Ja, leuk al die potentie die een hoogbegaafde blijkbaar bezit, maar waar ligt die potentie dan? Deze vraag houdt me al weken bezig terwijl ik probeer uit te vogelen wat ik allemaal wil doen met m’n leven. Zaken waar ik me mee bezig wil houden moeten uiteraard wel uitdagend genoeg zijn, wil ik het lang volhouden. En m’n passie moet er liggen, en het moet interessant zijn, en nuttig, en niet geroutineerd, en ik moet er wat van kunnen en blijven leren, en en en…

M’n moeder hoort geduldig elk geklaag van mij aan tijdens onze bijna dagelijkse WhatsApp belletjes. Ik wil namelijk ook nog cum laude afstuderen over twee jaar en veel werkervaring opdoen tijdens m’n studie.

“Allemaal goed, maar zorg dat je niet te veel hooi op je vork neemt, Steph,” is mama’s advies.

Ten einde raad klop ik uiteindelijk aan bij de studiebegeleiding van mijn universiteit. Ik wil het maximale uit mezelf halen en het anders aanpakken dan eerst, maar hoe nu verder? Ik barst van de energie en ambitie, maar voel me toch niet helemaal zelfverzekerd. De psychologe luistert geduldig naar m’n geratel. Ik moet uiteindelijk een vragenlijst van 78 vragen invullen m.b.t. m’n zelfbeeld, het vertrouwen in mijn eigen kunnen en faalangst. Het resultaat een week later: extreem perfectionistisch en een uiterst negatief zelfbeeld als het gaat om het vertrouwen in m’n capaciteit. Oef, denk ik. Ik ben dus eigenlijk m’n eigen beperking. Hier moet aan gewerkt worden.

Wekelijkse sessies volgen waar ik leer te plannen en haalbare doelen voor mezelf te stellen. Het gaat om stapsgewijs iets ondernemen en de lat wat lager leggen, leer ik. Niet veel en alles in één keer, maar georganiseerd en in kleine stapjes. En lukt het niet in één keer, dan probeer je het maar tot het lukt. Perfectie bestaat immers niet. Een wereld gaat voor me open. Is dit echt hoe het werkt? Ik probeer het tijdens het leren voor tentamens en merk dat het lukt. Ook m’n zelfvertrouwen groeit naarmate ik de lat wat lager leg. Wauw. Potentie hebben we allemaal ja, maar je moet dan ook wel durven die te gebruiken. En dat leer ik nu, stapsgewijs.

© Tekst Stephany Daal | Redactie Alice K. Burridge van Green Writing | Beeld via Unsplash | Stichting Hoogbegaafd!