Op 15 april vanaf 12.00 organiseert Stichting Hoogbegaafd! het dagsymposium

GELUKKIG HOOGBEGAAFD, HOE DAN?

UITVERKOCHT

Op zaterdag 15 april organiseert Stichting Hoogbegaafd! voor de tweede keer een symposium over hoogbegaafdheid. Hoe word je als hoogbegaafde gelukkig? Voor de één een vraag en voor de ander een weet. Tijdens deze diverse en inspirerende dag spreken bekende en minder bekende mensen over dit thema. Keynotes, paneldiscussies en energieke voordrachten zorgen voor een onvergetelijke dag.

Onder het genot van een mooi aangeklede lunch, goed verzorgde pauze en gezellige borrel is er volop ruimte om het gesprek met elkaar aan te gaan, oude bekenden te spreken, nieuwe mensen te leren kennen en kennis op te doen dankzij de voordrachten van de sprekers. Ontmoeten we jou ook op ons symposium, samen met anderen uit heel Nederland en Vlaanderen?

Dit is het dagprogramma

12.00 – 13.00 Ontvangst met lunch en mogelijkheid tot netwerken

13.00 – 15.00 Deel 1 van het programma met inspirerende sprekers

15.00 – 15.30 – Pauze met mogelijkheid tot netwerken

15.30 – 17.00 Deel 2 van het programma met inspirerende sprekers

17.00 – 18.00 Borrel vol gezelligheid

Laat je inspireren door deze line-up

Klaas van Kruistum

Programmamaker, presentator, (online) dagvoorzitter of spreker, fotograaf én voice-over. In die volgorde en soms precies andersom, want alles kan!

Keynotespreker

Na een aantal halve studies en een propedeuse HBO-V werd Klaas aangenomen als presentator bij de EO op 3FM. Daarna besloot hij toch nog verder te gaan studeren, eerst verpleegkunde en later rechten aan de Universiteit Utrecht. Deze studies maakte hij echter niet af en al snel keerde Klaas terug naar 3FM om ruim drie jaar lang elke zondagavond X-ion te presenteren. Daarna vertrok Van Kruistum naar YAM FM, waar hij twee jaar lang heeft gewerkt. Het vertrouwde nest trok toch aan hem en Klaas besloot terug te gaan naar 3FM, waar hij het programma Klaas Vaak! presenteerde. Van 2006 tot 2014 was hij iedere zondagavond van 22.00-24.00 uur te horen met Jouw Weekendfinale!, maar ook tijdens gezamenlijke uitzendingen op festivals zoals Pinkpop, Rock Werchter, North Sea Jazz, Lowlands en Serious Request. Naast op 3FM was Klaas te horen op Radio 1. In 2008 maakte hij naast radio kennis met televisie.

Klaas is als tv-presentator te zien in het naar hem vernoemde programma Klaas Kan Alles: een stoer populairwetenschappelijk familieprogramma over alles wat snel, groot, apart, interessant en verbazingwekkend is. In dit programma bewijst hij dat hij (bijna) alles kan. “De variatie in programma’s die ik mag maken is enorm. Leergierig, uitbundig, voor of met jong en oud, soms serieus, verdiepend of grappig, al die afwisseling maakt dat ik nooit in een routine kan schieten en maximaal word uitgedaagd.”

Verder was Klaas afgelopen najaar te zien op NPO 1 met FC De Helden, over het ontstaan van een nieuwe eredivisie binnen het voetbal waarin mensen met een beperking de hoofdrol krijgen. Zij mochten eindelijk hun droom waarmaken en voetballen voor een grote club in een eigen competitie.

Naast zijn werk voor de televisie is Van Kruistum online actief. Op zijn YouTube-kanaal post hij regelmatig video’s zoals Klaas Komt Kieken waarin hij de grootste helden van zijn kijkers bezoekt en fotografeert. Via zijn Instagram @klaasvank neemt hij zijn volgers zo veel mogelijk mee achter de schermen en deelt hij exclusieve kiekjes. Verder is Van Kruistum ambassadeur van Unicef Nederland.

En op zaterdag 15 april staat Klaas dus op ons podium, tijdens ons Symposium!

Lotte van Dijk

Huisarts en voormalig tropenarts, RITHA/ECHA-practitioner

Keynotespreker

Zijn mensen mét kenmerken van hoogbegaafdheid gelukkiger dan mensen zonder? Nee, zeker niet. Maar ze zijn ook niet ongelukkiger. Toch lijkt dat laatste soms wel zo te zijn als je de berichten op social media mag geloven. Misschien is het benoemen van de nadelen nodig om de onderwijswereld, de politiek en de zorg in beweging te brengen. Dat kan. En beweging is hard nodig, ook in de zorg. Omdat kennis over hoogbegaafdheid veelal ontbreekt, worden mensen die vastlopen vaak onnodig naar de GGZ verwezen. Met vaak frustrerende trajecten tot gevolg. Ik heb er in dergelijke gevallen plezier in om dieper te graven en te kijken of er misschien sprake zou kunnen zijn van hoogbegaafdheid. Soms lukt het dan om de uitdagingen die iemand ervaart als een keerzijde van talent te gaan zien en dat talent te ontwikkelen.

Maar die uitdagingen, die keerzijde, die zijn niet het hele verhaal.

