Hoogbegaafd! Nieuwsbrief – Augustus 2017

Meer mogelijkheden tot ontmoeting

Geplande ontmoetingen vanuit Facebookgroep Hoogbegaafd! Games & Fantasy

Vanuit deze groep is er een rondvraag: fantasyliefhebbers verzamelen zich namelijk nogal graag op Castlefest. Via een handige poll in de groep kan je laten weten op welke dag(en) je er bent en of je ook op de camping staat. Hopelijk leidt dit tot mooie ontmoetingen tussen hoogbegaafden in een fantasievolle setting!

Ook wordt er binnenkort vanuit deze groep een LAN-party georganiseerd. De datum en verdere details volgen nog. Wordt vooral alvast lid van deze groep om op de hoogte te blijven.

Hier kan je verder een diversiteit aan topics over games en fantasy plaatsen, zoals nieuwsitems, nieuwe releases, game reviews, topics over boardgames, RPG’s, en LARP, maar ook puzzels, raadsels, apps en smartgames.

Lid worden


Online community

Vernieuwd: Facebookgroep Hoogbegaafd! Zeer hoogbegaafde kinderen

Zeer hoogbegaafde kinderen hebben een intens waarnemingsvermogen, een onuitputtelijke drang naar het opdoen van nieuwe kennis, het zien van patronen in een groter geheel, en het vermogen deze toe te passen in een andere context. Ze integreren de via verschillende kanalen binnengekomen informatie, gebeurtenissen en gedachten in rijke associatievelden. Zeer hoogbegaafde kinderen zijn wezenlijk anders: ze spreken een zekere taal die ze vaak niet met leeftijdsgenoten kunnen spreken. Uit gebrek aan aansluiting, onveiligheid en gebrek aan erkenning op school komen ze ook vaak thuis te zitten. Soms biedt zelfs het voltijds hoogbegaafdenonderwijs niet voldoende uitdaging voor deze kinderen. Deze groep is traumasensitief en inclusief: er wordt veel rekening gehouden met asynchrone ontwikkeling en dubbelbijzonderheid.

Deze groep heette voorheen Hoogbegaafd! Ouders 145+, maar de naam, de omschrijving en het beleid zijn aangepast zodat deze beter past bij onze kernwaarden: inclusie & diversiteit, integriteit & discretie, grondigheid & wetenschappelijkheid.


Nieuwe vrijwilligers

Er zijn een paar nieuwe vrijwilligers actief geworden. Daniëlle en Niek zijn lid geworden van de stuurgroep van overkoepelende beheerders van onze online community, een nodige vernieuwing passend bij de groeiende community. Danielle focust zich hierbij vooral op de oudergroepen en Niek vind je vooral in de interessegroepen. Niek schrijft bovendien bijdragen voor het Hoogbegaafd! E-magazine.

Daniëlle

Altijd op zoek naar nieuwe onderwerpen en vaardigheden (actiemeisje) om zelf te leren en door te geven aan anderen. Dat doe ik door kritische vragen te stellen. Hiermee wil ik mensen bewegen om meer uit zichzelf te halen op allerlei vlakken. Brede interesse en kennis op meerdere vlakken. Onderneemster in een aantal van deze gebieden: IT (zeer breed), fotografie en de muziekindustrie.

“Ik ben 31 jaar oud en mamma van 2 kids (eigenlijk 3). Door mijn oudste ben ik in aanraking gekomen met hoogbegaafdheid. Daardoor zijn er sinds een aantal jaren voor mijzelf ook een hoop zaken opgehelderd.

Via mijn zoektocht ben ik bij Hoogbegaafd! terecht gekomen en van daaruit heb ik veel geleerd. Ik ben erg blij om gelijkgestemden te hebben mogen ontmoeten. Ik voelde me sinds een lange tijd niet meer de vreemde eend in de bijt.

Inmiddels kan ik via mijn inzet als vrijwilliger een stukje teruggeven aan de stichting als ik bekijk wat het voor mij betekend heeft! Daarvoor ben ik zeer dankbaar. Er heerst vrijwel altijd een gemoedelijke en ondersteunende sfeer op basis van de juiste kernwaardes. Ik hoop nog een hele tijd deel uit te maken van dit mooie geheel!”

Niek

Ziet intrapersoonlijke intelligentie als belangrijkste intelligentie waarover de mens beschikt en vanuit deze intelligentie tracht Niek het leven zo eenvoudig mogelijk te houden door de weg te bewandelen die de minste energie van hem vraagt, maar toch voldoende kwaliteit geeft. Volgens hem kan dit het makkelijkst verwezenlijkt worden wanneer het individu een hoog bewustzijn over het zelf heeft – waarmee hij niet beweert dat het makkelijk is.

