Werkgroep Community

Hoe wij ons inzetten voor hoogbegaafden

De Werkgroep Community houdt zich bezig met de online (Facebook, LinkedIn, WhatsApp) en offline community van Stichting Hoogbegaafd, met het doel om hoogbegaafden van allerlei leeftijden en achtergronden met elkaar te verbinden. De werkgroep bestaat uit een Coördinator Community, een Coördinator Vlaanderen en een team van communitymoderators en gastpersonen van onze Samen Zijn-bijeenkomsten.

Ontmoet het team van de Werkgroep Community

Natalie van den Burg

Coördinator Community

Ik ben geboren in Zuid-Korea en toen ik enkele maanden oud was, geadopteerd door een liefdevol Nederlands echtpaar. Zij zijn voor mij mijn enige ouders. Ik ben getogen in Nederland en heb een liefdevolle opvoeding gehad. Nog nooit ben ik in Korea geweest en ik kan slechts 1 woordje Koreaans. Ik heb een broer, ook Koreaans en geadopteerd.

Ik woon samen met vriend, twee geweldig lieve katten en planten. Ik ben ontzettend gek op dieren en ermee opgegroeid: naast katten waren er konijntjes, hamsters, cavia’s…

In het dagelijks leven werk ik voor een baas, daarnaast doe ik vrijwilligerswerk, o.a. voor de stichting, verder heb ik interesse in creatieve dingen, nieuwe talen leren, dieren, dieren en ohja, dieren.

Binnen de stichting heb ik het woord “multipotentialist” leren kennen. Ik vind dat dat woord heel erg bij me past.

Ik word altijd blij van dieren, planten en bloemen (minus hyacinthen (allergie) en ondanks hooikoorts). Hoofdzakelijk ben ik een introvert type met een klein vleugje extravert, een nieuwsgierig type.

Koen van Hoof

Coördinator Vlaanderen

Ik ben Koen en ik ben opgegroeid in het wereldvermaarde Lint, tussen Antwerpen en Mechelen. Je weet wel, waar die (oorspronkelijke) rosse van K3 woont. 😉

Gezegend met een leuke familie, een jeugd met veel sport, spel, muziek, scouting, toffe vrienden en blijkbaar “goed in logica”, al dacht ik tot mijn 35e dat iedereen toch wel een beetje zo was. Doorgaans liep alles vlotjes in mijn leven, behalve… wanneer het misliep. Dan ging het soms wel eens stormen, maar goed. Ach, vallen en opstaan en weer doorgaan zeker? Ja!

En neen. Zo kwam ik in 2015 tot de vaststelling dat ik een flink aantal kenmerken qua hoogbegaafdheid toch wel héél erg goed herkende (ik zocht hulp na enkele incidenten die me op korte tijd én een vriendenkring én een job hadden gekost, en mijn “begeleiding” wees me al snel in die richting). En zoals dat dan zijn typische gangetje gaat, begon ik me daar – puur uit interesse – in te verdiepen. Eerst ongeloof, ik had wel 1001 argumenten klaar om dit te ontkrachten (“ik heb ooit wel eens 0 op 10 gehad”), al maakte dat mettertijd baan voor aanvaarding. En verbinding.

Laat dat laatste een van de zaken zijn waarom ik me (ook) wil inzetten voor de Stichting (afdeling Vlaanderen). Sinds enkele jaren plan ik de bijeenkomsten voor de Stichting in de provincie Antwerpen. Op al die fijne middagen – en dat durft geregeld al wel eens tot laat op de avond uit te lopen – zag ik dat net de ervaringen, levensverhalen, tips & tricks van gelijkgestemden voor vele aanwezigen niet enkel vaak herkenbaar waren, maar meer zelfs: velen van hen zijn ook vrienden geworden. En zeg nu zelf: een netwerk vol gelijkgestemden, wie wil dat nu niet?

In mijn werk ben ik momenteel heel vaak bezig met digital design, daarbuiten ben ik vooral veel bezig met muziek (nochtans niet klassiek geschoold), sport, spel, natuur en bewustwording. 

Marijke van der Pal

Community voor ouders van hoogbegaafde kinderen op Facebook

Ik ben getrouwd met Sebastiaan en samen zijn wij ouders van twee hoogbegaafde kinderen. Ik ben vrijwilliger bij de online community van Stichting Hoogbegaafd! en lid van de werkgroep onderwijs. Doordat onze kinderen aan de bovenkant afwijken van het gemiddelde, merken wij hoeveel maatwerk er nodig is en hoe lastig het is om dit binnen het huidige onderwijs op een reguliere basisschool te realiseren. Helaas zijn er ook geen alternatieven in de regio. Hierdoor ligt passend onderwijs niet binnen handbereik.