Wat belangrijk is om je te realiseren, is dat veel van de berichten in de media en op social media gaan over de mensen die opvallen, die vastlopen en die hulp zoeken. Tegenover hen staat een onbekend aantal mensen die óók deze kenmerken hebben, maar hier niet op vastlopen. Die misschien zelfs heel gelukkig zijn. Die hebben we alleen ook niet in beeld. Het is dan ook niet de hoogbegaafdheid zelf die tot problemen leidt, maar altijd een complex samenspel van factoren waardoor iemand ergens op vastloopt. Het is belangrijk dat we het hele verhaal vertellen, met de nadelen maar ook zeker de voordelen van hoogbegaafdheid. Het maakt namelijk uit welk verhaal we onszelf en de ander vertellen. Het beïnvloedt ons zelfbeeld. Dus hoe willen we naar onszelf kijken?

Gelukkig en hoogbegaafd. De weg naar dat geluk kan soms verhuld zijn door een dichte mist. Door de complexiteit van gevoelens en door meningen van anderen kan het moeilijk zijn om je eigen pad te zien, laat staan te volgen. Anderen kunnen wel een label op jouw gedrag willen plakken, maar past die ‘jas’ je wel? Moet je überhaupt een ‘jas’ aan? Of is er iets anders nodig om verder te komen? Hoe kom je weer uit de mist?

Aan de hand van enkele voorbeelden zal ik jullie de dilemma’s voorleggen waar ik in mijn werk als huisarts en begaafdheidsdeskundige tegenaan loop.

Micha Hamel

Componist, dichter en onderzoeker

Foto door Janita Sassen

Keynotespreker

Micha Hamel (Amsterdam, 1970) is componist, dichter en onderzoeker. Zijn concertmuziek werd uitgevoerd door vrijwel alle belangrijke Nederlandse orkesten en ensembles. In 2008 toerde zijn tragische operette Snow White (Nederlandse Reisopera) met veel succes door het land. In juni 2012 was hij Componist in focus op het Holland Festival, waarvoor hij twee avondvullende werken componeerde: een Requiem voor ons beschavingsideaal en een interdisciplinaire voorstelling geïnspireerd op het schilderij De Rode Kimono van George Hendrik Breitner. In 2014 werd zijn avondvullende melodrama Een pure formaliteit (theatergroep Orkater) lovend ontvangen. Zijn opera Caruso a Cuba (De Nationale Opera, 2019) werd door de nationale en internationale pers geprezen. Recentelijk is hij begonnen aan een cyclus werken over de klimaatcrisis, waarvan het muziektheaterstuk Het Zwarte Raam (theatergroep Orkater, 2021) het eerste deel is.

Hij publiceerde vijf dichtbundels bij uitgeverij Atlas Contact die opvielen door fantasievol gebruik van taal en typografisch experiment. Voor zijn bundel Bewegend Doel (2015) kreeg hij de Jan Campertprijs. Sinds 2022 publiceert hij bij uitgeverij Pluim, waar in 2023 de bundel is daar iemand uitkwam. Ook maakt hij sinds 2014 in samenwerking met animatiekunstenaar Demian Albers (studio Apvis, Breda) poëtische ervaringen voor Virtual Reality. Deze installaties staan op vele festivals voor technologie, hedendaagse kunst en literatuur en trekken een divers publiek. Hun meest recente werk, Apart Samen, werd geselecteerd door het Nederlands Filmfestival en viel in de prijzen in Oostenrijk, Berlijn en Tokio. Daarnaast is Hamel bekend als dirigeercoach in het AVROTROS-programma Maestro, dat bekende Nederlanders op een vrolijke manier inwijdt in de klassieke muziek.

Van 2010 tot 2021 was Micha Hamel lector Performance Practice aan Hogeschool Codarts, Rotterdam, alwaar hij onderzoek deed naar noodzakelijke en nieuwe mogelijke ontwikkelingen in de concertpraktijk. Het onderzoeksverslag van zijn eerste onderzoek verscheen onder de titel Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw. Daarna onderzocht hij of games een geschikt medium zijn om het publiek op een kwalitatieve manier te betrekken bij klassieke muziek. Dit interdisciplinaire project, gefinancierd door NWO, heette GAMPSISS en was een samenwerking tussen Codarts, TU Delft, Erasmus Universiteit en de Willem de Kooning Academie. Sinds 2015 is hij lid van de Akademie van Kunsten van de KNAW, waar hij voorzitter van het tracé Kunst en Wetenschap is. Als Artist in Residence bij het NIAS (voorjaar 2022) werkte hij aan een boek over luisteren, dat hij hoopt binnenkort te voltooien.

Perry Knoppert

Founder & CEO van The Octopus Movement

Keynotespreker

Perry is een mad multipotentialite misfit. Je zou gek kunnen zeggen, maar dan wel op die Steve Jobs-manier van.

“Deze is voor de crazy ones, de misfits, de rebellen, de onruststokers, de bollen in de vierkante gaten… de mensen die dingen anders zien…”

Hij werd geboren in Nederland, bekend om het vrije leven, fietsen en bloembollen, en verkocht met zijn vader lampenkappen op de markt. Hij was ijverig en stond elk weekend voor dag en dauw op om zijn vader in het bedrijf te helpen. Hij adviseerde klanten van heinde en verre en had plezier in het werk, de verscheidenheid aan mensen, het snelle denken en de verbinding met klanten. Maar hij wist dat er meer in het leven was dan dit. Je zou kunnen zeggen dat er bij hem een lampje ging branden.💡

Hoewel zijn ouders zich nooit zorgen over hem maakten, voelde hij zich verscheurd tussen een mengelmoes van verwachtingen en expertise, traditioneel afgebakend door opleiding en werk. De voor velen vanzelfsprekende structuur, van school naar administratieve rompslomp en zelfs het huwelijk, was niet voor Perry weggelegd. Hij maakte er het beste van en probeerde te leveren wat van hem werd verwacht, maar niet zonder frustratie over de beperkte mogelijkheden in het leven.

