Secretaris op de radio

Luister hier de uitzending terug.

Op 20 april 2017 tussen 19.00 en 20.00 bij Echt Esther op Radio Aalsmeer: Een hoogbegaafd kind zijn: is dat een last of een zegen?

Daarover praat presentatrice Esther met enkele moeders en hun hoogbegaafde kinderen. Onze secretaris, die toevallig ook Esther heet, is één van die moeders en schuift aan met haar jongste zoon. Ze zal ook Stichting Hoogbegaafd! vertegenwoordigen.

Als je een vraag hebt aan de gasten kan je mailen naar Esther@radioaalsmeer.nl.


Welkom op onze nieuwe website!

Sinds 5 maart is deze nieuwe website in gebruik! Voortaan worden berichten hier geplaatst en ook vanaf deze website verspreid. Oude content wordt overgeheveld van de vorige site, die niet meer wordt bijgewerkt. Welkom!


Terugblikkend

Ondertussen in Gelderand

Laatst hebben we voor het eerst in Ede een 18+ Samen Zijn bijeenkomst gehad. Dit leek het meest op een uit de hand gelopen verjaardagsfeest bij een van de leden van de Facebookgroep (van waaruit de bijeenkomst werd georganiseerd). We waren in totaal met vijf mensen. Ondanks dat de meeste aanwezigen elkaar nog nooit gezien hadden was er een goede klik.

Het idee van een Samen Zijn bijeenkomst is om op een laagdrempelige manier te kunnen leren over elkaars (vermoedelijke) hoogbegaafdheid. Zo een bijeenkomst is vooral bedoeld voor mensen uit de regio, maar uiteraard ook toegankelijk voor mensen die verder weg wonen.

Het is fijn om te zien dat je niet de enige bent met rare quirks zoals bijvoorbeeld het hebben van wisselende periodes met interesses waarover je dan alles te weten wil komen, en daarna een tijd niet. Ook mochten eventuele negatieve eigenschappen gewoon de parade passeren, zoals faalangst en zelfbeeld.

Voor de mensen die over hoogbegaafd zijn wilden weten vanuit (populair)wetenschappelijke invalshoek was er een leestafel waar boeken hierover ingekeken konden worden. Helaas werden de boeken niet uitgeleend vanwege negatieve ervaringen (beschadigingen/niet teruggeven) hiermee.

Het was een leuk idee om elkaar op deze manier ontmoet te hebben en te weten dat je toch niet de enige ‘rare’ bent, maar gewoon mag zijn zoals je bent.

Jan Willem, organisator over de Hoogbegaafd! Samen Zijn bijeenkomst voor hoogbegaafde volwassenen, geschreven op 28 februari

Ondertussen in Flevoland

Voor het eerst sinds een paar maanden was er weer een bijeenkomst voor hoogbegaafde volwassenen in Almere. Ik was en ben nog heel druk met het afronden van mijn proefschrift, maar toen ik het plande dacht ik dat ik dat al af zou hebben. Maar die laatste 1% is een zenuwslopend stukje van de rit.

Er was een goede opkomst en het maakte niet veel uit naast wie je zat: telkens kwam er wel weer wat voorbij om op in te haken. Het is heel leuk om mensen met allerlei verschillende leeftijden en achtergronden op gelijkwaardige basis met elkaar te zien kletsen. En voor wie even wat minder wilde kletsen, was er weer een boekentafel in de voorkamer.

Bij binnenkomst lijkt zo een theekransje misschien wat op de suffe verjaardag van een verre kennis, maar de schijn bedriegt! Ik heb de volgende dus alvast gepland: 9 april. Ongeacht mijn eigen situatie op dat moment, want een onzeker maar vernieuwend jaar wordt het voor mij persoonlijk hoe dan ook.

Regiogrenzen zijn overigens niet hard: ook als je van buiten Flevoland komt ben je van harte welkom voor gesprekken met verwachte en onverwachte wendingen. Tot ziens!

Alice Karen, organisator over de Hoogbegaafd! Samen Zijn bijeenkomst voor hoogbegaafde volwassenen, geschreven op 20 februari

Ondertussen in Zuid-Holland

Vlaardingen, ronde 1.

Eind 2016 zijn er twee bijeenkomsten geweest in Vlaardingen. Naar aanleiding van een oproepje op Facebook is er met een emailwisseling een datum geprikt. Niet iedereen die reageerde kon er helaas bij zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. We gingen door met zijn 3en. Drie vrouwen, alle drie een andere situatie. De een in de 40 met twee puberzonen en een man, in een mooie woning in Vlaardingen met leuke baan. De ander een alleenstaande dame in de 40 van een puber dochter, nu even zonder baan. En ik, een nabij 30 jarige single zonder kinderen met een aflopend contract. Opleidingsniveaus, interesses, persoonlijk, alles lag totaal uit elkaar. Maar dat weerhield niet dat we de hele avond hebben gekletst alsof er geen morgen zou komen. De snelheid waarmee vragen werden gesteld en beantwoord lag hoger dan gewend in normale interacties, iets wat ons ook enorm opviel en verwonderde. Maar wat een feest!