Onze kinderen zitten gelukkig op een school met wie wij als ouders goed kunnen samenwerken, zodat we samen het beste voor onze kinderen kunnen bieden. Ook hebben mijn man en ik flink wat kennis in huis over hoogbegaafdheid, onderwijs en de ontwikkeling van kinderen. Toch lopen we regelmatig tegen grenzen aan van wetgeving, financiën, inzicht, kennis en tijd. Ons oudste kind is, ondanks de beste bedoelingen, een tijdje thuis komen te zitten. Wanneer een kind van 6 aangeeft nergens meer zin in te hebben, zelfs niet meer in Sinterklaas – dan is er echt iets aan de hand! Gelukkig hebben wij dit samen met school goed kunnen oppakken. Maar een onbezorgde schooltijd zal er voor ons gezin niet inzitten, je blijft kritisch kijken, je vinger aan de pols houden en bijna maandelijks gesprekken met school voeren over hoe het gaat.

Ik wil mij inzetten voor meer begrip voor deze kinderen. Zover afwijken van het gemiddelde is binnen dit onderwijssysteem een last voor ze. En ik besef mij goed dat de mogelijkheden die onze kinderen nu hebben, ook niet voor iedereen zijn weggelegd. En dan vind ik dit al zwaar.

Niet iedere school wil of kan zo intensief samenwerken, gelden aanspreken die eigenlijk ergens anders voor bedoeld waren en ook is elk gezin anders qua financiën, kennis en flexibiliteit. Hoogbegaafde kinderen hebben een oneerlijke start in onze samenleving en ik wil mij inzetten om dat te verbeteren.

Martine van der Reijden

Community voor hoogbegaafde volwassenen op Facebook

Multipotentialist, o.a. bedrijfsadministrateur, auteur, spiritualist. Brede interesses, altijd zoekende om zaken die elkaars tegenpool lijken met elkaar te verenigen. Onderpresteerder, o.a. als gevolg van verveling op school. Veel tegenwerking gekend, maar er mentaal altijd sterker uitgekomen. It made me, who I am today. Moeder van twee tieners.

Met toewijding modereer ik een aantal Facebookgroepen van de stichting en verzorg ik de boekhouding, schrijf ik columns voor de website en realiseer ik meetings.

Kiki Scheepens

LinkedIn-community

Even voorstellen ….

Mijn naam is Kiki Scheepens en ik ben al sinds 1998 zelfstandig ondernemer, na een carrière als directiesecretaresse. Een aantal jaar geleden is bij mij de diagnose ‘hoogbegaafd’ gesteld. Daarna vielen er heel veel puzzelstukjes op zijn plaats. Het verklaarde waarom ik op mijn vierde al kon lezen, op mijn vijfde al kon schrijven en op mijn zevende al Engels sprak.

Als kind (opgegroeid in een tijdperk toen internet nog niet bestond) waren mijn lievelingsboeken hoofdzakelijk encyclopedieën. Het Gymnasium vond ik saai en daarom heb ik mijn school vroegtijdig verlaten. Het verklaarde ook waarom het altijd druk is in mijn hoofd. Ik onthoud bijna alles tot in detail, ik ben altijd bezig, ik denk vooruit, ik denk oplossingsgericht, ik zit vol met ideeën en ik verveel me derhalve nooit. Het verklaart ook waarom ik heel snel verbanden kan leggen tussen zaken, waarom ik niks heb met ‘geneuzel’ en altijd op zoek ben naar zaken die me geestelijk uitdagen. Zowel op zakelijk gebied als in mijn privéleven.

Mijn interessevlak is dan ook breed, al zijn de kernwoorden daarbij: mensen, Psychologie/Psychiatrie, Defensie, Justitie, Gezondheidszorg en (Geo)politiek. Ik ben heel zakelijk en praktisch ingesteld. Organiseren is dan ook iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen, al van kleins af aan en het liefst zo perfect mogelijk. Communicatie, het verbinden van mensen met elkaar, de natuurlijke drang om altijd meer te willen weten over bepaalde onderwerpen en om daadwerkelijk iets bij te dragen aan de maatschappij hebben mij ertoe gebracht om me aan te melden als vrijwilliger van de Stichting Hoogbegaafd! Soms lukt het om even niet na te denken …. Dat is gedurende mijn nachtrust, als ik met mijn bouvier door de natuur wandel of documentaires kijk die veelal over geschiedenis gaan uit vorige tijdperken c.q. eeuwen.

Kortom, een duizendpoot met een positieve instelling en altijd geïnteresseerd in anderen en wat hen beweegt.