Dat veranderde allemaal toen hij met zijn familie in Peking, China ging wonen. Elke dag was een ontdekking, wonderlijk anders dan de vorige. Niets ging zoals werd verwacht en dat was een grote bonus die hem succes bracht. Chinees leren was een verademing, net als het leren begrijpen van de cultuur en het vinden van een manier om er te leven. Hij zou de eerste buitenlandse taxichauffeur in China worden! Zijn wilde brein met onverwachte denkroutes maakte hem succesvol in een omgeving die volledig anders was dan zijn eigen achtergrond.

Vanuit China verkocht hij zelfs een tv-format aan de grootste tv-productiemaatschappij ter wereld. Perry denkt in nieuwe formats. Op dit moment zit hij middenin het creëren en faciliteren van een groot platform voor neurodiverse individuen, waarmee hij hen een manier biedt om hun licht helder te laten schijnen in een wereld die ogenschijnlijk slechts een enkele lampenfitting heeft, waardoor hun lampen in de schaduw lijken te staan.

In plaats van zijn ADHD-energie, zijn dyslectische voorkeur voor visueel en verbaal leren en zijn multitaskende schakelhersenen te zien als handicaps of stoornissen, werden het zijn troeven om dingen anders te zien en te doen.

Hij vond zichzelf opnieuw uit als niet-lineaire denker en startte The Octopus Movement om een verschil te maken voor andere multi-gepassioneerde mensen om hun diverse kennis en out-of-the-boxdenken ten goede te gebruiken.

“Zij veranderen dingen… zij duwen de mensheid vooruit, en hoewel sommigen hen zien als gekken, zien wij genialiteit, want degenen die gek genoeg zijn om te denken dat zij de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat doen.” (Steve Jobs, 1997)

Danielle Krekels

Bedenker Kerntalentenmethode (Coretalents)

Keynotespreker

Talentenexpert Danielle Krekels is als geen ander in staat om hoogbegaafden écht in hun kracht te zetten: de combinatie van én intrinsieke motivatie én ontwikkelingspotentieel én natuurlijke aanleg. Centraal hierbij staat de Coretalents-methode.

Danielle is de bedenker van deze methode. Deze wetenschappelijk gevalideerde methodiek brengt eenmalig iedereens unieke kerntalenten in kaart en biedt een kompas waarmee voortaan de juiste studie- en carrièrekeuzes worden gemaakt.

Er valt oneindig veel te vertellen over de 94 miljard mogelijke combinaties en de talloze toepassingen van de 23 kerntalenten die iedereen in sterke, halve of kleine mate bezit. Kerntalenten worden op basis van je favoriet kinderspel bepaald, wat op zich al een rijke bron aan mogelijkheden én heel plezierige anekdotes biedt.

Danielle Krekels heeft ruim 25 jaar ervaring in de werving en selectie van ingenieurs en wetenschappers en ontdekte daardoor de Coretalents-methode. Het viel haar op dat er een verband bestaat tussen het favoriete kinderspel van haar kandidaten en hun kerntalenten. Sinds 2005 gebruikt ze de methode ook voor de analyse van andere profielen en in het bijzonder voor hoogbegaafden en jongeren bij het bepalen van hun studie- of beroepskeuze.

Manon Jütte

Strateeg, ondernemer, kunstenares, reiziger, schrijver & meer

Panellid

Drs Manon Jütte MBA is van ‘twaalf ambachten en dertien gelukken’. Ze is goudsmid, juwelier, strateeg, ondernemer, docent, pleegmoeder, coach, reiziger, schilderes en nog veel meer.

Universitaire opleidingen brachten aanzien en een goed inkomen, maar de belangrijkste leerschool waren haar reizen naar verre uithoeken van de wereld. De ontdekking van andere zienswijzen op het leven waren een openbaring. Het bracht zelfkennis en inzichten waarmee ze toegerust was om tegenslagen het hoofd te bieden. Levensbedreigende ziektes, een roerige jeugd, ethische kwesties, burgeroorlog, werkstrubbelingen, ze vielen haar allemaal ten deel. Door haar zelfkennis en hoogbegaafdheid in te zetten, kon ze deze situaties het hoofd bieden. Het lukte haar weer op te staan, door te gaan en nieuwe kansen te creëren. Hoogbegaafdheid is de rode draad in haar leven en ze is ervan overtuigd dat ze hierdoor nog leeft en het goed maakt.

Momenteel werkt Manon aan een roman over haar verblijf in de Ivoriaanse jungle. Ze hoopt dat de lokale tradities die haar inspireerden, voor anderen van nut kunnen zijn.​

Michiel van Dorp

Post Traumatische Groei-practititioner

Panellid

Ondanks en dankzij hoogbegaafd zijn, heb ik Gezondheidswetenschappen gestudeerd en ben daarin ook gepromoveerd. Ik zeg ‘ondanks en dankzij’, want deze studies gingen mij, over het geheel genomen, gemakkelijk af en ook het doen van onderzoek en schrijven van mijn proefschrift was vooral heel leuk, maar dat relateerde ik niet aan ‘hoogbegaafd zijn’. Ondanks wat ik op academisch niveau had gepresteerd, bleven mijn zelfwaardering en zelfvertrouwen bijzonder laag. Dit hing samen met het feit dat ik al jaren onder behandeling was geweest wegens een vitale depressie. In mijn geval was het dus zo dat ik met een depressie en hoogbegaafdheid blijkbaar wel kon ‘studeren’.