Veel persoonlijke issues zijn besproken, hoe wist jij dat je HB bent? Hoe oud was je? Wat heb je ermee gedaan? Wat voor werk doe/deed je, hoe verhield HB zich daartoe. Een meer dan succesvolle avond die nog velen avonden later stof gaf tot nadenken. En bovenal: Wat een herkenning! Wat een opluchting! Ik ben niet alleen! Jij bent ik en ik ben jij. Als ik een algehele conclusie mocht trekken van deze avond dan was het wel de zaligheid der herkenning, der erkenning.

Vlaardingen, ronde 2.

Meer mensen reageerden op de oproep die nog altijd op de Facebook-pagina stond. Begin december 2016 gingen we voor ronde 2. Een nieuwe dame en een man sloten aan. Spannend, meteen werd er gevraagd hoe de man HB zag, enige man/vrouw verschillen werden meteen onderzocht en uitgediept. Ook hier gingen de onderwerpen rap aan je voorbij, soms was het moeilijk om ertussen in te komen, iedereen had zo veel te vertellen. En wat een herkenning weer! De Hostess had helaas na een keelontsteking de opdracht niet te praten, ze typte op de laptop mee en de vragen werden voor haar gesteld. Echter aan het einde van de avond kon ze het toch niet laten om gewoon ook mee te praten, het was veel te boeiend om stil te kunnen zijn! Hopelijk heb je je stem nog…

In de tweede ronde gingen we ook meer in op familie, zijn die ook HB? Weten zij dat? De nieuwe dame vertelde van haar gezin waarbij ze met broers en zussen altijd op hoog niveau kon sparren. Heerlijk! Ook zochten we naar een thema. Er werd zo veel besproken, er we gingen zo snel van hak op tak, dat krijg je met die hoge verwerkingssnelheid! De volgende keer nemen we een thema. Eentje? Ach welnee, gewoon meteen twee thema’s op de lijst! De eerste werd ‘Diepgang’, daar wilde iedereen wel over sparren. Hoe ziet diepgang er bij jou uit? Hoe vinden andere mensen jouw diepgang? Hoe ga je ermee om in het dagelijks leven? Abstract, maar juist omdat het open is tot meerdere interpretaties zo een heerlijk onderwerp om te ontdekken. Het tweede dat de lijst behaalde was naar aanleiding van een geplaatste opmerking. Hoe verloopt het contact met mannen en met vrouwen? En dan ook uitgesplitst naar HB mannen en vrouwen en niet-HB mannen en vrouwen.

Den Haag, ronde 1.

Uit de oproep van Vlaardingen is een Den Haag afsplitsing gekomen, omdat er animo leek te zijn om dit ook in Den Haag zelf te doen. Zaterdag 17 december was er een huiskamerborrel in Den Haag, nabij Station Moerwijk. In totaal zijn er 6 mensen langs geweest. Alweer maar 1 man. Wat gebeurt hier toch? Mannen, meld u! Het mooie aan deze groep is weer dat het zo divers was. Een jongeman die in het buitenland heeft gewoond, erg autodidact. Een dame van 64, met lang blond haar en een rock-gaaf outfit, met kinderen en kleinkinderen die allemaal HB zijn! Een dame met hoge opleiding, tevreden met haar werk. Een dame die nu weer heerlijk haar eigen weg inslaat en opnieuw aan een studie is begonnen. Deze nabij 30 jarige single natuurlijk. Helaas heb ik van de laatste dame weinig meegekregen, ik moest te vroeg weg! Zo jammer.

We hebben van alles besproken. Allereerst HB. Hoe ervoer jij dat? Hoe groeide jij op? Het mooie was dat vanwege de leeftijdsverschillen we ook daadwerkelijk vele verschillende perspectieven kregen. Heel mooi! En jij als kind, op school, even eenzaam als ik? Voelde jij je ook zo dom, zo machteloos? Feest van herkenning, maar toch ook met een melancholische blik. Snel gingen we echter over op de wijn en de politieke discussies. Syrië, wat gebeurt er nu? En Trump vs Clinton, hoe zagen wij de verkiezingen? Gek he dat Trump het is geworden? Oh, jij vind van niet, jij zag het aankomen? Leuk! Vertel! En Nederland dan, hoe gaat dat verder? Maar meer onderwerpen passeerden de revue, hoe zit het met de digitalisering? Met onze anonimiteit, zou jij nog topless het strand op gaan? Ja vroeger wel, maar nu, met al die telefoontjes? Nee hoor.

Helaas moest ik er te vroeg vandoor. Maar niet zonder de toezegging dat we dit nogmaals gaan doen! Hoppa!

Susanna, organisator over diverse Hoogbegaafd! Samen Zijn bijeenkomsten voor hoogbegaafde volwassenen, geschreven op 5 januari

Terugblik schrijven

Print Friendly, PDF & Email