De gesprekken in mij

Stemmen in je hoofd?

Dus jij hoort stemmen? Ha! Dan moet je wel schizofreen zijn, over meerdere persoonlijkheden beschikken, geschift zijn, enzovoorts. Allemaal labeltjes en vooroordelen.

Ik leef ook met stemmen in mijn hoofd. Binnenin mij voeren die stemmen rijkelijke gesprekken met elkaar. Ze zijn een onderdeel van mijn leven met een intense belevingswereld.

Ze waren er altijd al

Als kind waren die stemmen er al. Het waren imaginaire vrienden die steeds voor me klaarstonden en nooit hun naschoolse afspraakjes vergaten. Vaak maakten ze moeilijke situaties draaglijker als er geen andere mogelijkheid was. Ze waren bij me als ik eenzaam was.

Soms liep ik vast. Dan wisten al die stemmen met al die verschillende redenaties en invalshoeken het even niet meer. Maar vaak was er wel weer een stem die me uit een situatie wist te halen. Op andere momenten moest ik, met al mijn imaginaties, in de overlevingsstand en zat er niks anders op. Steeds rijker werden de innerlijke communicatievormen door mijn continue nieuwe levenservaringen.

“Case studies reveal the presence of an imaginary playmate. When there is a dearth of available companions, original substitutes are created. They may be actual, like a stuffed bear; fanciful; or acquired, like Snoopy. We strongly advise not treading on imagination! Imaginary friends can provide much comfort and counsel through internal dialogue and often they can also be a source of reflection and enhance development of coping alternatives.”

Kline B, Meckstroth E, 1985. >>Understanding and encouraging the exceptionally gifted.<< Roeper Review 8(1):24-30.

Ze maken inzichtelijk

Later, als student, hoorde ik mijn stemmen nog steeds, bijvoorbeeld wanneer ik onder de douche stond. Ik stelde me voor dat ze aanwezig waren als personen aan de andere kant van het douchegordijn, rustig en geduldig wachtend, kalmerend, me moed insprekend. Altijd open voor discussie, zonder afstraffing van de mogelijke fouten van een bepaalde stem die op dat moment mijn hoofdstem was en het meest de actuele situatie vertegenwoordigde.

Ook nu voer ik nog innerlijke gesprekken. Soms is de discussie intens en kan ik de slaap moeilijker vatten. Als er knopen doorgehakt moeten worden zijn ze ook weer van de partij. Vaak is er een langdurige discussie, waarbij het personage dat het best op de lange termijn denkt de overhand krijgt en ik uiteindelijk doe wat voor de langere duur het beste voor me is. Soms is snellere actie vereist en dan is er een spoedberaad. Ze maken inzichtelijk, helpen me vooruit en dat houdt me scherp.

>Uitzonderlijk Hoogbegaafd!

Je idee en mailadres worden rechtstreeks verzonden naar Alice Karen, zonder inzage door Stichting Hoogbegaafd!

© Alice via >>Edit & Evolve<< | Stichting Hoogbegaafd!

Oprichter (trailblazer) en voorzitter van Stichting Hoogbegaafd! Gepromoveerd in de biologische oceanografie. Heeft vele interesses. Onderweg naar iets nieuws (later meer!). Ontembare leerhonger. Internationale ambitie.