Week van de hoogbegaafdheid 11-19 maart 2017?

Hoogbegaafdheid op een positieve manier onder de aandacht brengen. Dat is het doel van de Week van de hoogbegaafdheid die van 11-19 maart wordt gehouden. Goed idee denk ik dan meteen. En direct daarna: of toch niet?

Er vinden ‘allerlei activiteiten’ plaats volgens de website Week van de Hoogbegaafdheid. Zo zijn er boekentafels in bibliotheken. Lezingen. Boekpresentaties. Informatiebijeenkomsten. Maar, euh, bevestigen dat soort activiteiten nou niet juist het beeld dat veel mensen hebben van hoogbegaafden…? Nerds, met brilletjes op, boekenwurmen, betweters.

Hoogbegaafdheid is zoveel meer! Naast intelligentie zijn intrinsieke motivatie en creativiteit belangrijke onderdelen. En hoogbegaafden hebben vier belangrijke kenmerken: rechtvaardigheidsgevoel, gevoeligheid, kritische instelling en de neiging om de lat (te) hoog te leggen. Afhankelijk van hun omgeving en de interactie daarmee vindt ‘de hoogbegaafde’ zijn weg wel of niet. Tessa Kieboom schrijft daar mooie dingen over. Sja, dus toch een boek…

Ongeveer 2-3% van alle mensen is hoogbegaafd. De kans is dus heel groot dat je er een in het echt gezien hebt! Daar zullen ook echt wel nerds tussen zitten. Maar vergis je niet. Ik heb inmiddels veel hoogbegaafden gezien die helemaal niet opvallen. Of die gedrag vertonen waarbij de meeste mensen geen link leggen met hoogbegaafdheid. Onder hoogbegaafden zie je dus net zoveel verschillende mensen als onder anders-begaafden. Het zijn net gewone mensen. En omdat we ons dat niet altijd realiseren is het toch goed dat er een Week is waarin hoogbegaafdheid op een positieve manier wordt belicht. Al zou dat toch ook op een minder stereotype manier moeten kunnen. Toch? Of is dat dan weer betweterig……

Hoogbegaafd! Volwassenen

Nederlands taalgebied

 Lid worden

Vlaanderen

 Lid worden


© Ingeborg de Keizer via >>Eigen Meerwaarde<< | Redactie Alice via >>Edit & Evolve<< | Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Print Friendly, PDF & Email

About the Author:

Ik ben terecht gekomen in de wereld van hoogbegaafdheid. En nog altijd kleine wereld die nodig meer in het licht moet worden gezet wat mij betreft. Voor begeleiding van kinderen is gelukkig steeds wat meer aandacht. Wat mij verrast heeft, is dat deze wereld bij volwassenen nog maar nauwelijks bekend is. En daar wil ik verandering in brengen! www.eigenmeerwaarde.nl

2 Comments

 1. Alice 9 maart 2017 at 22:31 - Reply

  Op persoonlijke noot: mooie roep om aandacht, de Week HB. Een roep om aandacht is mooi, maar dan? Deze sluit goed aan op het en dan: https://stichtinghoogbegaafd.nl/index.php/2017/01/14/voor-maatschappelijke-erkenning-van-hoogbegaafde-diversiteit-is-nuance-eerlijkheid-en-volledigheid-nodig/

  Ik zie ook veel staan van hulpverleners. Heb het idee dat het aanbod van hulpverleners t.o.v. ander aanbod nogal prominent is, en dat het daardoor voor de buitenstaander kan lijken dat hoogbegaafden vooral hulp nodig hebben. Een reden dat ik zelf ook niet het Festival van Talent bezoek.

  Als ik eens hulp nodig heb, dan zoek ik die zelf, op dat moment! Werkt voor mij het best. En dat kan heus ook een luisterend oor zijn van een niet-professioneel (oftewel, vriendenkring, als ik geen EMDR e.d. nodig heb!) Verder lees ik veel en graag, en schrijf ik, en dat alles maakt ook inzichtelijk.

  Mijn persoonlijke voorkeur: peercontact op basis van gelijkwaardigheid. Samen lekker sparren: heerlijk.

 2. Stichting Hoogbegaafd! 9 maart 2017 at 22:25 - Reply

  Ook al valt er toevallig een activiteit van ons in deze week, hij staat daar niet geregistreerd. Dat kost ongeveer evenveel als dat die activiteit opbrengt. Van dat geld worden voor dit peercontact hapjes en drankjes gekocht. En hoogbegaafd, dat ben je elke dag, elk jaar!

Geef een reactie