Nieuwe artikelen

Titels van artikelen zijn aanklikbaar

Nieuws

>Hoogbegaafd! Bericht van het bestuur – September 2017: Brievenactie | Alice Karen, Daniëlle Mers, Jan Willem Lenting

Belevingswereld

>Scheefgroei | Martine van der Reijden

>Het zit er wel in, maar het komt er niet uit | Alicia Puik

>Ik ben ‘bijzonderling’! | Alicia Puik

>De intensipaat | Alice Karen

Opinie

>Begrijpen versus onthouden | Martine van der Reijden

>Is burn-out een beroepsziekte? | Ingeborg de Keizer

Dialoog

>”Van kleffe teksten krijg ik jeuk” | Ilona Kuis

Recensies

>Handboek voor het genie | Monique van Ommen over Bespiegelingen over levenswijsheid

>Romeinse filosoof voor wie het element wijsheid nog echt belangrijk was | Monique van Ommen over Discourses and selected writings of Epictetus

Alles lezen

Hoogbegaafd zijn is fijn

En niet altijd lastig!

Is het altijd en voor iedereen wel zo rot om hoogbegaafd te zijn? Er zijn ook veel hoogbegaafden met wie het goed, zelfs behoorlijk goed gaat en die graag op die basis met elkaar in contact willen komen.

Mede daarom zijn er steeds meer en steeds meer verschillende bijeenkomsten. Naast de laagdrempelige Samen Zijn bijeenkomsten komt er een benefietdiner aan. Ook is er een mooie excursie, zoals je in de vorige nieuwsbrief hebt kunnen lezen. We zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers om activiteiten te ontwikkelen!

En waar je ook zit: ook in onze online community werkt dat positivisme versterkend, dus voel je welkom!

Als bestuur vinden we het een mooi moment om ons officieel voor te stellen, dus lees vooral verder.


Benefietdiner

Eet mee en doneer!

Dankzij jou kunnen we als non-profit onze activiteiten voor en door hoogbegaafden blijven ontplooien en uitbreiden. Bijvoorbeeld met een jaaractiviteit, symposia, weekendjes weg en andere interactieve programma’s. Zo kunnen we steeds meer waarmaken binnen onze kerndoelen: Verbinden, Informeren en Onderzoeken. Daarvoor zijn jouw bijdragen van harte welkom.

Doneren aan een mooi doel is nog leuker als je er ook nog een fijn dinertje bij krijgt met interessante tafelgesprekken. En dat op zaterdag 18 november vanaf 18.00 voor een bedrag van ten minste 30 euro. Ook al richten we ons op hoogbegaafden, voor deelname aan het benefietdiner hoef je dat niet per se zelf te zijn.

Menu

In een goed met auto en OV bereikbaar Almere mag je van het volgende menu gaan genieten.

Voorgerecht: Carpaccio met pijnboompitten, parmezaanse kaas en eenvoudige rucolasalade met mozzarella of Rucolasalade met mozzarella, tomaat, paprika en pijnboompitten

Hoofdgerecht: Kippenpoot uit de oven met gnocchi en uitjes in zoete chilisaus of Conchiglie met tomaat, geroosterde paprika en kalamata olijven

Nagerecht: IJsje met karamelsaus en/of chocoladesaus en/of slagroom

Dranken: Witte en rode wijn, verse jus d’orange, versgemalen koffie en het grootste thee-assortiment van Almere

Kom je ook?

Je aanmelding telt pas als je hebt gemaild. Dit kan via het formulier op de evenementenpagina. Graag je menuwensen doorgeven, inclusief eventuele allergieën en dieetwensen. Als je geen voorkeur hebt krijg je de vleesgerechten. Er is plaats voor maximaal 7 bezoekers.

Aanmelden


Online community

Nieuw: Facebookgroep Hoogbegaafd! Het goede leven

Deze groep is uitsluitend voor positieve verhalen voor en door hoogbegaafde volwassenen. Waar veelvuldig wordt gefocust op hoogbegaafdheid als last, focussen we hier op hoogbegaafdheid als lust! Wat heb je allemaal bereikt, misschien wel dankzij je hoogbegaafdheid? Wat zijn je highlights, je trotse momenten?