Hoogbegaafd zijn heeft voordelen, maar vormt ook een risicofactor. Zo ben ik dat nu gaan zien. Hoe dan? Wanneer je bij geen enkele Adverse Childhood Experience-vraag een vinkje kunt zetten, je gesteund wordt door ouders en naaste omgeving en een peer group van hoogbegaafden hebt, dan kun je je mogelijk optimaal ontwikkelen. Dat aan al die voorwaarden wordt voldaan, zal echter vrij zeldzaam zijn. Heel veel hoogbegaafden ontwikkelen zich suboptimaal tot disfunctioneel, of zelfs zelfdestructief. En veelal wordt de diepte van de problematiek juist door het hoogbegaafd zijn alleen maar vergroot, doordat je door de (veel) hogere capaciteiten en creativiteit veel langer kunt compenseren.

Zo is het mij ook vergaan. Ik moet zeker vijf (of meer) vinkjes zetten bij mijn ACE-score, wat erin resulteerde dat ik een ontwricht hechtingspatroon ontwikkelde. Heel kort gezegd houdt dit in: geen veiligheid bij mijzelf én geen veiligheid bij anderen vinden. Wanneer je dan ook nog eens geen aansluiting bij leeftijdsgenoten, snap je dat dit versterkend werkt op de toch al aanwezige problematiek. Dit alles gaan inzien, herkennen, erkennen en eruit los komen, is een lastig en langdurig proces, waar heel vaak een ‘redelijk maatschappelijk functioneren’ en de noodzaak om ernaar te kijken, vermindert of zelfs wegneemt.

Tegenover dit vergrote risico staat echter dat je als hoogbegaafde in principe zoveel in je mars hebt! Wanneer het besef doordringt dat er toch meer in het leven mogelijk is, dat er meer te genieten valt, dat je eigenlijk wat anders wil in en met je leven, dan kun je zelf op zoek gaan! Toen ik in 2020 ontdekte dat ik hoogbegaafd ben, opende dit een heel nieuwe weg naar zelfontdekking en zelfverwerkelijking.

Nadat ik al vrij snel veel positiever in het leven was komen te staan, vormde het besef en gaan accepteren hoogbegaafd te zijn, een gigantische katalysator in mijn helingsproces. Nieuwsgierigheid, leergierigheid, het krijgen van een peer group en zelferkenning maakten dat er een nieuwe wereld open ging. Zelfstudie over trauma en hoe dit te helen, vanuit allerlei perspectieven, in combinatie met het omarmen van hoogbegaafdheid, maakten dat ik mijn ontstaansgeschiedenis kon reconstrueren en begrijpen. Hiermee ging ik ook het levensverhaal dat ik mijzelf vertelde corrigeren, wat enorme gevolgen had voor de perceptie van mijzelf en de duiding van gebeurtenissen.

Ik ben nog steeds in ontwikkeling, want er is nog meer te helen en te corrigeren. Maar inmiddels ben ik zelf Post Traumatische Groei-practitioner en help ik anderen om hun weg naar hun ware zelf te vinden en te gaan bewandelen.

Als hoogbegaafde heb je absoluut de capaciteiten om echt zelf de regie over je leven in handen te krijgen, te nemen en te houden en echt gelukkig te zijn. Omarm je hoogbegaafdheid en zet het in voor je eigen heling, al dan niet met hulp en begeleiding. Dus ga via gelukkig hoogbegaafd, naar hoogbegaafd en gelukkig!

Frederique Kamp

Zelfstandig ondernemer

Panellid

Frederique Kamp (Utrecht, 1972) is na een internationale carrière van ruim 20 jaar binnen het bankwezen recent gestart als zelfstandig ondernemer. In haar werkzame leven heeft zij zich altijd verwonderd over de potentie van mensen en organisaties: waar komt deze potentie vandaan? Hoe komt deze potentie al dan niet tot bloei door het individu en/of de organisatie? Haar purpose is dan ook: Unlocking the potential of others, by unlocking mine.

Op basis van deze purpose laat Frederique zich leiden in haar werkzame bestaan en ook privé. In de zoektocht naar waar potentie vandaan komt en hoe deze te laten groeien, heeft ze vele cursussen gevolgd, boeken en wetenschappelijke artikelen gelezen, methoden uitgeprobeerd en de opgedane kennis toegepast in haar eigen leven. Vooral in dat werkzame leven, in loondienst, liep ze regelmatig vast: ze raakte snel verveeld, snapte niet dat haar verbetervoorstellen niet direct bijval vonden en die verveling en irritatie zorgen dan vaak voor een kort lontje. Geen enkele manager kon haar helpen. En zelf kon ze ook niet de vinger op de zere plek liggen: wat de onderliggende reden was voor deze dynamiek. Totdat ze zichzelf liet testen op hoogbegaafdheid.

Na het zien van het zijnsmodel van Tessa Kieboom, is Frederique op basis van het gedachtegoed van Growth Mindset van Carol Dweck en de Positive Intelligence-methode zichzelf gaan trainen. Zo traint ze zich op de vier elementen van dat zijnsmodel – perfectionisme, rechtvaardigheidsgevoel, hoog sensitiviteit en kritische ingesteldheid – om deze om te draaien naar potentie, dan wel niet-potentie-blokkerend.

Naast deze ‘uit de hand gelopen’ hobby van gedragswetenschap en psychologie speelt Frederique saxofoon en danst, zeilt, roeit en kookt ze graag. Ze reist verder graag met haar gezin, met vriendinnen en/of alleen, waar het leren van andere culturen, keukens, dansen centraal staat, naast andere talen leren spreken.

Ellen de Lange-Ros

Businesscoach en schrijver

Panellid

Ellen de Lange-Ros groeide op in de Achterhoek. Ze was dol op voetballen, in bomen klimmen, met LEGO en barbies spelen en naar de bibliotheek gaan. Ze studeerde Technische Bedrijfskunde en schreef een proefschrift aan de universiteit Twente. Ze werkte zeven jaar bij KPN, daarna had ze genoeg van de corporate wereld en begon ze als zelfstandig marktonderzoeker. Toen dat na een aantal jaren te saai werd, schakelde ze over op businesscoaching. Ze schreef diverse boeken voor werkende professionals (o.a. Een zaak van fans en Een zaak van zacht werken).

