Een optische illusie is simpel gezegd het foppen van je brein, ook wel gezichtsbedrog genoemd. Je ogen nemen iets waar wat de hersenen anders interpreteren dan dat de werkelijkheid is.

De informatie die via de ogen verkregen wordt, zal in je brein namelijk maar voor 20% gebruikt worden om een beeld te vormen. De rest wordt door de hersenen zelf aangevuld. Dit doen ze door middel van eerdere ervaringen, verwachtingen en andere zintuigen. De foutjes die in het proces ā€˜zienā€™ optische illusies leveren kan je grofweg in twee categorieĆ«n onder verdelen. De hersenen vullen de basis van 20% verkeerd aan, of de informatie verkregen via het oog klopt niet.

Ā© Tekst Laura | Redactie Alice K. Burridge van Green Writing | Redactie Alice K. Burridge vanĀ Green Writing | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!