Ik ben kapot.

Zeggen ze.

Volgens mij.

Ik denk dat dat het label is voor: de standaard is anders.

“… Iedereen is uniek, maar niet op de manier dat jij uniek bent. Dat is kapot.

We begrijpen dat deel niet of keuren dat af. Hier zijn de manieren om dat deel zo te maken dat wij het kunnen begrijpen of acceptabel vinden …”

Zucht.

Ik ben diagnoses gaan lezen. Niet per se alleen van de labels die ik openlijk te horen heb gekregen.

Ik herken mezelf in bijna alles. Net niet helemaal, maar genoeg om ermee geïdentificeerd te worden. Net zoals bij de labels die ik openlijk te horen kreeg.

Als ik vraag wat iemand dat ‘maakt’, dan hoor ik iets in de trant van: ‘nou, sommige mensen zijn dat meer en de rest van de wereld heeft gewoon allemaal eigenschappen die daar wel op lijken’.

Interessant.

Ik ben een mens, samengesteld uit labels van kapotte dingen.

Ik ben heel en dat ‘hele’ is de optelsom van wat door mensen fout genoemd wordt.

Ik ben de unieke verzameling van de kapotte dingen.

Deze verzameling maakt mij ‘heel’.

‘Heel’ erg leuk, soms een beetje lastig en ‘one of a kind’..

..Volgens mij.

Ik ‘ben’ iemand met o.a. de stempels en/of ‘nou dat lijkt wel op’: stemmingsstoornis, getraumatiseerd, hooggevoelig, lichaamshouding-afwijkingen, somatische problemen, ben jij misschien toch niet ADHD of heb je autisme of een bepaalde hechtingsstoornis, ‘dat zou toch veel verklaren’, soms wel echt beeeeetje boel intensiteit, neurotisch gedrag, waar maak jij je druk om, overdenk je weer, dat is wel héél positief/negatief doorgedacht, een mond die niet stopt, wijsneus, bazig, zelfdestructief, dom vergeetachtig, jij bent nooit serieus, wie neemt jou nou serieus, te serieus, angstig, oververantwoordelijk, kan niet veel ‘handelen’, too much (but not enough), jouw humor is raar/stom, te scherp op de tong, langzaam van begrip dan wel onderontwikkeld, te snel, ongeduldig/te veel geduld, te rationeel/irrationeel, ‘gek’.

Zeiden ze.

Of ook wel iemand met: ‘wat denk jij creatief en out of the box’, goede originele ideeën, brengt écht wat over, authentiek, autonoom, coachend, integer, lief, respectvol, stralend, autodidact, benaderbaar, leergierig, wijs, open-minded, gepassioneerd, inlevend, aanstekelijk enthousiast, communicatief, positief, one of a kind in a good way, someone who finally relates to me or makes me feel like I’m not the only one going through this, duidelijk toelichtend/uitleggend, komisch, grappig chaotisch/verstrooid, verstand van zaken, geeft, sterk en dapper, assertief, gevoel voor humor, gevat, snel van begrip dan wel ontwikkeld, ‘intelligent’.

Zeggen anderen.

Misschien hebben ze allemaal gelijk. Misschien niet.

Hoogbegaafd.

Ik ben vooral ‘mezelf’.

Volgens mij.

Ik ben een mens.

Zeg ik.

Ik ben heel.

© Tekst “(R)evolutionary Me” (naam bekend bij de redactie) | Redactie Alice K. Burridge van Green Writing | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!