“Ik ben geboren in 1992 en getogen in Zeeland, maar ik woon sinds 2013 in Antwerpen.

Gedurende mijn leven kreeg ik veel verschillende psychische diagnoses, waaronder Asperger-Syndroom, OCD en ADHD. In een levensfase dat deze diagnoses geen rol meer voor me speelden, maar ik nog steeds niet volledig begreep waarom ik altijd van het kastje naar de muur werd gestuurd, begon ik nieuwsgierig te zoeken via Google. Toen kwamen er een hoop pagina’s tevoorschijn betreffende misdiagnoses bij hoogbegaafdheid. Met tranen in mijn ogen heb daarna het ‘halve’ internet gelezen betreffende dit onderwerp, want de informatie die ik voorgeschoteld kreeg gaf me het gevoel van thuiskomen na een ontzettend lange en zware reis. In de Hoogbegaafd!-groepen waar ik me nadien bij aansloot vond ik – in vergelijking met mijn moyenne voordien – met velen aansluiting. Het was overigens al langer bekend dat ik hoog scoorde op intelligentietests, maar daar heeft mijn omgeving alsook ikzelf indertijd verder niet bij stilgestaan.

Inmiddels zet ik mezelf in als vrijwilliger voor deze organisatie. Dit komt doordat een mede-hoogbegaafde die ik leerde kennen via de Hoogbegaafd!-groepen mij vertelde dat als ik een andere baan wilde, ik meer moest netwerken en socializen. Zodoende besloot ik onder andere om me als vrijwilliger voor deze organisatie in te zetten om zodanig sneller met interessante soortgenoten en potentiële werkgevers in contact te komen, maar uiteraard ook om een bijdrage te leveren aan Hoogbegaafd! – een organisatie die mij veel voordelen gaf en daar wilde ik iets voor terug doen. Een andere baan vond ik uiteindelijk op een andere manier, maar inmiddels ben ik weer werkloos en zoek ik voor mezelf uit wat ik graag voor werk wil doen – of in ieder geval werk dat ik niet met tegenzin doe. Of beter gezegd: ik zoek uit hoe ik dat wat ik graag doe kan praktiseren en er tegelijkertijd financieel voordeel uit kan halen.”

Vrijwilligers


Advertentie

SpeelDagHB

De SpeelDagHB is een dag vol leerzame activiteiten, workshops, ontdekken, spelen en informatie en richt zich op vermoedelijk hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en hun ouders. Van echte reptielen aanraken tot je verdiepen in de nieuwste bordspellen…. er is voor ieder wat wils. Per editie/locatie kan het programma variëren.

Entree: 5 euro bij vooraf aanmelden via onze website.

In 2017 en 2018 vind je de SpeelDagHB in de volgende steden:

  • Assen – 30 september 2017
  • Hoorn – 28 oktober 2017
  • Amersfoort – 11 november 2017
  • Schiedam – 10 maart 2018

Kom je ook naar de SpeelDagHB? Vooraf aanmelden raden we aan: er is een beperkt aantal kaartjes te koop. Wil je als aanbieder of sponsor deelnemen of heb je vragen?

Mail dan even naar nina@speeldaghb.nl of marjolijn@speeldaghb.nl.

Heel graag tot ziens op de SpeelDagHB!

Website

Print Friendly, PDF & Email
By |2018-02-01T21:57:09+00:00augustus 1st, 2017|Nieuws|0 Comments

About the Author:

Stichting Hoogbegaafd! verbindt, informeert en onderzoekt (ouders en begeleiders van) hoogbegaafden van alle leeftijden en achtergronden, ouders en begeleiders van hoogbegaafden en overige geïnteresseerden. Dat doen we met bijeenkomsten, een diverse online community, het schrijven van online artikelen, het onderhouden van een kennisportaal en het onderzoeken van bepaalde deelaspecten van hoogbegaafdheid. Empathie & Vertrouwen, Inclusie & Diversiteit, Integriteit & Discretie, Grondigheid & Wetenschappelijkheid zijn onze kernwaarden. We zetten hoog in op het gebruik van nieuwe media om op dynamische, interactieve en kritische wijze ons netwerk te onderhouden en informatie te verspreiden. We kijken verder dan een IQ-score: een hoogbegaafde is een hoogbewust persoon, soms ontestbaar. We benaderen hoogbegaafdheid als een positieve kwaliteit waarmee we als drijfveren middenin de maatschappij staan.

Geef een reactie