Lid worden

Facebookgroep Hoogbegaafd! Trotse ouders

Het kan zijn dat je even klaar bent met de zware verhalen over vastgelopen hoogbegaafde kinderen en hun strubbelingen in het (reguliere) onderwijs. Daarom bestaat deze feel-good groep: hier kan je een diversiteit aan vrolijke topics plaatsen aangaande hoogbegaafde kinderen als trotse ouder of verzorger. Zoals leuke vrijetijdsmomenten en vakantiekiekjes, tekeningen of grappige anekdotes en uitspraken. Deze gezellige, luchtige groep is er om het genot van het hebben van een hoogbegaafd kind te benadrukken.

Lid worden


Het bestuur stelt zich voor

De tijd is rijp om ons als bestuur te presenteren!

Alice

Oprichter (trailblazer) en voorzitter van de stichting. Natuurwetenschappelijke (inmiddels bijna gepromoveerd) en bestuurlijke achtergrond. Heeft vele interesses en is altijd in om iets nieuws te leren. Leest, schrijft, schildert en foerageert door het bos.

“Ik (1989) wilde graag iets zingevends doen in mijn vrije tijd, naast het vele lezen en schrijven, en vrijwilligerswerk leek me daarbij wel wat. Niet van boven opgelegd, maar zelf gegenereerd. De keuze voor wat voor vrijwilligerswerk was onderbewust heel snel gemaakt, maar op dat moment (2012) was me nog niet bekend dat ik het daaronder kon scharen.

Dus: wat doet iemand überhaupt besluiten om een organisatie te beginnen omtrent hoogbegaafdheid? Dat is voor mij best een persoonlijke vraag. Ik was al lang op zoek naar wat mij vaak anders maakte dan mijn leeftijdgenoten. Ik weet niet precies wanneer ik voor het eerst het woord “hoogbegaafdheid” bezigde, maar het uitte zich eerder in een samenspel van eigenschappen die zich samen onder die noemer bleken te laten scharen. Die eigenschappen had ik al eerder overdacht en uitgeschreven, en maken me tot wie ik ben en hoe ik handel. Schrijven schept voor mij orde. Toen kwam ik ook nog eens Dabrowski’s gedachtegoed tegen. Ik was op zoek naar herkenning en meer interactie vanuit een wederzijds begrip en respect. Een plek om vanuit onder andere mijn belevingswereld te sparren over van alles, zonder veroordeeld te worden, zonder als vreemd of ongrijpbaar gezien te worden, zonder denkstappen kleiner te hoeven maken.

Aangezien Facebook gedurende haar bestaan steeds verbeteringen doorvoerde in het gebruik van groepen, besloot ik me aan te sluiten bij enkele toen bestaande grotere groepen met aanverwante thema’s. Omdat ze me niet precies boden wat ik zocht, besloot ik een eigen groepje op te zetten om ook de positieve ervaringen te kunnen voortzetten – “Hoogbegaafd!” Hoogbegaafd! begon ooit als dat ene kleine eigenwijze groepje, en wel op 12 februari 2012, terwijl ik bezig was met mijn afstudeeronderzoek in het buitenland. Vanaf halverwege 2014 begonnen er subgroepen te ontstaan om selecte groepen mensen op basis van bepaalde deelaspecten en interesses dichter bij elkaar te brengen.

In 2016 ben ik genomineerd voor de Mensa Fonds Awards in de categorie Maatschappij. Dat Hoogbegaafd! ooit zo groot werd inclusief ontmoetingen had ik in 2012 nog niet durven hopen. Ik hoop dat veel mensen er wat aan hebben. Het aanbod blijft groeien!”

Daniëlle

Altijd op zoek naar nieuwe onderwerpen en vaardigheden (actiemeisje) om zelf te leren en door te geven aan anderen. Dat doet ze door kritische vragen te stellen. Hiermee wil ze mensen bewegen om meer uit zichzelf te halen op allerlei vlakken. Ze heeft interesse en kennis op meerdere vlakken en is onderneemster in een aantal van deze gebieden: IT (zeer breed), fotografie en de muziekindustrie.

