“… throughout my life, my two greatest assets have been my mental stability and being, like, really smart. … I think that would qualify not as smart, but genius … and a very stable genius at that!”
De bovenstaande revelatie komt van een paar tweets van Donald Trump over zichzelf. Het is niet de eerste keer dat hij zichzelf beschrijft als een zeer intelligent supergenie, misschien wel de hoogst begaafde persoon die er is. Wie had dat gedacht!
Ik niet. Ik ken die man niet persoonlijk, maar je kan intelligentie zeker aan de buitenkant herkennen, in het taalgebruik, de oogopslag, de zelfspot. Er zijn heel veel tekenen die tot op zekere hoogte de intelligentie van een persoon verraden. Trump weet zijn intelligentie heel goed te verbergen.
Maar dit terzijde. Wat hier belangrijk is, is hoe je jouw wel degelijk aanwezige hoogbegaafdheid aan de buitenwereld kenbaar maakt zonder op een Trump te gaan lijken. Als je simpelweg op een feestje gaat verklaren dat je hoogbegaafd bent, sta je heel snel in je eentje een biertje te drinken. Dat kan op zich wel fijn zijn, maar het is niet altijd de bedoeling.
De term ‘hoogbegaafd’ helpt niet. Het klinkt erg opschepperig om dat over jezelf te zeggen, of over je kinderen. Opscheppers, daar houden we hier niet van. Hoogsensitief is ook zo’n woord dat negatieve reacties oproept: het klinkt als aanstellerig en als aandachttrekkerij. Het zal ook zeker vaak worden misbruikt, zeker als het een modewoord wordt. Zo ben ik bijvoorbeeld in de laatste jaren ook zó veel mensen tegengekomen die bipolair waren, dat ik heel erg van geluk mag spreken dat ik dat zelf dan net niet ben. Vaak is dat dus inderdaad onzin.
Maar jij bent dus wel hoogbegaafd, en dan is het wel degelijk heel belangrijk om, in elk geval aan je directe omgeving en voor jou belangrijke en invloedrijke mensen, uit te kunnen leggen wat jou als hoogbegaafde anders maakt en wat dat voor jou betekent. Jouw anders zijn heeft een belangrijke invloed op hoe je het leven ervaart en wat jouw rol is in de samenleving, en wordt heel vaak niet begrepen, ook niet door hoogbegaafden zelf. Bij familie en vrienden, die jou hopelijk goed kennen en waar je de tijd zal krijgen dit te bespreken, zal dit misschien nog wel lukken (en zij zullen misschien ook juist niet verrast zijn). Maar hoe praat je hierover op werk, of bijvoorbeeld een Arbodokter waar je in een half uur moet zien uit te leggen waarom het ineens allemaal zo moeilijk gaat? Als je er voor jezelf achter bent gekomen dat jouw hoogbegaafdheid daar een belangrijke rol in speelt, wat zeg je dan tegen mensen die daar niet veel van weten? “Ik kan niet meer functioneren omdat ik hoogbegaafd ben”? Je schaamt je dood.
Best ingewikkeld dus. Elke situatie en relatie is anders. Jij, beste lezer, communiceert anders dan ik dat zou doen, en je kan heel veel verschillende soorten reacties verwachten van je omgeving. Je kan natuurlijk, net als Trump, het van de daken gaan schreeuwen: “Mensen, kijk naar mij, een hoogbegaafde!” Je zal, net als Trump, niet worden geloofd.
Mijn persoonlijke strategie is om vooral met een gevoel van humor en zelfspot hierover te praten, om te laten zien dat je nog steeds een heel gewoon en bijzonder aardig persoon bent, en dat de serieuzere kant meer in de privésfeer blijft. Je wil niet dat je hoogbegaafdheid een ‘ding’ wordt, althans niet op feestjes. Maar hopelijk heb je mede door jouw hoogbegaafdheid, jouw unieke talent, wel dingen gedaan en bereikt waar je zeker trots op mag zijn. Wees dan vooral trots!
