het leuk toeven zijn in de illusie – maar voor nu lijkt het niet aan mij besteed.

Wij steunen jou. Steun jij ons ook?

NU DONEREN

© Tekst Roon | Redactie Chrisje Kalthoff-van der Pol | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!