Mijn boek af dankzij schouderpijn

Het jaar 2015 begon voor mij erg slecht. Ik had een frozen shoulder, een erg pijnlijke ontsteking in het kapsel van mijn rechterschouder. Ik had ruim een half jaar doorgelopen met de pijn en was gewoon mijn freelance werk als filmend journalist blijven doen. Nu kon ik er echt niet langer omheen. Ik kon mijn arm niet meer bewegen en zelfs met zware pijnstillers en spierverslappers sliep ik amper van de pijn. De maand januari heb ik niets anders gedaan dan proberen de pijn te vergeten.

In februari begon het een beetje beter te gaan. Ik nam wat kleine schrijfklussen aan. Filmen lukte nog niet. Ik besefte dat ik ook wel altijd veel hooi op mijn vork had gehad. Filmen in het hele land en toch elke dag om drie uur op het schoolplein staan om mijn zoon Heron (11) van de Leonardoschool in een andere stad te halen. Dat moest anders. Ik besloot voorlopig door te gaan met schrijfwerk en de blogs, die ik voor J/M voor Ouders over mijn hoogbegaafde zoon had geschreven, te bundelen.

Dat blog Hoogbegaafd en … ben ik begonnen toen Heron, in groep 5, naar de Leonardoschool overstapte. We wisten toen nog maar net dat hij hoogbegaafd was. Wij hadden hem, in samenwerking met zijn oude school, door een psycholoog laten onderzoeken omdat hij niet lekker in zijn vel zat en gedragsproblemen ontwikkelde. We zouden niet verbaasd zijn geweest als hij adhd of een autistische stoornis had gehad, maar hij bleek alleen maar hoogbegaafd te zijn.

Pas toen ontdekten we dat hoogbegaafdheid helemaal niet zo geweldig hoeft te zijn. Ook werden we geconfronteerd met vooroordelen van mensen die vonden dat een labeltje niet nodig is, dat ouders van hoogbegaafden opscheppers zijn en dat je een geluksvogel bent als je hoogbegaafd bent en niet moet zeuren, omdat alles je veel makkelijker afgaat. Vooroordelen die ik een paar weken daarvoor ook had gehad…

Ik heb drie jaar geblogd voor J/M voor ouders: ruim honderd verhaaltjes. Ik kreeg veel reacties op de site en via de mail. Daar zaten ook hartverscheurende verhalen bij. Lezers waren blij met de herkenning en de erkenning. Het probleem met een blog is dat het verstopt zit op een website. Je moet gericht zoeken om op het juiste verhaal te komen. Ik bedacht dat een boek met de beste verzamelde verhalen beter zou werken. Omdat ik niet kon filmen, had ik daar nu de tijd voor. Het is ook altijd een droom van mij geweest om een boek te schrijven.

Samen met mijn man heb ik de blogs gethematiseerd in een boek. We hebben zelf de vormgeving gedaan en geven het uit in eigen beheer. Mijn man is hoogbegaafd en dat is in dit geval een groot voordeel. Hij leert snel en heeft zich, naast zijn gewone baan, razendsnel ingelezen in het uitgeven van een boek. In januari 2016 komt De Domste Thuis – Moeder in een hoogbegaafd gezin uit.

Ik hoop lezingen te kunnen gaan geven om ouders van hoogbegaafde kinderen een hart onder de riem te steken. Herons zusje Ilse (6) is dit jaar ook getest en met twee hoogbegaafde kinderen mag ik mezelf inmiddels wel ervaringsdeskundige noemen.

Mijn schouder is genezen. Ik ben nog aan het oefenen om alles weer te kunnen, maar mijn eerste filmklus is alweer achter de rug. Het jaar 2016 ga ik met een veel fijner gevoel in dan vorig jaar. Het is heerlijk om weer pijnvrij te zijn en te kunnen werken. En bovendien heb ik mijn oude droom: een boek uitgeven, eindelijk verwezenlijkt.

De domste thuis

Linda van der Klooster

© Linda van der Klooster | Redactie Alice via >>Edit & Evolve<< | Stichting Hoogbegaafd!

By |2018-06-29T01:55:39+00:00december 23rd, 2015|Hoogbegaafde kinderen|0 Comments

Stichting Hoogbegaafd! verbindt, informeert en onderzoekt (ouders en begeleiders van) hoogbegaafden van alle leeftijden en achtergronden, ouders en begeleiders van hoogbegaafden en overige geïnteresseerden. Dat doen we met bijeenkomsten, een diverse online community, het schrijven van online artikelen, het onderhouden van een kennisportaal en het onderzoeken van bepaalde deelaspecten van hoogbegaafdheid. Empathie & Vertrouwen, Inclusie & Diversiteit, Integriteit & Discretie, Grondigheid & Wetenschappelijkheid zijn onze kernwaarden. We zetten hoog in op het gebruik van nieuwe media om op dynamische, interactieve en kritische wijze ons netwerk te onderhouden en informatie te verspreiden. We kijken verder dan een IQ-score: een hoogbegaafde is een hoogbewust persoon, soms ontestbaar. We benaderen hoogbegaafdheid als een positieve kwaliteit waarmee we als drijfveren middenin de maatschappij staan.