Als businesscoach heeft Ellen zich gespecialiseerd in het begeleiden van slimme, creatieve en hoogbegaafde zelfstandigen. Ze vindt dat veel andere coaches adviezen geven die niet bij deze ondernemers passen (‘focus’, ‘hard werken’, ‘smart-doelen stellen’). Zij signaleert dat hoogbegaafden een grote diversiteit aan talenten hebben en daardoor in hun eigen bedrijf juist al die talenten kunnen inzetten. Ze helpt zzp’ers om met zacht werken af te stemmen op hun intuïtie en gevoel, en zo harde resultaten te halen. Daarnaast is ze dol op integere online marketing, geld & mindset, en alle andere tools die het werkende leven makkelijker of leuker maken.

Naast haar werk is Ellen twee dagen per week vrijwilliger in het bos van een kasteel. Ze blogt over eetbare kasteeltuinen, doet aan Aikido (een Japanse martial art) en aan houtsnijden. Ze heeft een tuin op permacultuur-basis en een moestuin, leest graag en veel en volgt altijd ergens een nieuwe training of cursus.

De jongeren van Broedplaats Jongeren

Ervaringen en inspiratie

Sprekers

Met de broedplaats Jongeren van Stichting Hoogbegaafd! willen we jongeren een stem geven. We willen mét jongeren en niet over jongeren praten. Wat speelt er in hun leven? Hoe is het om hoogbegaafd te zijn? En hoe gaat het op school, wat hebben zij daar meegemaakt? De antwoorden op deze vragen zullen herkenning en erkenning creëren, zodat er inzicht, begrip én verandering kan ontstaan binnen onderwijs, zorg en politiek. Maar ook inspiratie!

Leuk je te zien op deze mooie locatie

Het symposium vindt plaats in het Hotel & Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98, 3941 EP Doorn, Provincie Utrecht, Nederland. Wij ontmoeten elkaar in de grote congreszaal van het Paviljoengebouw. Hier vind je een sfeerimpressie.

Bekijk de reisinformatie voor de snelste route naar deze locatie. Op het terrein is een zeer grote gratis parkeerplaats.

Speciaal hoteltarief voor jou als deelnemer

[VOLGEBOEKT] Maak je er een mooi uitje van en wil je in alle rust van het symposium genieten? Voor jou als deelnemer geldt een speciaal tarief voor je overnachting voorafgaand aan (14-15 april) en/of na (15-16 april) het symposium. Boek je overnachting(en) snel door rechtstreeks met het hotel contact op te nemen o.v.v. dat je deelneemt aan het symposium van Stichting Hoogbegaafd!

De locatie wordt omringd door prachtige bossen, dus geniet ook van de omgeving.

Dineren op locatie? Reserveer zelf je plek

Wil jij op locatie dineren? Reserveer dan zelf tijdig je plek. Laat dat vooraf aan de locatie weten door rechtstreeks met het hotel contact op te nemen o.v.v. dat je deelneemt aan het symposium van Stichting Hoogbegaafd! Laat ook weten of je graag met andere bezoekers van het symposium samen zou willen dineren of dat je liever alleen met je naasten dineert.

Ontmoet elkaar bij de Business hub en Book hub

Tijdens het symposium kun je naast het ongedwongen leren (her)kennen van andere hoogbegaafden ook de ontmoeting aangaan bij onze speciale hubs. Op die manier stimuleren we het ontstaan van mooie verbindingen!

Business hub – Wil jij in contact komen met bedrijven die hoogbegaafdheid een warm hart toedragen of met andere ondernemers die graag de samenwerking opzoeken? Kom dan naar de Business hub. In de ruimte voor de conferentiezaal kun je netwerken met werkgevers, werkzoekenden, opdrachtgevers en samenwerkingspartners.

Book hub – Boekenschrijvers zullen hun boek over hoogbegaafdheid of met relevantie voor hoogbegaafden kunnen presenteren bij de Book hub. Wil jij graag in contact komen met hen? Loop dan vooral langs en ga het gesprek aan in de ruimte naast de conferentiezaal.

De veelgestelde vragen op een rij

Heb je een allergie? Geef het alsjeblieft door via symposium@stichtinghoogbegaafd.nl zodat de catering er rekening mee kan houden.

Ben je minder mobiel? Geef het alsjeblieft door via symposium@stichtinghoogbegaafd.nl zodat we er rekening mee kunnen houden. De locatie is rolstoelvriendelijk.

Wil je niet in beeld? Wij hopen natuurlijk zo veel mogelijk hoogbegaafden een gezicht te kunnen geven in de vorm van foto’s en opnames. Maar ben jij daar nog niet open over en ben je nog niet klaar om je hoogbegaafdheid aan de buitenwereld te laten zien? Geef het alsjeblieft door via symposium@stichtinghoogbegaafd.nl zodat we er rekening mee kunnen houden. Wij gaan er anders van uit dat jij zichtbaar wilt zijn voor onze fotograaf en filmploeg.

Ja! Wij verwelkomen je graag. Dus ook als je zelf niet hoogbegaafd bent of geen hoogbegaafde kinderen hebt. Diversiteit is in deze maatschappij belangrijk voor iedereen. Wil jij meer weten over hoogbegaafdheid? En vind jij het belangrijk dat alle hoogbegaafden zich optimaal kunnen ontplooien omdat er steeds meer oog voor diversiteit komt? Dan ben je hartstikke welkom om deel te nemen!

