Wat is het absoluut fantastisch om ergens enthousiast over te zijn. Je hebt iets bedacht, of gelezen, of gezien, of gehoord en gevoeld en beleefd. Er moeten toch meer mensen zijn die dit interessante gespreksvoer vinden? Dit onderwerp, dat inzicht, die sensatie, dat is toch iets om te delen?

De intensiteit borrelt op, je ogen fonkelen alleen al bij de gedachte aan wat je zo meteen kunt vertellen. Je entourage zal jou steunen, je bekrachtigen, enthousiasmeren, vragen stellen!

Het vuur dat binnenin je brandt kan een ware vlammenzee worden, aangewakkerd door de wind van oneindig veel enthousiaste juichkreten rondom je, die je haren laten wapperen in de wind. Zuurstof dat als onzichtbare katalysator uit al jouw partners in crime stroomt, zuurstof die in aanraking komt met jouw vlam en dan… een versnelde verbranding, een apotheose, een vuurwerk.  Assen van gedeeld geluk dalen neer op je wilde haren, het lijken sneeuwvlokken op een rieten dak.

Het is goed, deze dag was goed. Morgen opnieuw voor nog meer plezier.

Was het maar waar. Veel vaker loop je als initiator van een potentieel vlammend gesprek tegen een lauwe reactie aan. “O”. Jouw fantasie en intense binnenwereld vinden het verhaal, gespreksonderwerp of idee geweldig en je zou het van de daken kunnen schreeuwen, maar de daken storten in, en piepen en kraken hoorbaar slechts ‘o’. Je voelt de valwind. De wind van vele handen die onmiskenbaar neerwaarts gebaren. Telkens twee handpalmen die ritmisch naar beneden wijzen en die signaleren: “dimmen jij”.  Je moet nu dimmen. Een branddeken dat behendig over jouw persoon wordt gelegd, zo voelt dat. Het vuur moet gedoofd worden want het wordt te heet onder andermans voeten.

Als een vlammendover. Zo gedragen omstanders zich die lauw reageren op jouw vurige vlam.

Een vlamvertragend middel is toxisch. Vlamvertragende intermenselijke relaties zijn dat ook.

Wie te veel in aanraking komt met toxische stoffen, zal uiteindelijk zichzelf vergiftigen.

Mijd de vlamdover en kies het gezelschap van zij die jou waarderen om wie je werkelijk bent.

Een levendige fantasie, verbeelding en emotionele spreekkracht verdienen gedeeld enthousiasme, warme reacties en een waakvlam die spontaan mag ontbranden tot een heus gedeeld vreugdevuur.

Koester mensen die jouw hoogstpersoonlijke pyromaan willen zijn. Ze zitten op hete kolen om met jou te kunnen knetteren.

© Tekst Carolien | Redactie Chrisje Kalthoff-van der Pol | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!