Ik merk eigenlijk al mijn hele leven dat ik niet normaal ben. Er niet tussen pas. En sinds enige tijd, vier jaar, moeite heb om te accepteren en me neer te leggen bij dat ik mijn talenten niet weet om te zetten in “succes”. Het boek van Frans Corten heeft me aangezet tot zelfonderzoek naar of ik hoogbegaafd ben en zo ja, hoe daar handiger mijn weg in te vinden.

Ik behoor tot de circa 30%* die niet succesvol zijn. 80-100% WAO en mij zijn diverse psychiatrische labels toebedeeld. Lang heb ik getwijfeld of ik wel moet gaan schrijven, omdat ik ook niet pas in het “normale rijtje” succesverhalen van hoogbegaafden. Ik sta aan het begin van een avontuur waarvan de uitkomst nog niet voorspelbaar is.

Toch heb ik besloten om te schrijven. Vooral om de anderen in die circa 30% een hart onder de riem te steken en mee de moed te ontwikkelen om hun podium te nemen. Hun plek te claimen. Aan hun avontuur te beginnen.

Mijn avontuur is zaterdag 24 augustus 2019 begonnen, nadat ik het boek van Frans had doorlezen. Tot die tijd, en eigenlijk nog steeds, twijfelde ik aan het etiket hoogbegaafdheid. Op een enkele keer na zijn de testen altijd op bovengemiddeld blijven steken, maar in gedrag zit er heel veel herkenning.

Dus vanaf toen ging ik ermee aan de slag. Twijfelen doe ik nog steeds, maar na een bezoek aan het Hoogbegaafd! symposium op 5 oktober vorig jaar en een Hoogbegaafd! Samen Zijn in Nijmegen besef ik de meerwaarde van deze omgeving.

Het is heel ontluisterend maar ook weer heel grappig om iedereen met dezelfde dilemma’s te zien worstelen, tegen dezelfde dingen aan te zien lopen, maar ook steun bij elkaar te zien vinden. Vooral het Samen Zijn in Nijmegen voelde goed. Veel herkenning, een prettige avond in de kroeg met gelijkgestemden.

Mijn eerste actie: zelf een Samen Zijn organiseren in Maastricht. O, en dit schrijven. Volgende keer (over ongeveer twee maanden) meer.

* Bekijk ook deze beschouwing.

Wij steunen jou. Steun jij ons ook?

NU DONEREN

© Tekst Marcel Jongen | Redactie Alice K. Burridge van Green Writing | Beeld Seth Matahelumual van Epicart | Stichting Hoogbegaafd!