Ben jij hoogbegaafd of ben je hoogbegaafd en bewust? Heb je moeite om jouw gedachten tot rust te brengen? Hieronder volgen drie boekentips die je kunnen helpen met het kalmeren van jouw gedachten.

Ik had namelijk ontzettend veel moeite tot voor mijn 40e levensjaar om rust in mijn gedachten te krijgen. Dit herken ik eveneens in de vele verhalen van andere hoogbegaafden. Het continu hebben van gedachten:

“doe ik het wel goed?”, “volgens mij kan dat anders”, “hebben jullie wel gedacht aan …?”, “dat kan je nu wel zeggen, maar mijn gevoel zegt iets anders”, “Oh leuk … weer een idee. Dat ga ik even uitwerken”, enzovoort.

Er zijn meerdere aspecten die jouw gedachten tot rust kunnen brengen. Het eten van de juiste voeding heeft een positieve uitwerking op het kalmeren van jouw gedachten en anderzijds kan je daar zelf invloed op uitoefenen. Met betrekking tot het eten van de juiste voeding, zal ik hier later op terugkomen in een ander artikel.

Ik geef tevens aan dat het kalmeren van jouw gedachten niet van de ene op de andere dag zal plaatsvinden. Dat heeft tijd nodig. Het mooiste ervan is dat je er zelf invloed op kan uitoefenen door bewust te worden van jouw gedachten. Wellicht voelt dit als “vechten” tegen jezelf, maar het zit net even anders in elkaar.

Mijn gedachten kwamen tot rust nadat ik boeken had gelezen over persoonlijke ontwikkeling.

De boeken die mij hebben geholpen om mijn gedachten te kalmeren waren grotendeels De kracht van het nu en de Nieuwe Aarde van Eckhart Tolle. Aanvullend heb ik het boek van Thich Nhat Hanh over Mindfulness gelezen.

Die combinatie was voor mij een groot aha-moment. Geleidelijk aan werden mijn gedachten rustig. Wel dien je regelmatig bewust te zijn van jouw gedachten door jezelf de volgende drie vragen te stellen:

“Waarom heb ik nu deze gedachten?”, “Maken deze gedachten mij blij?” en “Wil ik deze gedachten wel hebben op dit moment?”

Indien jouw gedachten jou niet blij maken, waarom zou je jezelf dan bezighouden met die gedachten? Is het niet leuker om aan iets anders te denken?

Bij het lezen van deze boeken wordt je steeds meer en meer bewust wat gedachten met je doen. Het is echt de moeite waard!

Het boek Mindfulness bracht mij meer kennis en inzicht over het verminderen van gedachten met zorgen. Op bepaalde aspecten in je leven heb je nu eenmaal weinig tot geen invloed. Het maakt je bewust over “wat-als” vragen die je kan stellen wanneer iets plaatsvindt in jouw leven en wat daaruit de gevolgen kunnen zijn. Door daarop te anticiperen, krijg je meer rust in jouw gedachten.

Kort samengevat, als ik meer rust heb gekregen in mijn gedachten door het lezen van bovenstaande boeken, dan gun ik dat iedere andere hoogbegaafde ook!

Noot van de redactie: dit betreft een opinie; anderen zijn weer meer gebaat bij niet-spirituele boeken.

Wij steunen jou. Steun jij ons ook?

NU DONEREN

© Tekst Jacco de Keizer | Redactie Chrisje Kalthoff-van der Pol | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!