Over niet gemiddeld zijn denken we niet gemiddeld?

Een gemiddeld IQ is 100. Iemand met een IQ van 70 valt op. Die is niet gemiddeld. En veel mensen zullen zo iemand ietwat raar vinden. Al zeggen we dat meestal niet want dat hoort niet. Wel vinden we het vaak logisch dat we deze mensen begeleiding bieden. Een beschermde werkplek. Een begeleider, een coach.

Iemand met een IQ van 130 valt ook op. En velen van ons vinden ‘dit soort mensen’ ook raar. Alleen lijkt dat rare lastiger onder woorden te brengen. Omschrijvingen variëren:  ‘stelt vaak vreemde vragen’, ‘weet alles beter’, ‘is niet erg sociaal’, ‘maakt alles zo ingewikkeld’. Voor deze mensen geen beschermde werkplekken, geen ondersteuning.

Als ik vervolgens vraag wat voor beeld iemand heeft van ‘een hoogbegaafde’ dan komt er vaak een omschrijving als ‘zo’n superslimme die alles weet, zo’n professor’. Niet zelden gevolgd door ‘met zo’n brilletje’. Doorpratend heeft mijn gesprekspartner vaak het idee dat het ideaal is om hoogbegaafd te zijn: dan kun je alles en lukt alles. Als ik dan het verband leg tussen hoogbegaafdheid en die ene medewerker die hij als ‘raar’ heeft bestempeld krijg ik in eerste instantie vragende blikken. Gelukkig krijg ik regelmatig ruimte om meer uitleg te geven over hoogbegaafdheid en de – heel diverse – kenmerken daarvan. Op dat moment zie ik meer begrip ontstaan bij mijn gesprekspartner.

In de praktijk zie ik vervolgens dat we iemand met een IQ van 70 begeleiden, omdat we zien dat hij niet met het gemiddelde mee kan. Terwijl iemand met een net zo niet gemiddeld IQ van 130 zich maar moet redden. Blijkbaar verwachten we dat hij maar moet doen alsof hij gemiddeld is? En dat lukt dus vaak niet. En ergens snap ik dat ook wel: iemand met een IQ van 100 kan zich wel aanpassen aan iemand met een lager IQ. Maar niet aan iemand met een hoger IQ, simpelweg omdat hij daar niet bij kan. Misschien zouden we daar meer begeleiding voor kunnen organiseren…?

Hoogbegaafd! Volwassenen

Nederlands taalgebied

Lid worden

Vlaanderen

Lid worden

© Ingeborg de Keizer via >>Eigen Meerwaarde<< | Redactie Alice via >>Edit & Evolve<< | Stichting Hoogbegaafd!

By |2018-06-29T01:03:38+00:00april 3rd, 2017|Hoogbegaafde volwassenen|3 Comments

Ik ben terecht gekomen in de wereld van hoogbegaafdheid. En nog altijd kleine wereld die nodig meer in het licht moet worden gezet wat mij betreft. Voor begeleiding van kinderen is gelukkig steeds wat meer aandacht. Wat mij verrast heeft, is dat deze wereld bij volwassenen nog maar nauwelijks bekend is. En daar wil ik verandering in brengen! www.eigenmeerwaarde.nl

1. Francien 5 april 2017 at 18:32 - Reply

Aparte insteek. Er wordt juist vaak gezegd dat het van mensen met een IQ van 100 niet gevraagd wordt zich de hele dag op te houden tussen mensen met een IQ van 70 en dat het, net zo, voor iemand met een IQ van 130 of meer ook niet te doen is om zich almaar aan te passen aan een omgeving van gemiddeld 100. In dit stuk blijkt het opeens een makkie te zijn om je aan te passen. Sterker nog, degene met een IQ van 100 zou zich zelfs 2 kanten op moeten kunnen aanpassen. Dat vragen we niet van iemand met een IQ van 70 of 130, dus waarom wel van hen? Misschien gewoon wat geduld en verdraagzaamheid naar elkaar en laten leven?

2. Kris 4 april 2017 at 23:06 - Reply

waarom telkens jongens op de foto veel hoogbegaafde vrouwen op de wereld ! liefst een koppel slimme kinderen jonge / meisje

• Stichting Hoogbegaafd! 6 april 2017 at 00:43 - Reply

Hoi Kris,

We hebben natuurlijk een afschuwelijk stereotype foto gebruikt voor dit stuk. Natuurlijk is er een enorme diversiteit onder de hoogbegaafden. Erkennen we volledig.

Het opiniestukje is natuurlijk bedoeld om te prikkelen en tot nadenken aan te zetten. Het is maar kort, dus niet alle nuances komen aan bod.

Heel veel plezier met het lezen van de andere stukken op de website. Hier een overzicht per type: https://stichtinghoogbegaafd.nl/e-magazine/doorzoek-artikelen/