Hoogbegaafdheid op een positieve manier onder de aandacht brengen. Dat is het doel van de Week van de hoogbegaafdheid die van 11-19 maart wordt gehouden. Goed idee denk ik dan meteen. En direct daarna: of toch niet?

Er vinden ‘allerlei activiteiten’ plaats volgens de website Week van de Hoogbegaafdheid. Zo zijn er boekentafels in bibliotheken. Lezingen. Boekpresentaties. Informatiebijeenkomsten. Maar, euh, bevestigen dat soort activiteiten nou niet juist het beeld dat veel mensen hebben van hoogbegaafden…? Nerds, met brilletjes op, boekenwurmen, betweters.

Hoogbegaafdheid is zoveel meer! Naast intelligentie zijn intrinsieke motivatie en creativiteit belangrijke onderdelen. En hoogbegaafden hebben vier belangrijke kenmerken: rechtvaardigheidsgevoel, gevoeligheid, kritische instelling en de neiging om de lat (te) hoog te leggen. Afhankelijk van hun omgeving en de interactie daarmee vindt ‘de hoogbegaafde’ zijn weg wel of niet. Tessa Kieboom schrijft daar mooie dingen over. Sja, dus toch een boek…

Ongeveer 2-3% van alle mensen is hoogbegaafd. De kans is dus heel groot dat je er een in het echt gezien hebt! Daar zullen ook echt wel nerds tussen zitten. Maar vergis je niet. Ik heb inmiddels veel hoogbegaafden gezien die helemaal niet opvallen. Of die gedrag vertonen waarbij de meeste mensen geen link leggen met hoogbegaafdheid. Onder hoogbegaafden zie je dus net zoveel verschillende mensen als onder anders-begaafden. Het zijn net gewone mensen. En omdat we ons dat niet altijd realiseren is het toch goed dat er een Week is waarin hoogbegaafdheid op een positieve manier wordt belicht. Al zou dat toch ook op een minder stereotype manier moeten kunnen. Toch? Of is dat dan weer betweterig……

© Tekst Ingeborg de Keizer van Eigen Meerwaarde | Redactie Alice K. Burridge van Green Writing | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!