“Ik ben 31 jaar oud en mamma van 3 kids (eigenlijk 4). Door mijn oudste ben ik in aanraking gekomen met hoogbegaafdheid. Daardoor zijn er sinds een aantal jaren voor mijzelf ook een hoop zaken opgehelderd.

Via mijn zoektocht ben ik bij Hoogbegaafd! terecht gekomen en van daaruit heb ik veel geleerd. Ik ben erg blij om gelijkgestemden te hebben mogen ontmoeten. Ik voelde me sinds een lange tijd niet meer de vreemde eend in de bijt.

Inmiddels kan ik via mijn inzet als vrijwilliger een stukje teruggeven aan de stichting als ik bekijk wat het voor mij betekend heeft! Daarvoor ben ik zeer dankbaar. Er heerst vrijwel altijd een gemoedelijke en ondersteunende sfeer op basis van de juiste kernwaardes. Ik hoop nog een hele tijd deel uit te maken van dit mooie geheel!”

Jan Willem

Betrokkene (elke dag bereikbaar) die zich richt op ondersteuning in diverse interessegroepen voor hoogbegaafden, leest en discussieert graag over hoogbegaafdheid, is voor vele onderwerpen wel te porren.

“Ik ben vrijwilliger bij de stichting in oprichting omdat ik het doel erg ondersteun. Deze organisatie helpt je echt om met elkaar in contact te komen en daardoor voel je je niet zo zeer een buitenbeentje. Vooral de soepele aanmeldingsnormen (waarbij voor sommige groepen een motivatie overigens wel weer verplicht is) zijn prettig. De organisatie komt dus niet elitair over, met de gedachte dat als je er niks aan hebt, je er toch weer snel weg bent. Al met al ben ik trots om vrijwilliger te zijn en ik verwacht dat we nog flink zullen uitbreiden.”

Vrijwilligers


Wil je ook vrijwilliger worden?

Waar ben je goed in, wat vind je leuk? Laat het weten!


Advertentie

Stichting An Meaisín Dénártha (ANMD)

Wij zijn Stichting An Meaisín Dénártha (ANMD). Vertaald in het Engels betekent de naam “The Binary Machine”, De Binaire Machine. Dit verraadt het al, we doen iets met computers. Wij zijn een leer- en kennisplatform op het gebied van ICT en alles daar omheen.

Wat bieden wij?

  • Virtual Private Servers (VPS) en gerelateerde diensten (beheer, webhosting, email)
  • Advies en ondersteuning op ICT vlak aan individuen en organisaties
  • Lezingen, gastcolleges en workshops (bijvoorbeeld over IPv6, Proxmox, onze eigen infrastructuur, maar ook hoe we voor andere partijen zaken hebben ingericht)
  • Een enthousiaste community met mensen die van elkaar willen leren door het opzetten van projecten voor zichzelf en voor anderen (de stichting, maar ook externe partijen zoals andere stichtingen en verenigingen)

Door met elkaar gebruik te maken van onze diensten, door opzet en beheer van diensten voor anderen, door te experimenteren in ons testlab en het bijwonen en geven van lezingen, gastcolleges en workshops vergroot je je kennis en je netwerk.

Dit is het doel van de stichting in een notendop.

Hoe kun je bijdragen aan Stichting ANMD?

  • Word vrijwilliger
  • Neem een betaalde dienst af
  • Maak een donatie over op NL18 TRIO 0391 1201 07 t.a.v. Stichting An Meaisín Dénártha
  • Praat met ons over sponsoring of samenwerking
  • Like en share onze Facebook pagina
  • Vertel je werkgever, je vrienden en iedereen die je kent wie we zijn en wat we doen

Interesse?

Kom langs in onze Facebook groep, neem contact op met voorzitter Harmen de Ruiterstuur een mailtje, of bekijk onze diensten & prijzen.

Je mag uiteraard ook gezellig mee praten in ons IRC kanaal:

IRC (directe link) #anmd @ OFTC (irc.oftc.net)
Webchat #anmd @ OFTC (irc.oftc.net)
Print Friendly, PDF & Email