“Jij redt het wel.”

Als ik het wel red, impliceert dat, dat ik op mezelf ben aangewezen, en niemand mij ooit hoeft te helpen. Het impliceert dat ik sterk ben en goed in van alles, maar op die erkenning volgt dat ik voor mijn welbevinden geen hoor en wederhoor nodig heb.

Ik red het niet in mijn eentje zonder de veilige bodem op basis waarvan we elkaar versterken, ook wel bakermat genoemd. Ook niet met een turbomotor. Mijn autonome ik heeft ook iets nodig om tussendoor op terug te vallen en om zielsverwantschap te vinden.

Sociale vaardigheden zijn het op integere en respectvolle wijze omgaan met je medemens. Juist nu heb ik ook behoefte aan medemenselijkheid. Jij ook, gedurende je hele leven. Zo voel je je het meest welkom, en is de omgeving waarin je je capaciteiten tot expressie mag brengen veiliger, waardoor dat alleen maar beter gaat.

Als ik alles alleen zou moeten doen, heb ik geen grond tot uitwisseling. Samen zijn we juist zo dynamisch en hebben we zo veel inzichten en ervaringen. Laten we die voor elkaar inzetten zodat we samen weer een stukje sterker staan en met een positieve blik de wereld in kunnen blijven kijken.

© Tekst & Beeld Alice K. Burridge van Green Writing | Stichting Hoogbegaafd!