Ja, we zijn een Nederlandse ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Je inschrijving is een donatie en is aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Je krijgt geen kwitantie, tenzij je dat verzoekt. Wil je een kwitantie? Stuur dan jouw volledige naam, adres en evt. bedrijfsnaam naar penningmeester@stichtinghoogbegaafd.nl.

Sponsor het event en geniet van deze voordelen

Ons jaarlijkse symposium heeft elk jaar een ander thema en heeft als doel hoogbegaafden positief te inspireren om het beste uit zichzelf te halen en zich bewust te worden van hun waarde in de maatschappij. Als sponsor draag je daar zichtbaar aan bij.

Wil je als bedrijf of ondernemer in contact komen met andere ondernemers om te netwerken of om wellicht nieuwe samenwerkingen op te zoeken, meld je dan aan als sponsor en word zichtbaar in de Business hub. Ook als je als bedrijf op zoek bent naar hoogbegaafde werknemers, is dit dé plek om ze te ontmoeten. We hebben speciale sponsorpakketten (Sponsordeal A en Sponsordeal B) om deel te kunnen nemen aan dit extra onderdeel van het symposium en je bedrijf onder deze interessante doelgroep kenbaar te maken.

Als je als boekenschrijver je eigen boek wil promoten, aanwezig én zichtbaar wil zijn op de Book hub, meld je dan aan. We hebben speciale tarieven voor deze stand (Sponsordeal C). Dit is ook dé plek voor schrijvers om andere schrijvers te ontmoeten.

Neem als aanbieder bij interesse in de Business hub of Book hub contact met ons op via symposium@stichtinghoogbegaafd.nl.

500,-

 • 1 toegangsticket voor toegang tot de gehele dag, inclusief lunch en borrel

 • Prominente stand op de Business hub met plek voor jouw banner en materialen

 • Logo op slide tijdens het symposium

 • Weergave met logo en headline op de inschrijfpagina van het symposium

 • Weergave met logo, headline, link en omschrijving op de sponsorpagina op onze website gedurende 3 maanden

Interesse? Contacteer symposium@stichtinghoogbegaafd.nl.

750,-

 • 2 toegangstickets voor toegang tot de gehele dag, inclusief lunch en borrel

 • Prominente stand op de Business hub met plek voor jouw banner en materialen

 • Logo op slide tijdens het symposium

 • Weergave met logo en headline op de inschrijfpagina van het symposium

 • Weergave met logo, headline, link en omschrijving op de sponsorpagina op onze website gedurende 6 maanden

Interesse? Contacteer symposium@stichtinghoogbegaafd.nl.

200,-

 • 1 toegangsticket voor toegang tot de gehele dag, inclusief lunch en borrel

 • Prominente stand op de Book hub met plek om jouw boeken te verkopen

Interesse? Contacteer symposium@stichtinghoogbegaafd.nl.

Wij heten je graag welkom

Vicky

Coördinator Symposium

Bijna veertien jaar geleden werd ik mama van Tommy. Tommy ging lekker op school. Iets té lekker naar de zin van de leerkracht. Hij moest nog even bij de letters stil blijven staan in plaats van te willen lezen, dat kon toch nog helemaal niet?! Lang verhaal kort: Tommy is hoogbegaafd en heeft kort na dit voorval de rest van zijn basisschool voortgezet op een basisschool voor hoogbegaafde kinderen. En ik? Ik was jaloers op wat hij daar allemaal mocht doen. Ik genoot mee van de zijlijn en had ineens mijn eigen antwoord: hij had het niet van een vreemde.

Hoogbegaafdheid is voor mij de combinatie van een zeer snel denkend en associërend hoofd en intens sensitieve zintuigen. Mijn wereld is niet zwart wit met af en toe een vleugje grijs, mijn wereld is een brede regenboog. Daarbij heb ik een niet te stillen honger naar het ontdekken van steeds nieuwe kleuren. Kleuren die de vorm aan kunnen nemen van intellectuele kennis, fysieke ervaringen, emotionele uitdagingen en zintuiglijke waarnemingen. Een leven lang leren. Nieuwsgierigheid als hoogste goed.

Dit deel van mij leidde ook tot het Pippi Langkous-CV dat ik heb. Diverse branches en vakgebieden hebben de revue gepasseerd. Mensen zijn altijd de rode draad in mijn werk geweest. Ik ben gefascineerd door menselijk gedrag. Mijn empathisch vermogen en ‘gaat-niet-bestaat-niet-mentaliteit’ drijven me voort. Ik vind het heerlijk om met mensen samen te werken, het naar de zin te maken, een project te leiden, bij te dragen. Daarom ben ik coördinator van het symposium van Stichting Hoogbegaafd! op 15 april. Het voelt als het organiseren van een groot feest met heel fijne gasten, die ik allemaal een beetje ken.

Ik ben een tolerant mens. boeddhisme en taoïsme boeien me. Ik ben existentialist en psycholoog. Ik vind het heerlijk om een goed gesprek te voeren. Ik schrijf, ik doe aan yoga, pilates, hardlopen, zwemmen, wandelen en alles wat fysiek is en wat ik nog niet geprobeerd heb. Ooit heb ik kookles gegeven in de Jordaan, nu beperk ik me tot het mezelf foodie noemen. Ik hou van theater, filmhuis, musea en reizen. Ik voed mijn honger graag met al die nieuwe kleuren. Wat is jouw kleur?

Marije

Dagvoorzitter

Marije Miltenburg is een echte duizendpoot die zich graag inzet voor verschillende doelen binnen de Stichting en ‘hoogbegaafdenland’. Een duizendpoot met veel verschillende interesses. Chaotisch, korte spanningsboog, niet vastomlijnde plannen, van de hak op de tak, kortdurende interesse in een bepaald onderwerp, zou je ook kunnen zeggen. Ware het niet dat dit nu net haar kracht is; veel verschillende dingen out of the box neerzetten. Steeds weer met enthousiasme, altijd met liefde, humor en gedegenheid.

