Hoogbegaafd! Samen Zijn – Uitzonderlijk hoogbegaafde volwassenen

Uitzonderlijk hoogbegaafd zijn is niet zomaar een beetje hoogbegaafd zijn. Het brengt een zijnswijze met zich mee, die zich doorgaans kenmerkt door een intens waarnemingsvermogen, een onuitputtelijke drang naar het opdoen van nieuwe kennis, het zien van patronen in een groter geheel en het vermogen deze toe te passen in een andere context.

Je spreekt een zekere taal die je vaker openlijk wil spreken. Veel uitzonderlijk hoogbegaafden zijn bescheiden en laten het niet actief doorschemeren. Maar anders dan het simpelweg op IQ-scores te gooien, is er vooral een wezenlijk verschil. Alleen al in het waarnemingsvermogen en de manier waarop je de via verschillende kanalen binnengekomen informatie, gebeurtenissen en gedachten integreert in rijke associatievelden. En dat mag je best erkennen.

Het doel van de bijeenkomst voor uitzonderlijk hoogbegaafde volwassenen is om op landelijke schaal voor verbinding te zorgen.

Meer informatie en aanmelden via Uitzonderlijk Hoogbegaafd! Volwassenen, een groep waarvoor een intake van toepassing is. Hoor jij ook thuis op deze bijeenkomst, maar heb je geen Facebook? Stuur dan een motivatie naar hoogbegaafd.in.europa@gmail.com en ik ga graag met je in gesprek. Hapjes en drankjes voor eigen rekening; extra donaties ten behoeve van de stichting worden zeer gewaardeerd.

1. Stichting Hoogbegaafd! 12 december 2018 at 04:30 - Reply

Beste Els,

Sommige organisators blijven liever op openbare plekken anoniem. Daarom staat er op de website bij deze bijeenkomst geen naam vermeld.

De voorzitter van de stichting, Alice, behandelt de aanmeldingen voor de geheime Facebookgroep “Uitzonderlijk Hoogbegaafd! Volwassenen”, van waaruit deze bijeenkomst wordt georganiseerd.

Er wordt daarbij niet gevraagd om persoonsgegevens, zoals IQ-scores. Dat zou bovendien niet in lijn zijn met de visie van de stichting: verbinden en informeren op basis van zijnskenmerken en belevingswereld, niet op basis van metingen. De intake vindt plaats d.m.v. een uitermate vertrouwelijke 1-op-1 privéchat met de geïnteresseerde, die zich meldt vanwege de wens om diens uitzonderlijke hoogbegaafdheid uit te diepen en peers te vinden voor deze uitwisseling.

Als men zich liever wil verenigen op basis van een psychologische test, zijn er societies zoals Mensa, Triple Nine Society, International High IQ Society, etc.

2. Els 11 december 2018 at 09:33 - Reply

Ah, het was bedoeld als vraag en niet zo zeer als een voor iedereen leesbare reactie. Begrijpelijk dat er een soort intake nodig is. Beter dan een psychologische test. Beetje eng als dat door een persoon zou gebeuren en deze persoon ook beslist of je erbij mag. Neem aan dat dit niet zo is en dat er geprobeerd wordt zo objectief mogelijk te kijken of iemand in deze groep thuis hoort. Uiteraard ben ik bereid om bij twijfel mee te kijken/denken. Heb het zelf ook en de nodige ervaring met de doelgroep in mijn werk als psychiater en psychotherapeut.

3. Els de Vos 11 december 2018 at 09:24 - Reply

Wie is de in de een na laatste zin genoemde ik?