Ik hoor en lees veel hoogbegaafden die hier moeite mee hebben, wat dus heel begrijpelijk is. Het kan lastig zijn om hoogbegaafd te zijn. Het is zeker goed om dit met elkaar te bespreken, in een groep waar het wel begrepen wordt, zodat we elkaar hiermee kunnen helpen. Wie heeft er tips, anekdotes, successen en valkuilen te delen? Ik ben benieuwd.
Ik ben het niet met alle stellingen eens. Ik vind ze te algemeen gesteld. de term hoogbegaafdheid noemen helpt bij mij zeker wel. Ik noem bijvoorbeeld vaak terloops dat ik een hoogbegaafde coach heb of laat het ergens anders vallen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Niemand rent daar dan voor weg en ik sta zeker niet alleen bier te drinken. Als mensen het niet intresant vinden of er niet over durven door te vragen hebben we het er verder niet meer over, maar meer dan eens levert het de meest intresante en diepgaande gesprekken op. Ik heb ook wel eens ergens moeite mee maar vaak net even met iets anders dan de meeste om mij heen. Ik praat erover in de sfeer van persoonlijke ontwikkeling en ook in evaluatie gesprekken probeer ik uit te leggen, hoewel het advies vaak zeer goed bedoeld (je moet maar niet te veel nadenken over… / je zorgen maken over… ), dat bij mij net even anders werkt (bij mij staat nadenken niet gelijk aan een probleem of een zorg, ik vind het gewoon leuk om iets te analyseren). Ik ken mijzelf goed en dat waarderen andere mensen. Toch schrijf ik dit bericht
annoniem omdat ik mensen wel veel liever face to face spreek hierover. Ik probeer mij los te maken van de oude wereld, en vraag bij mensen door waarom ze een bepaald beeld hebben totdat ze er soms achterkomen dat dit alleen van horen zeggen is. Dan worden ze meer open en ontstaat een goed gesprek. Goed luisteren en meedenken zijn voor mij de toverwoorden die ik iedereen wil meegeven.
Waarom is er geen term als HBA(D). hyper brain activity (disorder). Zonder een relatie naar IQ, is dit makkelijker uit te leggen.
Erg herkenbaar allemaal. Bedankt van het delen!
Daarnaast merkte ik – wat mezelf betreft – dat ik met mijn humor toch weer geneigd was om mezelf niet te waarderen. Net omdat mijn eerder onbewuste ‘uitgangspunt’ of drijfveer om die humor te gebruiken de angst was om afgewezen te worden en niet geliefd te zijn vanwege dat anders zijn met name die hoogbegaafdheid – wat ik toen nog niet wist. Ik ben er pas onlangs achter gekomen.
Door daar ‘mee bezig te zijn’, kwam ik tot een inzicht:
Als ik (we) ‘het’ als een probleem of disorder blijf (blijven) bekijken, dan zal het zich ook steeds als een probleem blijven manifesteren.
‘Anders gaan kijken’ dus 🙂
Dat in combinatie met ‘het’ weten.
Mijn hele leven was problematisch omdat ik ‘het’ niet wist. Wat mezelf betreft is net ‘het’ weten dat mij een vorm van berusting geeft zonder dat ik ‘het’ per se aan de grote klok wens te hangen. Het fijne is dat hoe meer berusting ik er in vind, hoe beter mijn leven loopt. Ik bedoel hoe minder ‘het’ als een probleem – ook in de buitenwereld – wordt gezien. Eerder zelfs in tegendeel. Ik begin er stilaan mijn voordeel uit te halen doordat ik mensen vaak op dingen kan wijzen die ze zelf niet zien en waardoor hun leven leuker wordt. Ik doe dit nu beroepshalve waardoor ik mijn ei kwijt kan en ik me minder gefrustreerd voel in het dagelijkse leven waar ik heel veel dingen vierkant zie draaien, de oplossing zo voor de hand ligt, maar niemand ze blijkt te zien. Toen ik ‘het’ niet wist, kwam ik meteen met advies, weet je wel en dat werd meestal niet goed ontvangen. Best pittige leerschool wel en soms laat ik me nog wel ’s vangen 🙂