Zo zet zij zich al jaren in voor beter passend onderwijs voor hoogbegaafden, waarbij zij inmiddels een vaak gevraagde en graag gehoorde gastspreker is. Maar naast gemeente, ministeries en ministers bestoken met haar mening over passend onderwijs, vraagt ze ook op andere manieren aandacht voor dit onderwerp. Iedere keer op een eigen wijze, iedere keer met resultaat. Zo staat er voor dit jaar een heel gaaf fotoproject op de rol, meetings met peers, een nieuwe make-a-thon, een bezoek aan een ronde tafel in Den Haag en nog veel meer.

Tijdens het symposium zal ze als dagvoorzitter de dag opfleuren met haar aanwezigheid. Met focus en aandacht!

Sonsoles

Dagvoorzitter

Sonsoles werd geboren op het zonovergoten eiland Tenerife. Op slechts driejarige leeftijd zwom ze al 33-meter banen, waarmee ze de titel won van jongste zwemmer van Spanje. Op vierjarige leeftijd was ze al een fervent boekenlezer, en op vijfjarige leeftijd trad ze op met een elektrisch Yamaha-orgel met twee toetsenborden en pedalen voor een publiek van 600 mensen, die ze betoverde met haar flair en talent. Later, op negenjarige leeftijd, presenteerde ze hetzelfde festival samen met een bekende Yamaha co-presentator.

Enkele jaren later, net nadat ze 14 was geworden, werd ze prijswinnaar bij het ‘Prinses Cristina Piano Concours’ in Madrid.

Sonsoles’ dorst naar avontuur leidde haar naar studies in Madrid, Freiburg en New York. Het was in New York dat Morton Feldman’s discipel Nils Vigeland haar adviseerde: “Als je hedendaagse muziek wilt spelen, moet je naar Amsterdam gaan.”

In haar werk als pianist, dirigent en producer in Amsterdam richtte Sonsoles zich op drie kernthema’s: hoge prestaties in samenwerkingsverband, de genetwerkte hedendaagse muziekmarkt en het gebruik van algoritmen om de geluidsmogelijkheden van akoestische instrumenten te vergroten.

Net als Pippi Langkous is Sonsoles’ levensmotto: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!” Met deze houding won ze een prijs bij het Wim Sonneveld Concours. Ze speelde niet alleen piano, maar trad ook op als cabaretier, iets wat ze nog nooit eerder had gedaan.

Na een succesvolle internationale carrière van 17 jaar, met concerten in Nederland en daarbuiten, vertaalde Sonsoles drie artistieke thema’s naar de wereld van het bedrijfsleven. Ze vertaalde de grafische partituren voor ensembles naar systemische tools voor teams, het genetwerkte model van de hedendaagse muziekmarkt naar een genetwerkt model voor snelle en wendbare organisaties, en het gebruik van algoritmen naar een implementatiemodel voor digitale transformatie.

Voor Sonsoles zijn een ensemble van hedendaagse muziek en een modern, hoog presterend team in het digitale tijdperk één en hetzelfde.

Bij elke nieuwe uitdaging heeft Sonsoles bewezen dat niet-lineair denken en dingen uitproberen dikwijls leidt tot zeer originele verbanden en concepten. En ook dat persoonlijk leiderschap, creativiteit, humor, doorzettingsvermogen en hard werken de sleutels zijn tot een wereld vol eindeloze mogelijkheden.

Samen met Marije is Sonsoles dagvoorzitter op het symposium.

Ingrid

Registratie entree

Mijn naam is Ingrid. Sinds eind 2020 ben ik op het spoor gekomen van mijn hoogbegaafdheid en ik ben sindsdien aan het ontdekken wat dit betekent in mijn leven. Het mezelf toestaan dat alles wat er altijd al was ook daadwerkelijk te omarmen, heeft mij geholpen in een steeds grotere zelfacceptatie. Ik hou mij bezig met persoonlijk ontwikkeling in allerhande vormen, zoals ecstatic dancing, mediteren en het bijwonen van allerhande workshops (steeds nieuwe dingen ontdekken!). Ik ben gek op fantasy en sci-fi films en documentaires over politiek, economie of sociale en culturele onderwerpen. In mijn spirituele zoektocht heb ik mij verdiept in diverse religieuze stromingen en zienswijzen. Op het moment ben ik bezig met een carrière switch. Ik woon in Culemborg, waar het in de uiterwaarden prachtig wandelen is.

Wolf

Registratie entree

Mijn naam is Wolf. Al 18 jaar geweten dat ik hoogbegaafd ben, maar het afgelopen anderhalve jaar hier pas écht diepgaand mee bezig. In het bijzonder het hoogsensitieve aspect draagt sterk bij aan de onwenteling die dit voor mij in mijn leven betekent. Ik geniet er bijzonder van om onder mede-(uitzonderlijk) hoogbegaafden te zijn, en ga voor verbinding met anderen, ook neurotypici. 😄

In mijn vrije tijd geniet ik van allerlei bijeenkomsten en activiteiten op het gebied van hoogbegaafdheid, samen zijn met vrienden, wandelen, fietsen, en mijn gevarieerde interesses en passies: diepgaande gesprekken, van alles ontdekken, leren en verkennen (zoals landen, gerechten, …), zelfontwikkeling, zaken slim vormgeven en organiseren. Mijn grootste passie is die voor allerlei verschillende talen. Voor mijn werk inventariseer ik de behoefte van klanten wat betreft hun werkprocessen voor integratie met o.a. planningssoftware. Ik vertaal dit naar een plan van aanpak en implementatie. Ik ben 53 jaar, vader van twee zoons (16 en 18), woon (nog) in Slagharen, en heb geen pony’s.

