Heel vaak wordt er over, zelden mét een uitzonderlijk hoogbegaafd kind gepraat. Terwijl het net voor hen belangrijk is dat ze begrijpen wie ze zijn en hoe ze in elkaar zitten. Laat deze tekst je als ouder en als begeleider helpen bij hun zoektocht naar zichzelf.

Misschien heb je al gemerkt dat je anders denkt, je anders voelt en andere dingen interessant vindt. Misschien hebben mama en papa al verteld dat je uitzonderlijk hoogbegaafd bent. Dat wil zeggen dat je anders en sneller denkt én voelt.

Het is vreemd soms, dat je in de klas iets wat zo simpel is vaak opnieuw en opnieuw hoort. Misschien ligt het aan jou? En waarom spreken ze nooit over hoe die tsunami, die onlangs in het nieuws is geweest, er is gekomen? Wat is het verschil met een gewone overstroming of hoge golven? Hoe zit dat dan in elkaar? En kunnen ze dat dan niet beter voorspellen, of tegenhouden? Waarom heeft niemand dat ooit bedacht?

Je vindt moeilijk wat anderen makkelijk lijken te vinden. En wat jij makkelijk vindt, vinden anderen dan weer moeilijk of niet boeiend. In de les opletten, ’s morgens op tijd klaar zijn en stappenplannetjes volgen zijn misschien voor jou moeilijk, terwijl jij het heelal superspannend vindt en net heel makkelijk om te begrijpen.

Je hebt héél veel vragen in je hoofd, zoveel dat je wel eens je eigen hoofd niet meer begrijpt. Er is zoveel tegelijk in je gaande, dat je hart en hoofd soms twee verschillende dingen zeggen. En waar moet je dan naar luisteren?

Je wil wel het juiste doen, maar het gaat niet, en hoe moet je nu weten wat het juiste is? Want wat jij voelt en wat de rest zegt is soms zo compleet anders.

Je ziet steeds hoe het beter kan en bent dan ook niet snel blij. Het zo goed mogelijk doen voor jezelf en een ander, het is soms een dagtaak!

Maar wat er echt toe doet, is voor jezelf zoeken wat jij belangrijk vindt. Als niks meer moet – je moet niemand tevreden houden – wat vind jìj dan belangrijk? Heb je daar onlangs nog eens écht over nagedacht?

Wij steunen jou. Steun jij ons ook?

NU DONEREN

© Tekst Els de Wit van Talentvol | Redactie Alice K. Burridge van Green Writing | Beeld Seth Matahelumual van Epicart | Stichting Hoogbegaafd!