Melanie

Ontvangst

Melanie geeft je graag een welkom gevoel op het symposium. Ze is veelzijdig, open-minded, empathisch en creatief. Ze heeft o.a. interesse in psychologie, filosofie, kunst, wetenschap en spiritualiteit.

Sanne

Begeleiding sprekers

Mijn naam is Sanne. Toen mijn IQ zo’n tien jaar geleden buiten de WAIS Test bleek te vallen bij een ADHD onderzoek, snapte ik ineens waarom ik me zo anders voelde dan bijna iedereen. De zeven jaar daarna probeerde ik nog aan te klampen bij die meerderheid maar intussen ben ik blij dat ik diep voel, associatief denk, altijd nieuwsgierig ben en m’n intuïtie er bijna nooit naast zit. Mijn werk als cultureel programmamaker kietelt mijn verbeelding, ik hoop meer ecologisch werk ernaast te blijven doen en zoek ook nog naar manieren om sociaalmaatschappelijk onrecht te bestrijden.

Dorien

Catering & hubs

Dorien is al ruim 20 jaar werkzaam in de levensmiddelenindustrie en heeft in 2022 haar eigen foodconsultancybedrijf opgestart voor B2B. Haar hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit zet ze in om haar werkomgeving niet alleen professioneler, maar ook menselijker te maken. Haar passie voor food is breder dan alleen werk. Wat wel blijkt uit het feit dat koken haar minder energie kost dan praten (wat ze ook graag doet). Gelukkig werd ze dus gevraagd als aanspreekpunt voor o.a. de catering (en niet voor de IT 😉).

Seth

Fotograaf

Ik ben Seth Matahelumual. Nederlandse nationaliteit met Molukse roots (vandaar de ‘lastige’ achternaam)! In 2018 sloot ik me aan bij de community voor uitzonderlijk hoogbegaafde volwassenen van de stichting. Ik ben heel graag bezig met fotografie en ga dan ook zorgen voor mooie foto’s van het symposium. Ik heb 4 jaar op de fotovakschool gezeten. Het liefste leg ik concerten, sport en natuur vast, en daarnaast zijn bruiloften ook erg mooie momenten om vast te leggen.

Pascal

IT & printwerk

Ik ben Pascal. 2022 was het jaar waarin de wereld voor mij veranderde. “Per toeval” ontdekte ik dat ik hoogbegaafd ben en heb ik via de stichting peers leren kennen. Deze hebben mij bewust en/of onbewust geholpen met mijn (h)erkenning en de groeispurt van mijn persoonlijke groei, en ik hoop dat ik voor anderen net zo waardevol mag zijn bij het ontdekken van hun hoogbegaafd zijn. Ik wil als dank iets terugdoen voor de stichting, en in dit geval doe ik dat als vrijwilliger bij het symposium. Jaren geleefd en verdrukt in een veld vol distels, heb ik de ruimte en het zonlicht opgezocht en mag ik me nu ontpoppen tot de mooiste bloem van het veld. Ik ben werkzaam als ICT-er, studeer psychologie, ben geïnteresseerd in bijna alles en heb een ontembare leerhonger. Hobby’s van mij zijn onder andere hiking, fotografie, zendamateurisme, toeren met mijn oldtimer, muziek luisteren, vrienden ontmoeten en plezier maken.

Froukje

Penningmeester

Froukje handelt de financiën van het symposium af en is penningmeester van Stichting Hoogbegaafd!

“Waar een wil is, is een weg” is een belangrijke overtuiging die bij me past en die ik van jongs af aan heb meegekregen.

Mooie en grootse ambities hebben een aantrekkingskracht op mij. Zo ook van de Stichting Hoogbegaafd! met al haar betrokkenen.

Alice

Online campagne

Hoi allemaal, ik ben Alice, ondernemer en taalprofessional. Sinds de geboorte van Stichting Hoogbegaafd! ben ik voorzitter van de stichting. Voor het symposium heb ik de online campagne verzorgd. Tot snel!

Stichting Hoogbegaafd! heet je alvast van harte welkom!

Stichting Hoogbegaafd! verbindt en informeert (ouders en begeleiders van) hoogbegaafden van alle leeftijden en achtergronden. Dat doen we met bijeenkomsten, evenementen, een online community, het schrijven van artikelen en de Werkgroep Onderwijs. We kijken verder dan een IQ-score: een hoogbegaafde is een hoogbewust persoon, soms ontestbaar. We benaderen hoogbegaafdheid als een positieve kwaliteit waarmee we als drijfveren middenin de maatschappij staan. De stichting is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

#hbsymposium2023

Gebruik en volg de hashtag #hbsymposium2023 voor al je live updates op Instagram, Facebook en LinkedIn. Op die manier kan je andere aanwezigen en mensen die het over het symposium hebben vinden. Voeg elkaar vooral toe! Maak je Stories op Instagram? Tag ons account dan: @stichtinghoogbegaafd.

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door

Hoogbegaafd in Bedrijf is een social enterprise die professionele dienstverlening biedt op het thema Hoogbegaafd en Werk.

Meer informatie >

Iedereen die op een IQ-test in de hoogste twee procent van de bevolking scoort, kan lid worden van Vereniging Mensa.

Meer informatie >

De Vrije Denker is een psychologiepraktijk met een divers aanbod op het gebied van individuele en groepsbehandeling, supervisie, coaching, consultatie, voorlichting en onderwijs.

Meer informatie >